Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

«Μια οικογενειακή ιστορία»: Τρεις γενιές Ξυλούρη

«Μια οικογενειακή ιστορία» (facebook.com/XylourisFamily)
Πηγή/αναδημοσίευση: Ελευθεροτυπία

Τις τρεις γενιές μουσικών της οικογένειας Ξυλούρη καταγράφει η Αγγελική Αριστομενοπούλου, σε ένα ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό από τα Ανώγεια της Κρήτης ως τη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Από τον 80χρονο παππού Ψαραντώνη, στον γιο του Ψαρογιώργη και τα παιδιά του που μεγαλώνουν στην Αυστραλία. «Μια οικογενειακή ιστορία» για τη δύναμη της -κρητικής- μουσικής. 
 
«Μια οικογενειακή ιστορία» (facebook.com/XylourisFamily) Η ταινία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014, ενώ στέφθηκε με επιτυχία η καμπάνια μικροχρηματοδότησης της στην πλατφόρμα Kickstarter, που συνεχίζεται για ακόμα 9 ημέρες. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 5.000 λίρες που ήταν το ποσό-στόχος. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν τα έξοδα του ταξιδιού και της διαμονής στην Αυστραλία.   Εκτός όμως από την οικονομική στήριξη της ταινίας, το κοινό καλείται να βοηθήσει και στην αναζήτηση ανέκδοτου αρχειακού υλικού για την οικογένεια Ξυλούρη και τα Ανώγεια τις δεκαετίες 1950-1970. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


«Μια οικογενειακή ιστορία». Ο Ψαρογιώργης με τους Xylouris Ensemble στην Αυστραλία. (facebook.com/XylourisFamily)
Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του, «το 70λεπτο ντοκιμαντέρ ακολουθεί την οικογένεια Ξυλούρη για μία περίοδο δύο ετών, καθώς ταξιδεύει από την Κρήτη στη Μελβούρνη και πάλι πίσω, σε μία εξουθενωτική περιοδεία και στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του μουσικού επαγγέλματος. Η ταινία καταγράφει το πώς η μουσική περνάει από τον πατέρα στον γιο και στα εγγόνια, σε μία σύγχρονη ελληνο-αυστραλιανή οικογένεια, η οποία ενώνεται και απομακρύνεται από την αγάπη της για τη μουσική».«Γνώρισα για πρώτη φορά τη διάσημη οικογένεια Ξυλούρη πριν από τρία χρόνια, ενώ μαγνητοσκοπούσα ένα ντοκιμαντέρ για τον έλληνα ροκ θρύλο, Αγγελάκα. Πραγματοποιούσα ένα γύρισμα σε μια καλύβα σε ένα βουνό κοντά στα Ανώγεια, όπου ο Ψαρογιώργης και οι γιοι του έπαιζαν μουσική γύρω από τη φωτιά. Έμεινα έκπληκτη από την ενέργεια της οικογένειας, τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις γενιές και τον σεβασμό που έδειχνε ο ένας για τον άλλον. Σταδιακά, η οικογένεια Ξυλούρη με αποδέχθηκε στον κόσμο της και μου επέτρεψε να παρατηρήσω τις προσωπικές της στιγμές», αναφέρει στο σκηνοθετικό σημείωμα η Αγγελική Αριστομενοπούλου.
Η «Οικογενειακή ιστορία» είναι παραγωγή της Αnemon, ενώ συμπαραγωγός είναι η αυστραλιανή εταιρία Unicorn Films. 
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: