Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΙΤΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Άφησε την τελευταία του πνοή χθες 19/2/2014 στις 18:30  στο σπίτι του στο Ίλιον ο διεθνούς αναγνώρισης ερμηνευτής δημοτικών τραγουδιών, Λάμπρος Παπαθανασίου.
Ο Λάμπρος Παπαθανασίου γεννήθηκε την 1η Μαΐου 1934 στο μαρτυρικό Δίστομο Βοιωτίας από φτωχή αγροτική οικογένεια. Έζησε από κοντά την σφαγή του Διστόμου από τους Γερμανούς ναζί (10/6/1944). Στο δημοτικό τραγούδι σύντομα τραβάει την προσοχή του διάσημου Γιώργου Παπασιδέρη όπου και μαθήτευσε κοντά του. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 (1954) κυκλοφορούν τα πρώτα τραγούδια με τη φωνή του (‘’Πέρα στις βλαχοκαλυβες’’, ‘’Τη δική σου αρραβώνα’’).
Φωνή βαριά, δωρική και στακάτη, με μεγάλη έκταση, έγινε γνωστός με τραγούδια όπως ‘’Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά’’, ‘’Τρία παιδιά Βολιώτικα’’, ‘’Συννέφιασε ο Παρνασσός’’, ‘’Στην κεντημένη σου ποδιά, ‘’Θέλετε δέντραμ’ ανθίσετε’’. Το 1961-62 περιοδεύει στις ΗΠΑ με μεγάλη επιτυχία στην ελληνική ομογένεια. Συμμετείχε σε πολυάριθμες εκδηλώσεις παραδοσιακού χαρακτήρα, κυρίως στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Συμμετείχε σε μουσικές εκπομπές στη δημόσια τηλεόραση καθώς και σε ταινίες όπως το 1961 (‘’Τα 40 παλικάρια’’), το 1971 με την Αιμιλία Υψηλάντη (‘’Η αρχόντισσα του κάμπου’’), στην ταινία ‘’Για τον θάνατο του παλικαριού’’, ‘’Μαρία η Πενταγιώτισσα κ.α..  Συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Γκόγκο ( Μπαγιαντέρα), τη Δόμνα Σαμίου, τον Αλέκο Αραπάκη, τον Γιώργο Κόρρο, , τον Αριστείδη Μόσχο, κ.α.
Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί σήμερα 20/2 στις 16:15 στον Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου (Παναγίτσα) στην Παλατιανή στο Ίλιον.    

2 σχόλια:

goofy είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=nNw47_3aNdw

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Μεγάλος τραγουδίστης του γνήσιου Δημοτικού τραγουδιού.
Τεράστια η συνεισφορά του....
Ας είναι ελαφρύ το χώμα του...