Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Συνέδριο για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο


100 χρόνια μετά: Η μνήμη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
16/05/2014, 09:00–20:00
Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα
Αγγλικά/Γαλλικά, μετάφραση στα Ελληνικά
Είσοδος ελεύθερη

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώνει στην Αθήνα, μαζί με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (École française d'Athènes), την UMR-IRICE/Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne (Paris IV) και σε συνεργασία με το Goethe-Institut, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «100 χρόνια μετά: Η μνήμη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου». Στο Συνέδριο, που θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Goethe της Αθήνας την Παρασκευή 16 Μαΐου (09:00-20:00), κορυφαίοι ιστορικοί σε διεθνές επίπεδο εξετάζουν τις διαφορετικές όψεις και αποχρώσεις της μνήμης του "Μεγάλου Πολέμου" σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα από τη μελέτη των διαφορετικών παραδειγμάτων καταδεικνύεται πόσο σύνθετη και πολύπλοκη μπορεί να είναι η μνήμη ενός τόσο σημαντικού γεγονότος, πώς αυτή μεταβάλλεται με το πέρασμα των ετών, πώς διαφοροποιείται ανάλογα με τις ειδικότερες συνθήκες κάθε χώρας και πώς τελικά νοηματοδοτείται στις μέρες μας.

Κύριοι ομιλητές του Συνεδρίου θα είναι οι καθηγητές Georges-Henri Soutou (με θέμα: «Υπάρχει μια ευρωπαϊκή μνήμη του Μεγάλου Πολέμου;») και Jay Winter (με θέμα: «Ο Μεγάλος Πόλεμος: Μια δι-εθνική προοπτική»). Για ειδικότερα θέματα που αφορούν τη μνήμη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε συγκεκριμένες χώρες θα μιλήσουν κατά σειρά οι: Frédéric Guelton (Γαλλία), Florin Turcanu (Ρουμανία), Gueorgui Peev (Βουλγαρία), Έλλη Λεμονίδου (Ελλάδα), Dusan Bataković (Σερβία), Nils Löffelbein (Γερμανία), William Philpott (Ηνωμένο Βασίλειο) και Nicola Labanca (Ιταλία). Το συνέδριο θα κλείσει με στρογγυλό τραπέζι, το οποίο θα συντονίσει ο καθηγητής Κώστας Κωστής (Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.upatras.gr/index/events/calendar/20140516/id/1305/type/event/lang/el

Δεν υπάρχουν σχόλια: