Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη πολεμούν οι Κούρδοι τους τζιχαντιστές‏.




Με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από την ταινία «Ζ» προσπαθούν οι Κούρδοι να εμψυχώσουν τους μαχητές τους που πολεμούν στην πόλη Κομπάνι τους τζιχαντιστές.
Η συγκεκριμένη μουσική γράφτηκε απ’ τον Μίκη Θεοδωράκη τον  Γενάρη του 1966 και χρησιμοποιήθηκε αρχικά στο Μαουτχάουζεν («Αντώνης» - 1966) και έπειτα στο σάουντρακ της ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά (1969). Η ταινία «Ζ» απέσπασε σπουδαίες διακρίσεις (μεταξύ αυτών δύο όσκαρ), ενώ η μουσική του Θεοδωράκη κέρδισε BAFTA (1970) στην αντίστοιχη κατηγορία.

Έκτοτε τη "δανείστηκαν" κάποια από τα πιο επαναστατικά κινήματα του καιρού μας, με τελευταίο τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ.
Με τον «Αντώνη» του Μίκη μπαίνουν στην Καμπούλ οι Αφγανοί αντάρτες, ενώ αποτελεί κραυγή αντίστασης στην Τεχεράνη, την Κωνσταντινούπολη και το Καράκας. Η ίδια μουσική, αποτελεί επαναστατικό θούριο για τους Τουπαμάρος (Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα της Ουρουγουάης τη δεκαετία ΄60).
Το συγκεκριμένο βίντεο αναφέρεται στον αγώνα των γυναικών - πολεμιστριών που δίνουν τη μάχη εναντίον των φανατικών ισλαμιστών για να υπερασπίσουν τα εδάφη τους στη Συρία και το Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: