Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Γιάννης Σταθάς - «Στο Δίστομο μεγάλωσα με το μοιρολόι των γιαγιάδων»

Πηγή/Αναδημοσίευση: Ελευθεροτυπία

Ο αγώνας του Μανώλη Γλέζου για τις γερμανικές αποζημιώσεις πρέπει να συνεχιστεί. Διεκδικούμε ηθική δικαίωση. Γιατί όλα τα πλούτη του κόσμου αξίζουν λιγότερο από έναν νεκρό. Αυτοί που διέπραξαν τέτοια εγκλήματα πρέπει να τιμωρηθούν

«Δούλευα βιομηχανικός εργάτης στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» από 20 ετών» λέει ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σταθάς. Γεννήθηκε το '75 στο Δίστομο. Είναι ο μοναδικός από τους 300 βουλευτές ο οποίος στα 38 του χρόνια έχει 4.500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. 

 Εργάστηκε από 12 ετών σε αγροτικές εργασίες, στα 20 έγινε βιομηχανικός εργάτης. «Εκανα 15 χρόνια βάρδια» λέει, προσθέτοντας ότι γλίτωσε, με λίγα εγκαύματα, από θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Το 2010 είχε εκλεγεί πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς.

Εστειλε τους δύο αστυνομικούς, που δικαιούται, στο Αστυνομικό Τμήμα Αλιάρτου. Αρνήθηκε τη μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων στο γραφείο του και το βουλευτικό αυτοκίνητο. Η βουλευτική του αποζημίωση μοιράζεται στο ΚΕΘΕΑ, στη «Στροφή» και ένα μέρος καλύπτει τις οικονομικές ανάγκες του κόμματος. Ο μισθός του από την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» κατατίθεται στην οργάνωση για τα παιδιά με καρκίνο «Φλόγα».
Ο ίδιος λέει: «Νιώθω περήφανος ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Οι εθελοντές κατάφεραν να στήσουν κοινωνικό παντοπωλείο για ανθρώπους που πείνασαν. Οι γιατροί περιθάλπουν δωρεάν απόρους στο κοινωνικό ιατρείο, εκπαιδευτικοί κάνουν δωρεάν μαθήματα στο κοινωνικό φροντιστήριο και οι φαρμακοποιοί δίνουν φάρμακα στο κοινωνικό φαρμακείο. Οι πολίτες στη Λιβαδειά αποδεικνύουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους».
* Πιστεύετε στον εθελοντισμό;
- Οχι. Τα κοινωνικά αγαθά πρέπει να προσφέρονται από το κράτος. Αλλά τώρα πρέπει να στηριχθούν οι πολίτες. Για να παραμείνουν όρθιοι και να παλέψουν.
Για παραδειγματισμό
Η οικογένειά του είχε θύματα από τη ναζιστική θηριωδία. Λέει ότι «ο αγώνας του Μανώλη Γλέζου για τις γερμανικές αποζημιώσεις πρέπει να συνεχιστεί. Διεκδικούμε ηθική δικαίωση. Γιατί όλα τα πλούτη του κόσμου αξίζουν λιγότερο από έναν νεκρό. Αυτοί που διέπραξαν τέτοια εγκλήματα πρέπει να τιμωρηθούν. Για παραδειγματισμό».
* Καταθέσατε δύο επίκαιρες ερωτήσεις.
- Για πρώτη φορά πήραμε επίσημη απάντηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Είπε ότι για να εκτελεστεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, που μας δικαιώνει, είναι θέμα της κυβέρνησης.
* Τι προτάξατε, για να ζητήσετε την ψήφο των συμπατριωτών σας;
- Διεκδικώντας τις γερμανικές αποζημιώσεις, με παρότρυνση του Μανώλη Γλέζου. Μέσω του Μνημονίου καταργούσαν τις εργασιακές σχέσεις. Και με το άρθρο 4 παραγράφονται οι οφειλές προς τρίτους, που θα το βρούμε μπροστά μας στις διεκδικήσεις του κατοχικού δανείου και των γερμανικών οφειλών. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν αποζημίωσε η Γερμανία. Αυτοί οι δύο λόγοι με ώθησαν στην κεντρική πολιτική σκηνή.
* Ποιο είναι το ποσοστό ανεργίας στην εκλογική σας περιφέρεια;
- Η βιομηχανική ζώνη Σχηματαρίου-Οινοφύτων, που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή, είναι η μεγαλύτερη της χώρας. Ο κάμπος της Κωπαΐδας και της Θήβας τροφοδοτεί την Αθήνα με αγροτικά προϊόντα. Μετά την εφαρμογή του Μνημονίου έκλεισαν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανεργία κατά 60% στους νέους. Ο μέσος όρος στον ενεργό πληθυσμό άγγιξε το 30%. Επιπλέον, οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργούν λόγω της αύξησης του πετρελαίου, των αγροτικών εφοδίων, του ρεύματος και των ευρωπαϊκών πολιτικών που τους οδηγούσαν να μην παράγουν.
* Ευρώ ή δραχμή;
- Το ευρώ σταθεροποιεί την οικονομία υπό προϋποθέσεις. Εξαρτάται από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και ποιες χώρες ανταγωνιζόμαστε. Αυτές, είναι χώρες εκτός Ευρωζώνης, χαμηλού κόστους. Η χώρα μας δεν παράγει υψηλή τεχνολογία, παρόλο που υπάρχει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο μεταναστεύει. Επιπλέον, το κριτήριο είναι αν ο μισθός επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών.
* Η πολυφωνία βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ;
- Υπάρχει λιγότερη πολυφωνία και λιγότερες συνιστώσες απ' όσες στα κυβερνώντα κόμματα. Οι δικές τους διαμορφώνονται από συμφέροντα. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου έχουν πολιτικό περιεχόμενο. Υπάρχει πολυφωνία και δημοκρατία που δεν πρέπει να προκαλεί φόβο. Οι πολίτες πρέπει να φοβούνται τα μονολιθικά κόμματα, διότι λειτουργούν ως αγέλες.
* Πώς αισθάνεσθε ακούγοντας το σύνθημα «να καεί το μπουρδέλο η Βουλή»;
- Διαδηλώνω από τα σχολικά μου χρόνια. Οι πολίτες πρέπει να διεκδικούν διαρκώς. Διότι οι έχοντες και κατέχοντες, μέρα και νύχτα, υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους.
* Ενα παράδειγμα;
- Αισθάνθηκα προσβεβλημένος όταν ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι από τα 300 εκατομμύρια που θα πλήρωνε η Siemens, έδινε τα 100 για την εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων εναντίον της διαφθοράς. Ο διαφθορέας έδινε μαθήματα εναντίον της διαφθοράς. Ημουν εκτός εαυτού. Αποχώρησα από την αίθουσα.
* Αποφεύγετε τα Μέσα Ενημέρωσης;
- Ναι, διότι δεν παίζουν καθαρό παιχνίδι. Οι ιδιοκτήτες τους εξυπηρετούν, παγκοσμίως, όσους κάνουν «μπίζνες» μαζί τους.
* Φοιτήσατε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο;
- Ναι. Βοηθάει ανθρώπους σαν εμένα που πρέπει να δουλέψουν και δεν μπορούσαν να σπουδάσουν. Αλλά η παιδεία πρέπει να συνδυάζεται με τη γνώση, για να μη γινόμαστε ρομποτάκια του συστήματος.
* Τα βράδια επιστρέφετε στο Δίστομο;
- Είμαι δεμένος με τον τόπο μου. Μικρός, περπατούσα τα βράδια στα σκοτεινά σοκάκια. Αισθανόμουν ότι κυκλοφορούσαν τα φαντάσματα μικρών παιδιών, των γιαγιάδων που έσφαξαν. Μεγάλωσα με το μοιρολόι και τις αφηγήσεις των γιαγιάδων. Αλλο είναι να μιλάς για το μίσος και τον πόλεμο κι άλλο να το βιώνεις. Ο λαός λέει «μάχαιρα έδωσες, μάχαιρα θα λάβεις».
* Μέχρι στιγμής κάποιοι επιβραβεύονται με κοινοβουλευτικές έδρες...
- Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν κρύβουν τα πιστεύω τους. Αλλά δεν χαρακτηρίζω ναζιστές 500.000 ψηφοφόρους. Στη μεγάλη κρίση του '29 σημειώθηκε έξαρση του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Οταν δεν μπορείς να καλύψεις τις βασικές σου ανάγκες, λειτουργείς συναισθηματικά. Διότι κυριαρχεί ο φόβος.
* Και αρκετοί Διστομίτες ψήφισαν Χρυσή Αυγή.
- Από τους 2.000 ψηφοφόρους οι 900 δεν κατάγονται από τη μαρτυρική κωμόπολη. Η Χρυσή Αυγή στο Δίστομο πήρε 46 ψήφους. Γνωρίζω ότι γύρω στους 10 είναι Διστομίτες, οι οποίοι αναπολούν ολοκληρωτικά καθεστώτα.
* Γιατί αρνηθήκατε τη βουλευτική αποζημίωση;
- Ζω στα ίδια επίπεδα διαβίωσης όπως πριν εκλεγώ βουλευτής. Δεν αλλάζω τρόπο ζωής. Φοβάμαι μην αλλάξω, για αυτοπροστασία. Για να μη χάσω την επαφή μου με τον κόσμο, ο οποίος μας ζητάει περισσότερα απ' όσα μπορούμε να δώσουμε. Το μέτρο χάθηκε εκατέρωθεν. Οι βουλευτές λειτουργούν αλαζονικά.
* Πώς σας αντιμετωπίζουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής;
- Κόσμια. Γνωρίζουν ότι μας χωρίζει ιδεολογικό χάος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: