Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Αυτοί που σκότωσαν χθες τον Π. Φύσα, έκαναν τρία χρόνια προπόνηση σε κορμιά προσφύγων και μεταναστών». Μ’ αυτά τα λόγια, του γιατρού επιμελητή του νοσοκομείου Νίκαιας, ξεκίνησε το κατά κοινή ομολογία επιτυχημένο εργαστήριο της Ύπατης Αρμοστείας (ΥΑ) του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που υλοποιήθηκε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 στο χώρο του 1ου Γενικού Λυκείου Λιβαδειάς και πήραν μέρος 32 εκπαιδευτικοί Γυμνασίων και Λυκείων της Βοιωτίας.
Αρχικά διατυπώθηκαν κάποιες σκέψεις:
·         για τα αυξανόμενα περιστατικά ρατσιστικής βίας, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σύμφωνα με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, εκδηλώνονται εναντίον προσφύγων και μεταναστών,
·         για το γεγονός ότι τα ακραία κηρύγματα μίσους και οι εχθρικές για τον άνθρωπο ιδεολογίες βρήκαν θερμούς οπαδούς ανάμεσα και στους μαθητές,
·         για την ανεπάρκεια των αστυνομικών και δικαστικών μέτρων να σταματήσουν την εξάπλωση της ρατσιστικής βίας και

·         για την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης και δράσης της σχολικής κοινότητας.
Ακολούθησαν τα «Περάσματα», ένα βιωματικό παιχνίδι για τους Πρόσφυγες της  Ύπατης Αρμοστείας, το οποίο βασίζεται στη μέθοδο της προσομοίωσης. Πρόκειται για ένα παιδαγωγικό εργαλείο που εφαρμόζεται ευρέως σχεδόν δύο δεκαετίες από εκπαιδευτικούς και οργανώσεις σε Ευρώπη και Αμερική.
Αφού μοιράστηκαν οι συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί σε «οικογένειες» των πέντε ατόμων, διανεμήθηκαν οι ρόλοι από τους Εμψυχωτές και το πρώτο μέρος του εργαστηρίου άρχισε:
Ήταν μια ηλιόλουστη μέρα στο χωριό τους, ειδυλλιακή, ώσπου στον ορίζοντα εμφανίστηκαν τα βομβαρδιστικά κι οι «οικογένειες» σκόρπισαν …
Προσπάθησαν με καλυμμένα μάτια να επανασυνδεθούν και αφού απάντησαν στο δίλλημα: «να μείνουμε στην εμπόλεμη ζώνη με κίνδυνο της ζωής μας;, ή να φύγουμε με κίνδυνο να μας απαγάγουν, να μας βασανίσουν ή ακόμα και να μας σκοτώσουν»; ξεκίνησαν το βασανιστικό ταξίδι της προσφυγιάς..
Πέρασαν ηλεκτροφόρα σύρματα, ναρκοπέδια, κάποιοι τραυματίστηκαν και άλλοι ακρωτηριάστηκαν, αλλά ο φόβος κι η ανάγκη τούς έσπρωχνε μπροστά. Πέρασαν βουνά, γκρεμούς, δυσκολίες κι ατέλειωτα. Στο τέλος μετά από «μακρά πορεία μιας ώρας», έφτασαν στα σύνορα του προορισμού. Το πρώτο βράδυ μετά τη σύλληψή τους, το πέρασαν στο απόλυτο σκοτάδι, όπου ακούγονταν μόνο αναστεναγμοί, κλάματα και μάλλον διαταγές κι απειλές σε μια άγνωστη γλώσσα. Την επομένη στα σύνορα ατελείωτες ώρες αναμονής, παρακάλια, δωροδοκίες, ταυτοποίηση, έλεγχος από τη συνοριακή αστυνομία και κλείσιμο στο κέντρο «υποδοχής» - συγκέντρωσης.
Μετά το διάλλειμα υλοποιήθηκε το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου, που περιλάμβανε:
·         συζήτηση για τα συναισθήματα που αναδύθηκαν από το «παιχνίδι»,
·         παρουσίαση και συζήτηση για τη μη τυπική μάθηση και τις βασικές αρχές της βιωματικής μάθησης,
·         παρουσίαση του «COMPASS», ενός Καινοτόμου Εκπαιδευτικού Εργαλείου για την Εκπαίδευση των Εκπαιδευτών στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που έχει εκδοθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και
·         υλοποίηση μιας ακόμη βιωματικής δραστηριότητας από αυτό.
Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με την αξιολόγησή του και τη διανομή εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού.
Η εκτίμηση που επικράτησε, είναι, ότι μέσα από τη διαδικασία της δραματοποίησης και της αναπαράστασης της πραγματικότητας οι συμμετέχοντες βιώσαν γεγονότα και καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε μια άλλη χώρα.
Ο ενθουσιασμός που επικράτησε και η ενεργή συμμετοχή όλων, σ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας, μάλλον δείχνει, ότι ικανοποιήθηκαν στο μέγιστο βαθμό οι προσδοκίες των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν και ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι της πληροφόρησης, της πρόκλησης συναισθημάτων, της ευαισθητοποίησης και της ενθάρρυνσης των συμμετεχόντων προκειμένου να ενεργοποιηθούν υπέρ των προσφύγων.
Ευχαριστούμε, τα Στελέχη της ΥΑ που μας μετέδωσαν τόσο δυνατά το μήνυμα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, αλλά και του διπλού χρέους που έχουμε σαν άνθρωποι και σαν εκπαιδευτικοί, καθώς: «η γενιά μας θα πρέπει να απολογηθεί όχι τόσο για τις κακές πράξεις μοχθηρών ανθρώπων, όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών ανθρώπων». Martin Luther King.

Ευχαριστούμε ακόμη τον κο Αντιπεριφερειάρχη για τα αναμνηστικά που χορήγησε για τα Στελέχη της ΥΑ και τον Δ/ντη του 1ο ΓΕΛ Λιβαδειάς για τη φιλοξενία.

Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων ΔΔΕ Βοιωτίας, τηλ. 2261350381
Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Βοιωτίας, τηλ. 2261350372

Φωτογραφίες και βίντεο από το εργαστήριο έχουν αναρτηθεί στο ιστολόγιο του Συμβουλευτικού Σταθμού: http://sumstanvoi.blogspot.gr/

Σχετικές διευθύνσεις και υλικό, (πατήστε για να συνδεθείτε):
·         ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
·         "ΕΙΡΗΝΗ" Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια: