Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Guardian: Ο φασισμός είναι σε άνοδο στην Ελλάδα

Πηγή/Αναδημοσίευση: Το Ποντίκι

Στην άνοδο που παρουσιάζει η Χρυσή Αυγή και στα φαινόμενα ρατσισμού που ολοένα αυξάνονται κάνει λόγο ο Guardian σε δημοσίευμα του στο οποίο εκτιμά ότι η Αθήνα της Χρυσής Αυγής θα μπορούσε να αποτελεί κεφάλαιο στο βιβλίο του Κρίστοφερ Ίσεργουντ «Καληνύχτα Βερολίνο» που αναφέρεται στη δημοκρατία της Βαιμάρης.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο «φασισμός είναι σε άνοδο στην Ελλάδα» και καθώς η οικονομική κρίση πλήττει βάναυσα τη χώρα η Χρυσή Αυγή «ένα ακροδεξιό κόμμα του οποίου οι υποστηρικτές κατηγορούνται για βίαιες και ορισμένες φορές θανατηφόρες επιθέσεις σε μετανάστες», εμφανίζεται ως τρίτο κόμμα στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις.
«Η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε εύκολα να είναι στο βιβλίο του Ισεργουντ», υποστηρίζει ο Guardian ο οποίος αναφέρεται στο παρουσιαστικό των μελών της: «Αλήτικα χτυπήματα, μεγάλες κόκκινες σημαίες με μαύρες ''ελληνοποιημένες'' σβάστικες και παραστρατιωτικά ρούχα».
Υποστηρίζει μάλιστα πως τα μέλη της Χρυσής Αυγής, ένα κόμμα το οποίο αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον ναζισμό, «μοιάζουν πολύ με τους νεοναζί» αναφέροντας ότι χρησιμοποιούν ως «αποδιοπομπαίους τράγους» τους μετανάστες, ενώ γίνεται αναφορά και τις δράσεις «μόνο για Έλληνες» της Χρυσής Αυγής, στο πλαίσιο της εθνικής καθαρότητας.
Ακόμη, στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας γίνονται αναφορές και παρομοιώσεις με την Γερμανία του 1930 και την αντί-ευρωπαϊκή πολιτική των Ναζί, σημειώνοντας παράλληλα ότι ανάμεσα στις άλλες κατηγορίες που διατυπώνονται σε βάρος της Χρυσής Αυγής υπάρχει και αυτή που αναφέρει ότι «συνεργάζεται με την αστυνομία, όπως ακριβώς οι Ναζί».
Σύμφωνα πάντως με τον Guardian υπάρχει μια βασική διαφορά με το βιβλίο του Ισεργουντ και την Γερμανία του 1930, καθώς μόνο η Χρυσή Αυγή είναι αντιδημοκρατικό και ακραίο κίνημα και όχι η Αριστερά. Η βρετανική εφημερίδα αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως είναι «ριζοσπαστικός και όχι εξτρεμιστικός», ενώ για την πολιτική κατάσταση και την κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων, σημειώνεται πως σε αντίθεση με την δημοκρατία της Βαϊμάρης μόνο το ΠΑΣΟΚ «είναι τελειωμένο» και όχι η Νέα Δημοκρατία η οποία παραμένει δημοφιλής στην κοινωνία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: