Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ "Η ΑΛΚΥΩΝ"
  Τ.θ. 34 ΑΙΓΙΟ 25100  -  e-mail : info@alcyon.gr

                                                                                                            ΑΙΓΙΟ   11/5/2014

      ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ  ΘΕΤΟΥΝ  ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
      ΣΤΟΥΣ  ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

Η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου ¨Η ΑΛΚΥΩΝ ¨
παρεμβαίνοντας  στις  κοινωνικές διαδικασίες  που συντελούνται  ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη  νέων Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, απευθύνεται στους ΠΟΛΙΤΕΣ όλων των περιοχών που βρέχονται από τον  Κορινθιακό Κόλπο και τους καλεί .
- Να αναδείξουν  τα θέματα που αφορούν την προστασία  του περιβάλλοντος και της
 ποιότητας ζωής σε βασικούς άξονες πολιτικής δράσης των νέων οργάνων της  
 Αυτοδιοίκησης. Μόνο με την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της  ποιότητας της ζωής μας μπορεί να υπάρξει βιώσιμη προοπτική στον τόπο μας.

Κάποιοι, που τα  προηγούμενα χρόνια άσκησαν εξουσία, υποστηρίζουν  ότι σήμερα τα θέματα  του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής  πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα λόγω του ότι ( προέχει  η πολιτική της οικονομικής ανάκαμψης).  Μεγάλο λάθος.
 Πίσω από την λογική αυτή  υπηρετείται η πολιτική του γρήγορου και εύκολου κέρδους  των ολίγων σε βάρος των πολλών τόσο για τις εν ζωή γενεές όσο και για τις μελλοντικές.
Αλήθεια αυτή δεν ήταν  η πολιτική που εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα τα γευόμαστε  όλοι μας.
Με  άλλα λόγια θα ακολουθήσουμε την ίδια αδιέξοδη και καταστροφική για τον πλανήτη μας πολιτική;
Σίγουρα  η βιώσιμη και δίκαιη για τους πολλούς  πολιτική δεν θα έρθει  από αντιλήψεις
του παρελθόντος .
Και εδώ ο λόγος των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και των οργανώσεών τους είναι ιδιαίτερης βαρύτητας .

Η Ομοσπονδία μας θέτει ερωτήματα σήμερα  στους υποψήφιους Περιφερειάρχες  των τεσσάρων Περιφερειών  που  βρέχονται από την θάλασσά μας.


1. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να υπάρξει διαπεριφερειακή συνεργασία για τα μεγάλα θέματα του Κορινθιακού Κόλπου που είναι τα παρακάτω.

 -Η Ενιαία χωροταξία συνολικά για τις στεριανές και θαλάσσιες  περιοχές, από τον Ισθμό  της Κορίνθου ως τον Πατραϊκό κόλπο, από τον Σχίνο Κορινθίας και την  Θίσβη ως  το Αντίρριο, από την Κόρινθο  και την Στυμφαλία λίμνη ως την Πάτρα και το Παναχαϊκό.

- Χημική και θερμική ρύπανση της θάλασσας  και της στεριάς από βιομηχανικές μονάδες που λειτουργούν κυρίως στην Στερεά Ελλάδα. και όχι μόνο. (  Αντίκυρα – παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου – παραγωγή ενέργειας , Ιτέα – μεταλλευτικές μονάδες και εγκαταστάσεις επεξεργασίας βωξίτη, ιχθυοκαλλιέργειες από την Βοιωτία ως την Αιτωλοακαρνανία, εξασθενές χρώμιο στον Σχίνο Κορινθίας ).

- Ρύπανση της θάλασσας με αστικά απόβλητα λόγω μη ύπαρξης  δικτύων  βιολογικών μονάδων επεξεργασίας που να καλύπτουν το σύνολο των παράκτιων περιοχών. (  Ολο το μήκος των ακτών της Αιγιάλειας, του Δερβενίου, της Βόχας, του Σχίνου, του Γαλαξιδίου, της Δωρίδας,  το μέγιστο της γεωγραφικής περιοχής της Ναυπακτίας και του Αντιρρίου.)

-  Η με ταχείς ρυθμούς μείωση των ιχυοαποθεμάτων  του Κορινθιακού κόλπου λόγω της  διαχρονικής ρύπανσης,  της υπεραλίευσης  και  τις εκτατικής  παρέμβασης των  ανθρώπινων δραστηριοτήτων  στους τόπους αναπαραγωγής  και  ενηλικίωσης τους.

-   Η Διάβρωση των ακτών, κυρίως στην Κορινθία και Αχαία.

- Λόγω μη ύπαρξης μέχρι τώρα ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων ανά Περιφέρεια, ο βυθός του Κορινθιακού  έχει καλυφθεί σε ποσοστό άνω του  30% από κάθε είδους  αστικά  απορρίμματα.  



      
 Για το  Διοικητικό Συμβούλιο

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ   ΔΗΜΟΣ                                        ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ   ΘΥΜΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: