Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Το νέο βιβλίο της Διστομίτισσας συγγραφέως Καίτης Μανωλοπούλου, παρουσιάζεται την Κυριακή στην Αθήνα

Εβδομήντα χρόνια μετά την Σφαγή του Διστόμου από τα γερμανικά-ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου 1944, έρχεται το βιβλίο "ΑΘΕΡΙΣΤΟΣ ΙΟΥΝΗΣ (Δίστομο, 1944)'' της κ. Καίτης Μανωλοπούλου, που θα παρουσιάσει ο συγγραφέας και ανεξάρτητος βουλευτής κ. Μίμης Ανδρουλάκης.
Στο βιβλίο αυτό εκτός από τις αναμνήσεις και τις μαρτυρίες για το Δίστομο και κυρίως τη μεγάλη Σφαγή των 218 Διστομιτών, που λογοτεχνικά αφηγείται η συγγραφέας, περιλαμβάνονται  ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ και ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που προέκυψαν μετά από πρόσφατη έρευνά της για την δράση των ναζιστών.

Η παρουσίαση από τις εκδόσεις Βεργίνα θα γίνει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου , στις 12 το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο ''Αντώνης Τρίτσης'' ), στην οδό Ακαδημίας 50. Την εκδήλωση, που συνδιοργανώνει και ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου, θα συντονίσουν οι  (Διστομίτες) δημοσιογράφοι Λουκάς Δημάκας και Φαίη Μαυραγάνη. Αποσπάσματα θα παρουσιάσει η ηθοποιός Ιωάννα Χαλιαμπάλια,  ενώ βεβαίως θα μιλήσει και η συγγραφέας Καιτη Μανωλοπούλου για το βιβλίο της

Βιογραφικό

Η Καίτη Μανωλοπούλου,γεννήθηκε  στην Αθήνα, ως τόπο καταγωγής της, όμως, θεωρεί το Δίστομο, γενέθλια γη της μητέρας της Αγγελικής, το γένος Καΐλη.
Μετά τις γυμνασιακές της σπουδές  -Γαλλική Σχολή Saint Joseph-  εργάστηκε ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Σ’ αυτό τον εργασιακό χώρο έμελλε να συναντήσει και τον σύντροφο της ζωής της,  Τάκη Μανωλόπουλο.
            Η κλίση της πάντως δεν ήταν οι αριθμοί, αλλά η λογοτεχνία και η ποίηση μέσα από την οποία άρχισε να εκφράζεται κάποια στιγμή. Θα έλεγε κανείς πως οι μικρές ποιητικές συλλογές της  αποτελούν αποσπάσματα  ημερολογίου της και παράλληλα σκέψεις και ανησυχίες για τη χώρα της που λατρεύει.
Αργότερα, η τραγική μοίρα του Διστόμου την έσπρωξε ν’ ασχοληθεί μ’ αυτό, μέσα από μια καταγραφή αγάπης, νοσταλγίας και πόνου που συνεχίζεται.
Λόγω της ενασχόλησής της με τη σφαγή του Διστόμου σε τρία βιβλία και της καταγραφής λαογραφικών στοιχείων του τόπου, έχει διακριθεί και τιμηθεί επανειλημμένα από τον Δήμο Διστόμου. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών από την οποία έχει βραβευτεί για την ποίησή της.
Πολλά πεζά και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (9-2-2014)
ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΛΜΑΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΗΜΟ!