Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Παρασκευόπουλος: Έτοιμος να υπογράψω για το Δίστομο (Video)

Πηγή/Αναδημοσίευση: Το ποντίκι

Υπέρ της εκτέλεσης της απόφασης του Αρείου Πάγου για το Δίστομο, η οποία προβλέπει την αποκατάσταση των οικογενειών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, τάχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Τρίτης, ανέφερε πως είναι έτοιμος να δώσει την άδεια του για την εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι ο χρόνος της απόφασης του θα εξαρτηθεί από την πολυπλοκότητα της απόφασης και τις εθνικές διαστάσεις της.
«Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου θέση ως υπουργού της Δικαιοσύνης. Συγχωρήστε μου τον πρωτοπρόσωπο λόγο.
Οφείλεται στο ότι η πολιτική δικονομία αναθέτει μια απόφαση στον υπουργό της Δικαιοσύνης. Έχω τη γνώμη ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι υπάρχει ετεροδικία και επομένως ασυλία του εναγόμενου γερμανικού κράτους δεν αναιρεί την εκτελεστότητα της Αρεοπαγιτικής απόφασης του έτους 2000 διότι δεν αφορά την ίδια υπόθεση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της», ανέφερε ο, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές, υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος
«Το χρόνο για την εκτέλεση αυτής της επίσπευσης αυτής της διαδικασίας, βεβαίως θα τον εξαρτήσω, ενόψει και της νομικής πολυπλοκότητας του θέματος αλλά και των εθνικών του διαστάσεων, και από την πολιτική διαπραγμάτευση που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση και από τη γνώμη της Βουλής», συμπλήρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Υπενθυμίζεται ότι το 2000 ο Άρειος Πάγος είχε δικαιώσει τα θύματα του Διστόμου, και τους απογόνους τους, υποχρεώνοντας τη Γερμανία να καταβάλλει αποζημιώσεις αλλιώς θα γινόταν συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων στην Ελλάδα. Ωστόσο, για να προχωρήσει η διαδικασία κατάσχεσης κατά ξένου κράτους στην Ελλάδα απαιτείται υπογραφή από τον Έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης, κίνηση την οποία δεν έκανε κανένας υπουργός τα τελευταία 15 χρόνια.
Σήμερα το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, τόνισε ότι «προηγούμενοι υπουργοί Δικαιοσύνης, είτε σιωπηρά, είτε με κάποιο σκεπτικό με το οποίο τυχαίνει εγώ να μην συμφωνώ είχαν αρνηθεί να δώσουν την άδεια. Η άδεια πρέπει να δοθεί είμαι έτοιμος να τη δώσω» υπάρχουν νομικές περιπλοκές στην εκτέλεση της απόφασης και πιθανώς να υπάρξει μία διαπραγμάτευση με τη Γερμανία σε ότι αφορά ειδικά το θέμα της αποζημίωσης» είπε ο υπουργός.
«Και η απόφαση της Χάγης θεωρεί ότι Γερμανία έχει ετεροδικία και ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί με διακρατικές αλλαγές» είπε ο υπουργός.



Δεν υπάρχουν σχόλια: