Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Το Δίστομο εμπνέει Ιάπωνες δικηγόρους

Πηγή: Real.gr

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1932 ο ιαπωνικός στρατός κατέσφαξε περισσότερους από 3.000 κατοίκους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, της περιοχής Πινγκντινγκσάν, στη βορειοανατολική Κίνα. Εξήντα τέσσερα χρόνια μετά, τρεις επιζώντες από τη σφαγή μαζί με τους πέντε Ιάπωνες δικηγόρους τους προσέφυγαν στα ιαπωνικά δικαστήρια ζητώντας να αποζημιωθούν. Οι προσφεύγοντες έχασαν την υπόθεση, αλλά δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειές τους έχοντας ως φωτεινό παράδειγμά τους τον αντίστοιχο αγώνα των κατοίκων του Διστόμου.
Οι τρεις Κινέζοι επιζώντες και οι Ιάπωνες δικηγόροι τους ζήτησαν από την ιαπωνική κυβέρνηση, εκτός από την αποζημίωση, να αναγνωρίσει τη σφαγή και να ζητήσει συγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων, να δημιουργήσει ένα πάρκο στη μνήμη των θυμάτων στον τόπο της σφαγής και να ενσωματώσει στα ιστορικά βιβλία το χρονικό της σφαγής, ώστε να ενημερωθούν οι επόμενες γενιές για την αποτρόπαιη αυτή πράξη.

Το ιαπωνικό κράτος δέχτηκε τελικά μόνο την αναγνώριση της σφαγής και καμία από τις άλλες αξιώσεις. Ωστόσο οι επιζώντες δεν το βάζουν κάτω και περιμένουν εναγωνίως την εξέλιξη των αξιώσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας κατά της γερμανικής κυβέρνησης για τις σφαγές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.
Για τον λόγο αυτόν οι πέντε Ιάπωνες δικηγόροι επισκέφθηκαν πέρυσι και φέτος το Δίστομο, προκειμένου να μιλήσουν με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τη γερμανική ομάδα «ΑΚ Δίστομο» και τους κατοίκους.
Όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Ιάπωνας δικηγόρος Σίρο Καβακάμι, η υπόθεση του Διστόμου είναι πολύ γνωστή σε όσους ασχολούνται στην Ιαπωνία με διεθνείς υποθέσεις και εγκλήματα πολέμου. «Η δικαστική διεκδίκηση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου θεωρείται πρωτοπόρα στην Ιαπωνία» τονίζει ο κ. Καβακάμι.
«Το θέμα είναι πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τι πρέπει να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε. Σιγά- σιγά αλλάζουν τα πράγματα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι εξελίξεις εδώ μας δίνουν φως και ελπίδα. Παρακολουθούμε προσεκτικά ό,τι γίνεται στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Χάγη για να δούμε πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια» προσθέτει ο ίδιος.
Η ομάδα των πέντε Ιαπώνων δικηγόρων βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Δίστομο, στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το Ολοκαύτωμα, αλλά και σήμερα στην Αθήνα για τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και η ομάδα «ΑΚ Δίστομο» από το Αμβούργο για να παρουσιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
«Η φετινή επέτειος βρίσκει το εθνικό ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών σε κρίσιμη και αισιόδοξη καμπή, καθώς για πρώτη φορά το ζήτημα είναι κεντρικό στην πολιτική ατζέντα της χώρας, ενώ το θέμα διεθνοποιείται και πληθαίνουν οι φωνές υπέρ των διεκδικήσεων ακόμα και μέσα στη Γερμανία» επισήμανε εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου ο Αριστομένης Συγγελάκης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη «δημόσια συγνώμη του Γερμανού Προέδρου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα αναμφίβολα γεγονός θετικό» ωστόσο απαιτούνται και «χειροπιαστές πράξεις αποζημίωσης και επανόρθωσης, όμως αντί γι' αυτές η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της» είπε.
Οι εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και οι παρόντες στη συνέντευξη Τύπου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση για ολιγωρία. «Κανένας υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι τώρα δεν έδωσε την άδεια εκτέλεσης της ιστορικής απόφασης 11/2000 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που δικαίωσε τα θύματα του Διστόμου, ενώ κάθε φορά απαντούν ότι κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας» παρατήρησε η νομικός και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, Χριστίνα Σταμούλη.
Ο συντονιστής της ομάδας δράσης «ΑΚ Δίστομο» δικηγόρος Μάρτιν Κλίνγκνερ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις που υπάρχουν στα ιταλικά δικαστήρια, όπου έχει υποβληθεί προδικαστικό ερώτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας για το κατά πόσο η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που αναγνωρίζει στη Γερμανία το προνόμιο της ετεροδικίας, είναι σύμφωνη με το ιταλικό σύνταγμα (η απόφαση αναμένεται στο τέλος του 2015). «Τα ιταλικά δικαστήρια θεωρούν ότι τα δικαιώματα του ατόμου προσβάλλονται με την απόφαση της Χάγης. Υπάρχει λοιπόν η ελπίδα της δικαίωσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του ανθρωπισμού» εξήγησε ο κ. Κλίνγκνερ.
Οι ομιλητές υπογράμμισαν, τέλος, ότι θα κλιμακώσουν την πίεση προς την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση ώστε να προσέλθουν άμεσα σε διμερείς διαπραγματεύσεις, ενώ θα εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για διεθνοποίηση του ζητήματος σε συνεργασία με τους ευρωβουλευτές, Μανώλη Γλέζο και Νότη Μαριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: