Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

O Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη - Ωδείο Ηρώδου Αττικού 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 στις 21.00

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
O Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...
Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, 21.00
Η STRAY MUSIC και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» παρουσιάζουν τoν Βασίλη Παπακωνσταντίνου στη συναυλία «40 χρόνια μετά...» 
Ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη,με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» 
                                           την Παιδική - Νεανική χορωδία Δήμου Λαυρεωτικής και τη συμμετοχή της Σοφίας Παπάζογλου & της Μπέττυς Χαρλαύτη.
Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη γνωριμία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τον Μίκη Θεοδωράκη στο Παρίσι, που οδήγησε στην επίσημη έναρξη της συνεργασίας τους το 1976, ο δημοφιλής ερμηνευτής και κατεξοχήν ‘συναυλιακός’ καλλιτέχνης με την νεανική ορμή, την ώριμη τρυφερότητα και το μοναδικό ροκ στυλ, συμπράττει επί σκηνής με την δεκαμελή Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», παρουσιάζοντας μια ανατρεπτική συναυλία-γεγονός, με κοινωνική ευαισθησία. Mια βραδιά γεμάτη Ελλάδα, ελεύθερο και σκεπτόμενο πνεύμα, ενέργεια, συγκίνηση, νοσταλγική αλλά και επίκαιρη διάθεση.

Η βραδιά θα κυλήσει με τραγούδια από τους κύκλους τραγουδιών που έχουν αφήσει το στίγμα τους, όπως Άξιον Εστί, Τα τραγούδια του Αντρέα, Τα τραγούδια του Αγώνα, καθώς και από τη  δισκογραφική συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου:

Της Εξορίας, Ο Εχθρός Λαός και  Καρυωτάκης.


Μια συναυλία «συνάντηση» δύο καλλιτεχνών που εδώ και δεκαετίες εμπνέουν ολόκληρες γενιές, πρωτοστατώντας με τη δουλειά τους που συνενώνει με τόλμη ποικίλα μουσικά είδη.  Μια συναυλία «ευκαιρία» για τη νεότερη γενιά να μάθει, να νιώσει, να σκεφτεί και να ακούσει -όπως λέει ο Θεοδωράκης- όχι μόνο με τα αυτιά της, αλλά και με τη φαντασία της. 


Η ταυτότητα της συναυλίας

Τραγούδι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Συμμετέχουν: Σοφία Παπάζογλου, Μπέττυ Χαρλαύτη

Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

Παιδική - Νεανική χορωδία Δήμου Λαυρεωτικής με μαέστρο τον Ευτύχη Ζαρμπ
Γιάννης Μπελώνης, πιάνο
Θανάσης Βασιλάς, μπουζούκι
Γιάννης Ματσούκας, μπουζούκι
Ξενοφών Συμβουλίδης, όμποε – φλογέρες
Βαγγέλης Κονταράτος, κιθάρα
Αρτέμης Σαμαράς, βιόλα
Λευτέρης Γρίβας, ακορντεόν
Σταύρος Καβαλιεράτος, μπάσο
Νίκος Σκομόπουλος, ντραμς
Στέφανος Θεοδωράκης - Παπαγγελίδης, κρουστά


Φωνητικά: Μαίρη Μπρόζη, Φρόσω Στυλιανού



Μιχάλης Αλεξάκης, Υπεύθυνος Τεχνικός της Ορχήστρας

Επιμέλεια ήχου: Μιχάλης Αλεξάκης, Αλέκος Μπίτος

Διοργάνωση: STRAY MUSIC, Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

Οργάνωση & Εκτέλεση Παραγωγής: STRAY MUSIC



 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ με την ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ   «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ημ/νία: Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ώρα έναρξης 21.00

Τιμές Εισιτηρίων:

Κάτω Διάζωμα > 60 € - Ζώνη VIP, 40 € - A’ Ζώνη, 30 € - Β’ Ζώνη, 25 € - ΄Γ Ζώνη

Άνω Διάζωμα >20 €, 15 € (Φοιτητικά – Ανέργων, περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων με την επίδειξη κάρτας / ταυτότητας και μόνο από τα ταμεία)



Προπώληση Εισιτηρίων :
  •   Εκδοτήρια Ελληνικού Φεστιβάλ

Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου)

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00 – 17:00, Σάββατο 09:00–15:00



  •  Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη

Ώρες Λειτουργίας: καθημερινά 09:00–14:00, Σάββατο 18:00 – 21:00



  • Σε όλα τα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου & Ιανός

  •  Τηλεφωνικά: 210 3272000




Επικοινωνία/ Δημόσιες Σχέσεις: PuRe

Άννα Γιώτη giotianna@gmail.com 6946959419

Χρήστος Καρυώτης kariotis@pure.com.gr 6944979551



ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS



Αυτή η συνάντηση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τη μουσική μου μού προσφέρει μεγάλη χαρά. Το σημερινό ελληνικό κοινό ίσως να μην γνωρίζει ότι πρωτοσυναντηθήκαμε στα 1974 και συνεργαστήκαμε σε συναυλίες και ηχογραφήσεις ως τα 1977 με καρπούς κάποια τραγούδια από τον «Προδομένο Λαό» και τους κύκλους «Της Εξορίας» και «Εχθρός Λαός». Λίγο αργότερα μας έφερε κοντά η ποίηση του Καρυωτάκη, που μου έδωσε την αφορμή να γράψω και την πρώτη μου όπερα, τον «Κώστα Καρυωτάκη».
Πιστεύω ότι η περίπτωση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου μέσα στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι είναι μοναδική. Δηλαδή έχει τον αποκλειστικά δικό του τρόπο που τραγουδά, που σκέφτεται και που αντιμετωπίζει την περιρρέουσα πραγματικότητα. Το γεγονός ότι επέλεξε τον ήχο και το στυλ ροκ είναι μονάχα ένα από τα χαρακτηριστικά του.

Το άλλο χαρακτηριστικό του για μένα είναι η ακτινοβολία του προσωπικού του Ήθους, που κατάφερε να το διαφυλάξει ακέραιο σε χρόνους πονηρούς, όπως ήταν η δεκαετία του ΄80 ως σήμερα.

Ακόμα θεωρώ ότι η δυναμική στον τρόπο της ερμηνείας του Βασίλη είναι στο βάθος παράλληλη με τη δική μου, με τη διαφορά ότι όταν εκείνος αποφάσιζε το μοναχικό του πέταγμα (αμέσως μετά τα τραγούδια «Της Εξορίας»), είχε τα φτερά του ελεύθερα, ενώ τα δικά μου μοιάζανε με του αετού του Ριζίτικου τραγουδιού, που παρακαλεί τον ήλιο να ανατείλει για να λιώσουνε τα χιόνια από τα φτερά του και τα κρούσταλλα από τα ακρόνυχά του για να μπορέσει να πετάξει.

Βασίλη, θυμήσου τα κλειστά στάδια της Γερμανίας και κείνον τον ψηλό «ροκά» που τραγουδούσες κι εσύ μαζί του και το νεανικό ακροατήριο να πηδά και να φωνάζει «κι άλλο - κι άλλο - κι άλλο» σχεδόν επί μία ώρα μετά το τέλος της συναυλίας… Με τη διαφορά ότι το «ροκ» το δικό μου γεννήθηκε μέσα από τα βράχια της Κρήτης μαζί με τον Δία…



Αθήνα,  Αύγουστος 2014


ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

«Να γιατί είμαι τυχερός».

1974, άνοιξη. Βρέθηκα να χτυπάω την πόρτα του σπιτιού του Μίκη Θεοδωράκη στο Παρίσι. Άνοιξε ο ίδιος. «Καλησπέρα σας. Είμαι ένας τραγουδιστής από την Ελλάδα και έρχομαι από το Μόναχο, όπου εκεί βρίσκομαι πάνω από ένα χρόνο. Θα ήθελα να με ακούσετε». Χαμογελώντας, με οδήγησε αμέσως στο πιάνο. «Τι ξέρεις;», μου λέει. «Όλα», του απαντώ. Ίσως φοβήθηκε με την απάντησή μου αυτή, λέγοντάς μου ότι έχει πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή του. Δέκα λεπτά περίπου, αν θυμάμαι καλά.

Η εισαγωγή από το πιάνο γεμίζει το δωμάτιο. Με τρεμάμενα πόδια, μπήκα σωστά. ‘Ένα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή’. Ο μύθος ολοζώντανος μπροστά μου, χτύπαγε τα πλήκτρα με την ψυχή του. «Πάμε κι αυτό, παιδί μου». ‘Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ’. Κι αυτό κράτησα απ’τη ζωή μου. Γυρίζει προς την πόρτα και λέει δυνατά: «Μυρτώ, έλα!». Και να μπροστά μου η κυρία Μυρτώ με τον μικρό Γιωργάκη και την μικρή Μαργαρίτα. Τώρα πλέον, είχαμε και ακροατήριο. Συνεχίσαμε για πάνω από δύο ώρες. Έφυγα κυριολεκτικά πετώντας, με τις νέες παρτιτούρες στη μασχάλη. «Μελέτησέ τα καλά, Βασίλη. Έχεις στη διάθεσή σου ενάμιση μήνα, γιατί έχουμε μπροστά μας μεγάλη περιοδεία στην Αμερική».

Μετά από έναν περίπου μήνα, πριν φύγουμε για την Αμερική, θα δίναμε στο  Παρίσι  συναυλία υπέρ των Μαροκινών φοιτητών. Η αίθουσα κατάμεστη. Ο Μίκης στο πιάνο, εγώ στο μικρόφωνο. Απίστευτο! Η αίθουσα δονείται απ’άκρη σ’άκρη. Διάλειμμα. Κι εκεί στο διάλειμμα, ήρθε η είδηση. Έπεσε η χούντα στην Ελλάδα.  Το 2ο μέρος της συναυλίας ήτανε γιορτή. Τελειώσαμε με το ‘Κι εσύ λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό’.

Ο Μίκης γύρισε στην Ελλάδα την άλλη μέρα. Εγώ στο Μόναχο, για να μαζέψω τα πράγματά μου. Βρεθήκαμε στην Ελλάδα μετά από μία εβδομάδα. Στούντιο ηχογράφησης. Columbia. Δύο έργα ταυτόχρονα. Το ένα, ‘Μαντώ Μαυρογένους’ / Θίασος Αλίκης Βουγιουκλάκη- Μάνου Κατράκη . Δίσκος: ‘Προδομένος Λαός’. Το άλλο, ‘Εχθρός Λαός’ του Ιάκωβου Καμπανέλλη    / Θίασος Τζένης Καρέζη-Κώστα Καζάκου. Στον ‘Εχθρό Λαό’, ο Μίκης πρότεινε να τραγουδάω ζωντανά. Κι έτσι κι έγινε. Τραγουδούσα ζωντανά σε όλες τις παραστάσεις. Ακολούθησε ο δίσκος ‘Της Εξορίας’ και, συγχρόνως, περιοδεία το 1976 και 1977 σε όλη την Ευρώπη. Αεροπλάνα, πούλμαν, τρένα, μέρες ολόκληρες, μέρες, μήνες.

Επειδή ήμουν καλός δέκτης, ο Μίκης με έβαζε να κάθομαι δίπλα του σε όλα τα ταξίδια. Έτσι έμαθα την αληθινή ιστορία της Ελλάδας. Έτσι έμαθα για τα βασανιστήρια των ανθρώπων από «ανθρώπους», έτσι έμαθα τη Ζάτουνα, τον Άη Στράτη, τον Ωρωπό, τη Γυάρο, την Μακρόνησο, όπου εκεί έκανε «διακοπές» και ο πατέρας μου, όπως ο Μίκης, ο Ρίτσος, ο Μπιθικώτσης και τόσοι άλλοι σύντροφοι. Έτσι έμαθα να υποστηρίζω την ενότητα της Αριστεράς, με όραμα μια Παγκόσμια Αριστερά.

Παρόλο που από τα 14 μου ήμουν ονειροπαρμένο με μανία για την ποίηση, ένιωσα βαθιά και ουσιαστικά τους ποιητές μέσα μου, τραγουδώντας τους. Ακολούθησε η ηχογράφηση του έργου ‘Καρυωτάκης’. Να γιατί είμαι τυχερός! Γιατί βρέθηκα στην σκιά της πιο ψηλής κολόνας του πολιτισμού μας.

Πάνω στα μάρμαρα του Ηρωδείου, που κακιά σκουριά δεν πιάνει, στις 2 του Σεπτέμβρη, η μουσική του Μίκη θα μας ξεναγήσει στα περιβόλια και στα λιβάδια των ποιητών μας.

Μίκη Θεοδωράκη, σε τιμώ και σε ευχαριστώ που μου έμαθες πως «Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία».

ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ “ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ”


(Σύντομο Βιογραφικό)


Η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” δημιουργήθηκε το Μάιο του 1997 από μουσικούς-συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη, γνώστες του έργου του. Η πρώτη εμφάνιση της Ορχήστρας έγινε στο Θέατρο Αιξωνής της Γλυφάδας τον Ιούνιο του 1997.

Στόχος της Ορχήστρας είναι η ανάδειξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη και προσπαθεί να τον επιτύχει με ποικίλους τρόπους, συναυλίες, παραστάσεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις και ηχογράφηση δίσκων.

Από τη δημιουργία της η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” πραγματοποίησε πολλές συναυλίες, συμπράττοντας με καταξιωμένους, αλλά και νεότερους ερμηνευτές. Συνεργάστηκε επίσης με συμφωνικές ορχήστρες (Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ,  Συμφωνική Ορχήστρα “Εναρμόνια”, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, Συμφωνική Ορχήστρα Intrarti, Ορχήστρα της Νέας Όπερας της Μόσχας κ.ά.) και με χορωδίες (Χορωδία της ΕΡΤ, Χορωδία Μακεδονίας, Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών, Χορωδία της Νέας Όπερας της Μόσχας κ.ά)., συχνά υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Επίσης σημαντική είναι η συμμετοχή της σε συναυλίες που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση του κόσμου για κοινωνικά θέματα και σε εκδηλώσεις για την ειρήνη, την καταπολέμηση του ρατσισμού και των ναρκωτικών, τους φυλακισμένους κ.ά. Εξίσου σημαντική είναι η συμμετοχή των συντελεστών της σε εκδηλώσεις της οργάνωσης “Γιατροί Χωρίς Σύνορα”.

Η Ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει πληθώρα συναυλιών στην Ελλάδα και τον κόσμο (Γεωργία, Νότιο Αφρική, Γαλλία, Κύπρο, Αυστραλία, Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Γερμανία, Αίγυπτο, Σαν Μαρίνο κ.α.). Αξίζει να αναφερθούν ενδεικτικά: Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με τρεις συναυλίες στη Μακρόνησο, Μουσική και τα Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, Τα Τραγούδια του έρωτα και της αγάπης, Canto General σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση ως μπαλέτο από την Εθνική Λυρική Σκηνή, μπαλέτο Ζορμπάς από την Όπερα της Βουδαπέστης, Από τον Λυρικό Βίο στα Χρόνια της Φωτιάς, Τα Συμφωνικά, περιοδεία στη Λατινική Αμερική με την υποστήριξη του απόδημου ελληνισμού, συναυλία στο Πεκίνο στα πλαίσια της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης “ΒΙΤΕ 2006” με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ., συμμετοχή σε εκδήλωση της Νομαρχίας Αθηνών στα πλαίσια της ανακήρυξης των Πρεσβευτών του Ελληνισμού 2007, λαϊκή συναυλία στα πλαίσια της τιμητικής βράβευσης του Μίκη Θεοδωράκη από την Προεδρία της Δημοκρατίας του Σαν Μαρίνο, Άξιον Εστί στην Φρανκφούρτη, συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου στα πλαίσια του 21ου International Izmir Festival, μεγάλες συναυλίες για τους πυρόπληκτους, συναυλίες στην Αίγυπτο, μεγάλη περιοδεία συναυλιών σε όλη την Ελλάδα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, συναυλία στο ξεχασμένο μαρτυρικό νησί του Άη-Στράτη, συμμετοχή στα εγκαίνια της νέας αεροπορικής εταιρείας “Olympic Air”, περιοδεία το 2010 για τα 85 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη με αποκορύφωμα συναυλία στο Θέατρο Λυκαβηττού, συναυλίες στα Μακρίσια Αρχαίας Ολυμπίας για τον Απόδημο Ελληνισμό, καθώς και στο Θέατρο Ελληνικών Χορών “Δόρα Στράτου”, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και το ΚΥΑΔΑ για τη συγκέντρωση τροφίμων για τους αστέγους και απόρους και πολλές άλλες.  Η Κύπρος δεν έλειψε ποτέ από τις δραστηριότητες της Ορχήστρας, που έδωσε και δίνει πάντα το παρών σε κάθε ευκαιρία με συναυλίες και συμμετοχή σε εκδηλώσεις στην Μεγαλόνησο .

Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

Γιάννης Μπελώνης, πιάνο
Θανάσης Βασιλάς, μπουζούκι
Γιάννης Ματσούκας, μπουζούκι
Ξενοφών Συμβουλίδης, όμποε – φλογέρες
Βαγγέλης Κονταράτος, κιθάρα
Αρτέμης Σαμαράς, βιολί
Λευτέρης Γρίβας, ακορντεόν
Σταύρος Καβαλιεράτος, μπάσο
Νίκος Σκομόπουλος, ντραμς
Στέφανος Θεοδωράκης - Παπαγγελίδης, κρουστά

Διεύθυνση: Μαργαρίτα-Ασπασία Θεοδωράκη

Συντονισμός: Sophie Hayes

Υπεύθυνη οργάνωσης & παραγωγής: Μαρία Βλάχου

Υποστήριξη: Αλεξάνδρα Σγουροπούλου

Δημόσιες σχέσεις: Μαίρη Βιντιάδου, Δημήτρης Αργυρούλης

Ηχοληψία: Μιχάλης Αλεξάκης, Σάκης Καρασαρίνης

Χειριστής προβολικών: Βασίλης Αζίσης

Επεξεργασία εικόνας: Μιχάλης Γαλανάκης



Διεύθυνση: Δικαίου 10-12, ΤΚ. 117 41 Αθήνα Τηλ. (+30) 210 9200260 Fax: (+30) 210 9241362 e-mail: orchestra@mikistheodorakisorchestra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: