Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Δελτίο τύπου του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 3 Αυγούστου 2014

Η πρόσφατη απόφαση του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου του μαρτυρικού δήμου Καλαβρύτων, η οποία ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου στο υπό ίδρυση «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», προκειμένου να υποβάλει «προτάσεις χρηματοδότησης δράσεων, προγραμμάτων και έργων» μας υποχρεώνει να θέσουμε υπόψη των πολιτών των μαρτυρικών δήμων και της ελληνικής κοινής γνώμης τα εξής:
1.      Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία των Γερμανών για την ίδρυση «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» και ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύεται η παρουσίαση και εφαρμογή της, ευλόγως γεννά ερωτηματικά για τους πραγματικούς της στόχους:
αν δηλαδή αποσκοπεί στην ανάπτυξη δράσεων συνεργασίας και την υποστήριξη των μαρτυρικών δήμων ή αν έχει ως πραγματικό στόχο τον προσεταιρισμό ανθρώπων και φορέων και την άμβλυνση των αντιστάσεων στην επιχειρούμενη γερμανική διείσδυση στην χώρα μας, καθώς επίσης και την ανάσχεση και την αποφυγή της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Την απάντηση δίνει ο ίδιος ο Πρέσβυς της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα στον χαιρετισμό του, που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα των γερμανικών αποστολών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Δρ. Πέτερ Σόοφ «Ένα ελληνογερμανικό ταμείο για το μέλλον, θα έχει ως σκοπό την αναζήτηση ενδεδειγμένων δράσεων για την επεξεργασία  του παρελθόντος, π.χ. με θεματικές εκθέσεις, τη δημιουργία πανεπιστημιακών εδρών ή ακόμα και τη συνεργασία στην έκδοση σχολικών βιβλίων»!
2.      Έντονο προβληματισμό προκαλεί η προθυμία του δημάρχου Καλαβρύτων να εισάγει βεβιασμένα προς συζήτηση στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο το ζήτημα περί υποβολής προτάσεων στο εν λόγω ίδρυμα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων και χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, χωρίς καν τη διαβούλευση με τους τοπικούς και εθνικούς φορείς που ασχολούνται με το ζήτημα. Η απόφαση, που λήφθηκε απούσης σχεδόν όλης της Αντιπολίτευσης και μάλιστα πριν καν ιδρυθεί το περιβόητο ίδρυμα, προσδιοριστεί ο χαρακτήρας του και το πλαίσιο λειτουργίας του και αποσαφηνιστούν οι στόχοι του, είναι αδικαιολόγητα εσπευσμένη και παραβιάζει ακόμη και τις προβλέψεις του νόμου του Καλλικράτη. Από πού, άραγε, αντλεί ο κ. Λαζουράς το δικαίωμα να παράσχει ηθική νομιμοποίηση στις δραστηριότητες και τις στοχεύσεις του εν λόγω ιδρύματος;
3.      Το γεγονός ότι στην εν λόγω απόφαση του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου δηλώνεται ρητώς και κατηγορηματικώς ότι «δεν παραιτούμαστε, σε καμιά περίπτωση, από τη διεκδίκηση των οφειλόμενων γερμανικών αποζημιώσεων, ούτε τις συμψηφίζουμε με τις όποιες χρηματοδοτήσεις από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» έχει, αναμφίβολα, τη σημασία του. Οι συγκεκριμένες όμως εξαγγελίες ανατρέπονται στην πράξη, εφ' όσον επί της ουσίας γίνεται αποδοχή του σχεδίου μη καταβολής των οφειλών της Γερμανίας και φυσικά δεν αρκεί για να αποτρέψει την εκμετάλλευση του θέματος από το γερμανικό κράτος, που φοβούμαστε ότι θα σπεύσει να προσθέσει στα «επιχειρήματά» του περί άρνησης απόδοσης των γερμανικών οφειλών την όποια, τυχόν, χρηματοδότηση προς τους μαρτυρικούς δήμους. Και θα είναι μια συνειδητή υπονόμευση του αγώνα μας, που κλιμακώνεται με πρωτόγνωρο αριθμό εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί πλέον και θέμα συζήτησης στη Βουλή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα διεθνή ΜΜΕ.
4.      Θέτουμε επίσης το εξής ερώτημα: έχει βάση και από πού προκύπτει η εμπλοκή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στην ίδρυση του εν λόγω ταμείου, την οποία επικαλείται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων; Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε αρμοδίως τη σχετική διάψευση.

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα σε συνεργασία με τους συναγωνιστές μας στη Γερμανία και τις Ενώσεις Θυμάτων, τους Μαρτυρικούς Δήμους και τον ελληνικό λαό στο σύνολό του, κλιμακώνει τη δράση του, εντός και εκτός Ελλάδας, διεθνοποιεί το ζήτημα, στηρίζει τη δικαστική διεκδίκηση αλλά και αυξάνει την άσκηση πίεσης στην ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση να προσέλθουν άμεσα σε διμερείς διαπραγματεύσεις για την επίλυση του συνολικού ζητήματος της απόδοσης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα (αποζημιώσεις θυμάτων, επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο, πολιτιστικοί θησαυροί). Επαναλαμβάνουμε ότι ο αγώνας μας δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, με τον οποίο αισθανόμαστε αλληλέγγυοι, αλλά επιδιώκουμε την απόδοση δικαιοσύνης. Και σ' αυτό είμαστε αμετακίνητοι!
Προειδοποιούμε: δεν θα ησυχάσουμε αν δεν δικαιωθούμε!

Ο Πρόεδρος                    Ο Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής

Μανώλης Γλέζος                               Στέφανος Ληναίος


www.holocaust.gr     info@holocaust.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: