Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Στην Αθήνα (Σύνταγμα) οι Κουδουναραίοι Διστόμου την Κυριακή (6.30 μμ)

Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, στις 18.30 θα εμφανιστούν  στην Αθήνα οι ΚΟΥΔΟΥΝΑΡΑΙΟΙ ΔΙΣΤΟΜΟΥ. Ο Δήμος Αθηναίων ενέταξε στο επίσημο αποκριάτικο πρόγραμμά του του; Κουδουναραίους του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου. 
Μεγάλη αναγνώριση! Και μάλιστα λίγες ήμερες μετά την πρόσκληση - και εντυπωσιακή εμφάνιση - στην Θεσσαλονίκη!!!

Έτσι την Κυριακή το απόγευμα ( 6.30 μμ)   ...αρχίζουν τα  κουδούνια στην Πλατεία ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (μπροστά στο Ταχυδρομείο)! Οι ΚΟΥΔΟΥΝΑΡΑΙΟΙ του Διστόμου, θα κάνουν στην συνέχεια, όπως και πέρυσι τη ...θορυβώδη αποκριάτικη βόλτα τους!
Από το Σύνταγμα στην Ερμού μέχρι Μοναστηράκι και τα γύρω στενά και πίσω ξανά μπροστά στο Μετρό και μπροστά στην Βουλή, θα μεταφέρουν το πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο με δρώμενα και καυτή σάτιρα στην πρωτεύουσα! 

Όλοι οι Διστομίτες, όλοι οι Βοιωτοί, όλοι οι Ρουμελιώτες  της Αθήνας - και όχι μόνο - να είστε εκεί !  

Θα το απολαύσετε!

Και να τους χειροκροτήσετε!Στην Αποκριάτικη Αθήνα την Κυριακή οι Κουδουναραίοι του Διστόμου!
Στην αποκριάτικη Αθήνα θα βρίσκονται την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου οι  Κουδουναραίοι Δίστομου για να δώσουν την δική τους ...θορυβώδη και ...αθυρόστομη νότα στην Αποκριά- και μάλιστα διπλή!
Προσκεκλημένοι του Δήμου Αθηναίων θα  εμφανιστούν στην Πλατεία Συντάγματος στις 6.30 το απόγευμα.Από το Σύνταγμα,θα κινηθούν  στην Ερμού μέχρι Μοναστηράκι και τα γύρω στενά και πίσω ξανά μπροστά στο Μετρό και στην Βουλή όπου με την θορυβώδη βόλτα τους θα μεταφέρουν το πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο με δρώμενα και καυτή σάτιρα στην πρωτεύουσα! Νωρίτερα , στις 11 το πρωί θα συμμετάσχουν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αχαρνών.
Οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι είναι ένα παλιό έθιμο (30 αιώνων) της περιοχής του Διστόμου Βοιωτίας που έχει διονυσιακές ρίζες και συνίσταται στην περιφορά ανθρώπων - νέοι και τελευταία και νέες- ντυμένων με προβιές ζώων που ζωσμένοι με μεγάλες κουδούνες στη μέση τους,  προσπαθούν, συμβολικά, με τον εκκωφαντικό κτύπο των κουδουνιών να ξυπνήσουν τη φύση, μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. Την επερχόμενη άνοιξη συμβολίζουν και τα φύλλα ελιάς που έχουν στην κορυφή των μαγκούρων τους.
Μαζί με την αθυρόστομη "αριστοφανικής προέλευσης" γλώσσα τους στα αυτοσχέδια τραγούδια που λένε δίνουν μια άκρως επιθεωρησιακή παράσταση, αφού τα θέματα που θίγουν κάθε χρόνο είναι εμπνευσμένα από την τρέχουσα πολιτική - και άλλη - επικαιρότητα. Η εντυπωσιακή παρουσία τους  σημαδεύεται και  ολοκληρώνεται με το καθιερωμένο "τολμηρό" τραγούδι τους, μπροστά στους θεατές τους! Την περασμένη εβδομαδα ήταν στην συμπρωτευουσα  και τους απόλαυσαν οι Θεσσαλονικείς

Να ένα δείγμα από καυτά δίστιχα:

' Καλώστην την Σαρακοστή με σκόρδα και κρεμμύδια/
γαμ...την, την Τρόικα, του Δου-Νου-Του  τ' αρχ..!''

Ή  άλλα πιο ...φρέσκα :

''Αλέξη μου, Αλέξη μου, που θα μας κυβερνήσεις/ 
κανόνισε με την σειρά και συ να μας γαμ...!''
----------
''Κι ο Σαμαράς ήταν καλός με τα δικά του λόγια/ 
φανέρωσε πλεόνασμα, μα όλα σκορποχώρια!''
----------
''Μα ο λαός αγανακτεί, ζητάει μία λύση/
 μια κυβέρνηση σωστή, μ' αρχ...να κυβερνήσει''.
---------
''Ευχόμαστε Τριώδιο με όργια και χάρες/ 
με την κυβέρνηση σωστή και δίχως  σαχλαμάρες!'

Να είστε εκεί !

Δεν υπάρχουν σχόλια: