Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Οι φύλακες των θαλασσών μας προσκύνησαν στο Δίστομο

Πλημμύρισε με το άσπρο του Πολεμικού Ναυτικού χθες το Δίστομο : Πάνω από 100 αυριανοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί - άνδρες και γυναίκες -του Πολεμικού Ναυτικού απότισαν φόρο τιμής στους νεκρούς του Διστόμου και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού οι 4ετείς Σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) και μεγάλη αντιπροσωπεία από τους Σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), με επικεφαλής τους διοικητές των Σχολών
Στο χώρο του Μαυσωλείο τους υποδέχθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Λουκάς Ζήσης και Λιλίκα Τρομπούκη. Συγκινητική ήταν η στιγμή που οι σπουδαστές έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο μαζί με μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Γαργαλιάλων Μεσσηνίας που και αυτοί πραγματοποιούσαν εκείνη την ήμερα  πραγματοποιούσαν εκπαιδευτική εκδρομή στους Δελφούς και στο Δίστομο. Οι Αρχηγοί των Σχολών κατέθεσαν στεφάνι στις στήλες με τα ονόματα των 218 σφαγιασθέντων, στην είσοδο του οστεοφυλακίου με τα οστά των θυμάτων στο λόφο Μαυσωλείου Διστόμου.
''Μάθαμε πράγματα που ήταν άγνωστα ή τα ξέραμε επιδερμικά''  είπε Ναυτικός Δόκιμος , ενώ πολλοί και πολλές από τους σπουδαστές βρήκαν βουρκωμένοι από την αίθουσα που παρακολούθησαν το ντοκιμαντερ με τα γεγονότα της Σφαγής.

Την ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου - που αυτή την περίοδο δέχεται πολλά Σχολεία και οργανωμένες εκδρομές συλλόγων και μεμονωμένων ατόμων από πολλά μέρη της Ελλάδας- πραγματοποίησαν οι εθελοντές Έφη Κινια, Χρήστος Παπανικολάου και Παναγιώτης Καστρίτης. Πολλοί επισκέπτες έρχονται και από το εξωτερικό, πολλοί είναι από την Γερμανία. Ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Υποναύρχος Γιώργος Λεβέντης εκ μέρους όλης της αντιπροσωπείας μίλησε για την σημασία της γνώσης των ιστορικών γεγονότων και ευχαρίστησε για την υποδοχή και ξενάγηση τον αντιδήμαρχο Λουκά Ζήση με τον οποίο αντήλλαξαν αναμνηστικά.
Οι νεαροί και οι νεαρές σπουδαστές των Σχολών του Πολεμικού Ναυτικού μετά την επίσκεψη στο Μουσείο είχαν αρκετό  ελεύθερό χρόνο και  βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες της Μαρτυρικής κωμόπολης, έκατσαν στα καφέ και εντυπωσιάζοντας τους  κάτοικους του Διστόμου  με τις άσπρες στολές τους και την ευγένειά τους.. Μάλιστα επειδή όπως είπαμε συνέπεσαν με τους μαθητές από τους Γαργαλιάνους μερικές καθηγήτριες,  ''έστησαν'' στο πόδι και ένα ...μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού όπου  μαθητές και μαθήτριές  ρωτούσαν τους Δόκιμες για τη Σχολή, τις συνθήκες σπουδών, τις επαγγελματικές προσδοκίες κλπ. Τη ίδια ώρα οι επικεφαλής των Σχολών είχαν κάτσει στην δροσερή πλατεία και συζητούσαν με τον απλό κόσμο για το ναυτικό
Την ίδια ημερα  πραγματοποιήθηκε παράλληλη επίσκεψη άλλων σπουδαστών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων  και της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού και Καλάβρυτα, στο πλαίσιο απότισης φόρου τιμής στα θύματα του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα Καλάβρυτα, κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Θυσίας και Ολοκαυτώματος και στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.


*Περισσότερες (και υψηλής ανάλυσης) φωτογραφίες στο ακόλουθο λινκ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: