Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

Βούρκωσαν οι Ευέλπιδες στο Δίστομο! [photos]


Πηγή/Αναδημοσίευση: Newspeople

Βούρκωσαν οι Ευέλπιδες στο Δίστομο  όταν επισκέφθηκαν το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού της  κωμόπολης -σύμβολο των Ολοκαυτωμάτων  που έκανα στην Ελλάδα το γερμανικά στρατευματα κατοχής.
Η επίσκεψη στο Δίστομο των  σπουδαστών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), είναι η 1η από μία σειρά οργανωμένων προσκυνηματικών επισκέψεων Τιμής και Μνήμης σε Τόπους Μαρτυρικών χωριών και κωμοπόλεων που υπέστησαν Ολοκαυτώματα από τη ναζιστική θηριωδία.Στην επίσκεψη στο Δίστομο συμμετείχε 100μελές τμήμα 4ετών της ΣΣΕ, με επικεφαλής τον Διοικητή της Σχολής, υποστράτηγο Δημήτρη Ρέσκο.
Οι Ευέλπιδες κατέθεσαν στεφάνι στο Λόφο του Μαυσωλείου, τιμώντας τη μνήμη των 218 Διστομιτών αμάχων που εσφάγησαν στις 10 Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Παρακολούθησαν επίσης σεμινάριο-ομιλία  ιστορικής ενημέρωσης για τη Σφαγή του Διστόμου από αξιωαματικο της Σχολής, βασισμένο σε πόνημα του Διστομιτη Στάθη Σταθά . Παράλληλα, με οικοδεσπότη τον Γιάννη Γεωργάκο, Δήμαρχο Διστόμου, Αράχωβας και Αντίκυρας, τον Αντιδήμαρχο κ Λουκά Ζήση, τον δημοτικό σύμβουλο Αν Σπάρο και τους εθελοντες του Μουσείου Εφη Κίνια , Χρήστο Παπανικολάου και Παν. Καστρίτη, επισκέφθηκαν το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού με φωτογραφίες και ντοκουμέντα της Σφαγής, ενώ παρακολούθησαν και 20λεπτο ντοκιμαντέρ της Σφαγής  με μαρτυριες επιζώντων.
Συγκλονισμένοι και πολλοί βουρκωμένοι βγήκαν από την αίθουσα προβολών οι Ευελπιδες - αγόρια και κορίτσια-  και δήλωσαν τον αποτροπιασμό τους για τις θηριωδίες των Ναζιστών.'' Ηταν απάνθρωπο έγκλημα .Τι φρίκη, να σκοτώνουν αμάχους, μωρά και γυναίκες...'' ανέφερε μια 4ετής , αυριανή αξιωματικός.'' Να μην γίνουν ποτέ τέτοια πράγματα,.ήταν έγκλημα αυτό που έκαναν οι Ναζί'' είπε άλλος, ενώ ένας συνάδελφός του πρόσθεσε ότι  ''εμεις, είμαστε ταγμένοι να προστατέψουμε τον λαό, να μην ξαναγίνουν τέτοια εγκλήματα''.
Το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά τους σπουδαστές όλων των Στρατιωτικών Σχολών, τελεί υπό την πολιτική εποπτεία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Τόσκα. Ξεκίνησε δε ενόψει της αποφράδας επετείου της εισβολής των Γερμανών ναζί στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941, όπως και της επερχόμενης επετείου της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη στις 8-9 Μαΐου 1945.
Ένα ακόμα 100μελές τμήμα τεταρτοετών της Σχολής Ευελπίδων προγραμματίζεται να επισκεφθεί τα Καλάβρυτα στις 17 Απριλίου.
Ακόμα, σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) πρόκειται να επισκεφθούν στις 20 Απριλίου το Δίστομο και στις 27 Απριλίου τα Καλάβρυτα.
Επίσης το Δίστομο προγραμματίζουν να επισκεφθούν και σπουδαστές από τις Σχολές Ικάρων και Ναυτικών Δοκίμω

Δεν υπάρχουν σχόλια: