Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Ο πεζοπόρος αντι-Ναζί Γερμανός ακτιβιστής στο Νοσοκομείο, μετα την υποδοχή στο Διστομο

Ένα κρύωμα - από τις κακουχίες της πορείας- κρατούν στο Νοσοκομείο Λειβαδιας τον   Γερμανό ακτιβιστή, ιστορικό και  συγγραφέα Στέφαν Μακ Νηλ (Stephan D. Mc.Neal), μια ημέρα μετά την λαμπρή τελετή υποδοχής του στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο : 38 ημέρες ''στο δρόμο'' από μαρτυρική πόλη σε μαρτυρική πόλη, στην Τσεχία, στην Σλοβενία, στην Κροατία, τα Σκόπια και τώρα στην Ελλάδα - πέρασε πολλά χωριά και πόλεις - με συμβολική κατάληξη στο Δίστομο όπου παρέδωσε χώμα από το Λίντετσε της Τσεχίας για να τιμήσει τα θύματα του Ναζισμού: ''Οι Γερμανία πρέπει να πληρώσουμε τις αποζημιώσεις. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει δικαιωθεί'' είπε ξεκάθαρα στο Star Λαμίας ο κ. Μακ Νηλ.
Με τα παιδιά  
Ο Δήμαρχος Γ.Γεωργακός (φωτο 1) του επέδωσε το Μετάλλιο της Πόλης του Μαρτυρικού Διστόμου, παρουσία του Αντιδημάρχου Λουκά Ζήση, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων , εκπροσώπων του Δ.Σ.του Πολιτισμικού Συλλόγου ( που τίμησε και αυτός τον κ.Νηλ και στηρίζει την πορεία του), εργαζομένων στο Δήμο και κατοίκων. Εντυπωσιακή η  παρουσία νεολαίας : Ήταν τα δεκάδες παιδιά του Γυμνασίου των Σχολών Αυγουλέα - Λιναρδάτου από το Περιστέρι και τα οποία  είχαν μια πολύ όμορφη συζήτηση με τον Στέφαν (φωτο 2). Ήταν μια έκπληξη για όλους, καθώς βρέθηκαν τυχαία την ώρα της τελετής - πραγματοποιούσαν προσκυνηματική εκδρομή στο Δίστομο, στο Μαυσωλείο και τα δυο Μουσεία. 
Την επομένη ο Στέφαν αρρώστησε και οι άνθρωποι του Δήμου και του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού τον φρόντισαν και ήδη νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Λειβαδιάς, στη Χειρουργική κλινική : Μάλλον είναι ένα κρύωμα και εξουθένωση , θα συνέλθει και από Δευτέρα θα κάνει εξετάσεις.Καρκινοπαθής, αλλά πείσμων, ανθρωπιστής, πολλές από τις μέρες της πορείας του σε διάφορες χώρες κοιμήθηκε στο σλίπιγκ μπαγκ στην ύπαιθρο, βράχηκε, ταλαιπωρήθηκε. Όλα αυτά βρήκαν έδαφος στην παλιά ασθένεια και τον έστειλαν στο νοσοκομείο, όντας ο ίδιος μια ασκητική μορφή.''Δινω μάχη'' είπε στους μαθητές και για το αντιναζιστικο μήνυμα και την ασθένειά του, που του ζήτησαν να τους επισκεφθεί στην Σχολή!

"Θα συνεχίσω''

Ο ίδιος δεν κάμπτεται και είπε στους φίλους του στο Δίστομο που ήταν μαζί του στο νοσοκομείο να ανεβάσουν στο Facebook την υπόσχεση (στους φίλους στην Ελλάδα, στην Γερμανία και όπου αλλού) ότι θα μόλις γίνει καλά θα βγει στους δρόμους να  συνεχίσει την πορεία προς άλλα Μαρτυρικά  χωριά και πόλεις  - θα πάει και στην Κρήτη! Θέλει να ολοκληρώσει την  πορεία των περίπου 3.000 χιλιομέτρων, που τώρα μεγάλωσε.


Η πορεία αυτή - με τα πόδια, με οτοστόπ, με φαΐ στο πόδι, με απρόοπτα και αρκετά έξοδα. Χρειάζεται  βοήθεια , έστω και λίγα ευρώ :Να τι έγραψε τις προηγούμενες ημέρες στο Facebook (https://www.facebook.com/stephan.d.mc.neal?fref=ts  KAI https://www.facebook.com/pages/Hike-of-Shame-From-Lidice-down-to-Distomo/1541861309377707?fref=ts) :''Διανύω πεζός τη διαδρομή από το Lidice έως το Δίστομο (2.195 χλμ.) για να μαζέψω χρήματα για να πραγματοποιήσω ένα μνημόσυνο των θυμάτων του Ναζισμού στη Δρέσδη. Θα υποστηρίξετε αυτή την πεζοπορία; Ένας φίλος είχε την ιδέα, καθένας που επιθυμεί να δωρήσει 1 cent ή ό,τι άλλο θέλει για κάθε χιλιόμετρο που θα περπατήσω.
Χορηγοί ανθρωπιάς 


Θα κρατήσω επίσης ημερολόγιο, ώστε καθένας να μπορεί να δει πού βρίσκομαι, τι σκέπτομαι και πώς αισθάνομαι. Στο τέλος θα γράψω ένα βιβλίο και καθένας που θα με υποστηρίξει θα λάβει ένα αντίτυπο δωρεάν με την υπογραφή μου.
Αν θέλετε να στηρίξετε το σχέδιο μου, τότε μπορείτε να καταθέσετε τη συμβολή σας στον ακόλουθο λογαριασμό.Τράπεζα: Fidor Bank
Αριθμός λογαριασμού: IBAN: DE49700222000072050088
BLZ.: BIC: FDDODEMMXXX
Κάτοχος λογαριασμού: Stephan D. Mc NeaL''

Τώρα μετά την περιπέτεια της υγείας του η βοήθεια όλων είναι πιο αναγκαία. 

Δείτε στις Ειδήσεις του ''Σταρ Λαμίας'',  στο 53.03 λεπτό και μετά , τι είπε  ο Στέφαν Μακ Νηλ στην τελετή υποδοχής του στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο : Αξίζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: