Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Ψήφισμα για τις εκδηλώσεις μνήμης της Σφαγής του Διστόμου, από κατοίκους του Διστόμου

 
Με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 70η επέτειο της Σφαγής του Διστόμου από τους ναζί στις 10 Ιουνίου 1944, αλλά και την γενικότερη κατάσταση στον τόπο μας, κάτοικοι του Διστόμου, με αίσθημα  ανησυχίας για όσα συμβαίνουν γύρω μας και μετά από συζήτηση σε δυο ανοιχτές συνελεύσεις,  καταλήξαμε σε ορισμένες βασικές θέσεις για το πως βλέπουμε τα πράγματα στο θέμα αυτό.

Το πλήρες κείμενο του Ψηφίσματος αυτού, που έχει ήδη υπογραφεί από πάρα πολλούς συμπατριώτες μας, είναι το εξής:

Η ΜΝΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΗ
Το επιτάσσουν οι νεκροί μας, που κληροδοτούν στις επόμενες γενιές, την ευθύνη της δικαίωσης της θυσίας τους.

      Ως διαχειριστές της ιστορικής αυτής μνήμης , εμείς οι πολίτες του Διστόμου κι όσοι συμπορεύονται με το χρέος μας στοχεύουμε στα εξής :
•                    Κανείς να μην δικαιούται και να μην νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί τους νεκρούς και τα σύμβολα προκειμένου να προβάλλει ανεύθυνα πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις , όπως η πολιτιστική εταιρεία “Το μαρτυρικό Δίστομο και οι 218 σφαγιασθέντες” , τα ναζιστικά μορφώματα, τα Μ.Μ.Ε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
•                    Οι επετειακές εκδηλώσεις να έχουν ως κύριο άξονα και περιεχόμενο τη μνήμη ,το πένθος και τη διασφάλιση του ανθρωπισμού . Να προάγουν αξίες όπως Ελευθερία, Δημοκρατία, ανοχή στην διαφορετικότητα με περισσότερη σύνεση και σοβαρότητα ,με παιδευτικό κι όχι πανηγυρικό χαρακτήρα.
Οι αυθόρμητες και μαζικές παρεμβάσεις των κατοίκων του Διστόμου με αντιφασιστικό χαρακτήρα θα συνεχιστούν.
Γι' αυτό και καλούμε κάθε πολίτη του Διστόμου που συμφωνεί με τις παραπάνω απόψεις , να το καταθέσει δυναμικά και υπεύθυνα με την υπογραφή του.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: