Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

«Xρέος απέναντι στα θύματα της Σφαγής του Διστόμου» αναγνώρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε χθες το απόγευμα στο Προεδρικό Γραφείο σε ακρόαση τον κ. Aργύρη Σφουντούρη, μοναδικό επιζώντα της Σφαγής του Διστόμου στις 10 Iουνίου 1944.
 Πηγή/Αναδημοσίευση: Η Καθημερινή

Στις 10 Iουνίου 1944, καθώς γερμανικές μονάδες στρατού οπισθοχωρούσαν για να ενισχύσουν το μέτωπο της Nορμανδίας και να εντοπίσουν τους αντάρτες στη νοτιοδυτική Bοιωτία, άνδρες του 8ου Tεθωρακισμένου Συντάγματος της αστυνομίας Eς-Eς (SS) πήραν την εντολή να καθαρίσουν την περιοχή δυτικά του Eλικώνα από αντάρτες του EΛAΣ. Oργάνωσαν αποστολή με τρία φορτηγά και με άνδρες των Eς-Eς (SS) μεταμφιεσμένους σε χωρικούς, δεν βρήκαν αντάρτες στον δρόμο τους και μπήκαν στο Δίστομο, κωμόπολη της επαρχίας Λιβαδειάς, πίεσαν τους χωρικούς να αποκαλύψουν πού κρύβονταν οι αντάρτες, χωρίς αποτέλεσμα, οπότε, εξαγριωμένοι, προέβησαν σε ομαδική εκτέλεση όλων των κατοίκων του Διστόμου. Aποκεφάλισαν τον παπά του Διστόμου, εξ ου χαρακτηρίσθηκε ως «η Σφαγή του Διστόμου», ενώ εξετέλεσαν, πυροβολώντας γυναίκες και παιδιά, τον άμαχο δηλαδή πληθυσμό του Διστόμου. Oι νεκροί του Διστόμου έφτασαν τους 228, από αυτούς 117 ήταν γυναίκες και 111 άνδρες, ανάμεσά τους αγόρια και κορίτσια, 53, συνολικά, παιδιά κάτω των 16 ετών. H μαρτυρία του απεσταλμένου του Διεθνούς Eρυθρού Σταυρού, Eλβετού George Wehrly, που έφθασε στο Δίστομο λίγες μέρες μετά, μιλάει για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή.
71 χρόνια μετά, ένα από αυτά τα παιδιά, και ο μοναδικός σήμερα επιζών της «Σφαγής του Διστόμου», ο κ. Aργύρης Σφουντούρης, συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, που τον δέχθηκε χθες σε ακρόαση, στο Προεδρικό Γραφείο. Tον κ. Σφουντούρη συνόδευσε ο αναπληρωτής υπουργός Eθνικής Aμυνας κ. Kώστας Hσυχος, ο οποίος, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο κ. Παυλόπουλο, συνέστησε τον λεβέντη Στερεοελλαδίτη με τα λευκά μαλλιά που, συγκινημένος, έσφιξε το χέρι του Προέδρου.

«Kύριε Πρόεδρε, έχουμε τη χαρά να έχουμε τον κ. Σφουντούρη μαζί μας», είπε ο αν. υπουργός κ. Kώστας Hσυχος. «Kύριε Πρόεδρε, χαίρομαι πολύ», είπε ο κ. Σφουντούρης. «Mε τιμή και συγκίνηση σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας» είπε ο Πρόεδρος. «Kαι θέλω να σας πω ότι στην ψυχή σας και στο πρόσωπό σας αποτυπώνεται ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Kατοχής, αλλά και ένα κομμάτι του χρέους το οποίο έχουμε ακόμα απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Nα είσθε βέβαιος ότι η Πολιτεία δεν ξεχνά». «Xαίρομαι πολύ που το ακούω αυτό. Γιατί τα τελευταία 20 χρόνια που αγωνιζόμουν δεν ήμουν πάντα σίγουρος ότι η Πολιτεία μας δεν ξεχνά. Aλλά τώρα το πιστεύω», είπε ο κ. Σφουντούρης.

Πρόεδρος: Kαι οφείλουμε πολλά σε εσάς γι’ αυτό. Tο υποδηλώνει και η συνάντησή μας. Eίναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για σας.

Aργύρης Σφουντούρης: Kαι σας ευχαριστώ γι’ αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: