Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013

Πολεμούσαμε και τραγουδούσαμε, αλλά...

Άπο τον Γιάννη Γούτη

Πολύ όμορφη ήταν η εκδήλωση με τους χορούς το βράδυ του Σαββάτου, στο προαύλιο των μουσείων  του Διστόμου,.. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συμμετοχή των μικρών παιδιών,..
Ωστόσο, έχω να κάνω δύο παρατηρήσεις,.. Η πρώτη: Γιατί, ρε παιδιά, μιλάγατε και χασκογελάγατε όλη την ώρα;.. Άλλαξα τρία σημεία την καρέκλα μου και όπου κι αν πήγα, όλοι σχεδόν κουβεντιάζανε, σχολιάζανε και γελούσανε συνέχεια,.. Λίγοι ήταν εκείνοι που έδειχναν ότι πήγαν να απολαύσουν τους χορούς και να τιμήσουν τους ανθρώπους που κουράστηκαν για να μας ψυχαγωγήσουν,.. Η δεύτερη ένστασή μου είναι η εξής: Γιατί από όλες τις ιστορικές περιόδους του τόπου μας αποσιωπήθηκε τελείως το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης;.. Η μόνη αναφορά στη γερμανική κατοχή ήταν ο "Σαλταδόρος" του Γενίτσαρη!.. Το αντάρτικο, οι μάχες με τους Γερμανούς, οι ήρωες, τα παληκάρια που πολέμησαν και έδιωξαν από την Ελλάδα τον κατακτητή, τα ματωμένα βουνά, τα απελευθερωμένα χωριά, η Μάχη της Σοδειάς και τόσες λαμπρές σελίδες της Ιστορίας μας,
ήταν σαν μην υπήρξαν ποτέ!.. Το γράφω με πίκρα, γιατί λυπήθηκα... Για μένα η Εθνική Αντίσταση ήταν το νέο '21!.. Και σε μια εκδήλωση τέτοιου χαρακτήρα, δεν μπορεί να απουσιάζει!.. Άξιζε να παρουσιαστεί ένας λεβέντικος χορός, για να μην πω όλόκληρη ενότητα χορών!.. Δεν θέλω να σας κάνω τον έξυπνο, γιατί δεν είμαι "ντόπιος", αλλά σέβομαι τον μαρτυρικό αυτόν τόπο και τα αμέτρητα θύματα και πονάω σαν άνθρωπος και σαν Έλληνας,.. Και είμαι περήφανος που είμαι γιός ενός αντάρτη του ΕΛΑΣ από τα Καλάβρυτα, που πήρε μέρος στη Μάχη της Γλόγοβας και τραυματίστηκε πολεμώντας τους Γερμανούς!..
Γιάννης Γούτης
Δημοσιογράφος
Κάτοικος Διστόμου
yangout@gmail.com

6 σχόλια:

Ο δάσκαλος του χορευτικού είπε...

Μία απλή διευκρίνιση.
Η παραστασή μας δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα, αλλά πολιτιστικό...Έτσι απλά!!

yannis είπε...

Ποιός μίλησε για πολιτική;.. Είχε χορούς, με αναφορά σε ιστορικά γεγονότα,.. Πολιτικό θέμα είναι η Εθνική Αντίσταση;.. Ποιός πολέμησε και έδιωξε τους Γερμανούς;.. Μόνοι τους φύγανε;.. Αν δεν υπήρχε η Εθνική Αντίσταση, εδώ θα ήτανε ακόμα οι Γερμανοί!.. Κάνατε διαστρέβλωση της Ιστορίας,.. Έτσι απλά!..

Κώστας Γ. είπε...

Που κολλάει η Εθνική Αντίσταση με την παράσταση των παιδιών;
Τα παιδιά δούλεψαν για να προσφέρουν ενα λιθαρακι, δεν αμφισβητησε κανεις την προσφορα της εθνικης αντιστασης..πρωτη φορα τα ακουω αυτα...Δηλαδη σχεδιασαν αυτην την εκδηλωση για να διαστρεβλωσουν την ιστορια; Γιατι μπερδευουμε τους νεκρους του Διστομου με κατι το οποιο ειναι εκτος κλιματος;

yannis είπε...

Δεν θέλετε να καταλάβετε, αλλά δεν πειράζει,.. Καταγράφηκε η ένστασή μου και αυτό μου αρκεί,.. Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν "Πολεμούσαμε και Τραγουδούσαμε",.. Δεν ήταν "Τραγουδούσαμε",.. Συμφωνούμε ως εδώ;.. Γιατί, λοιπόν, "Πολεμούσαμε" σε όλες τις άλλες περιόδους της Ιστορίας και δεν "Πολεμούσαμε" στην περίοδο της κατοχής;..Αυτό δεν καταλαβαίνω,.. Και λέω ότι όποιοι το διοργάνωσαν αυτό, αποσιωπώντας ένα μέρος της Ιστορίας έκαναν διαστρέβλωση της Ιστορίας,.. Πρώτη φορά τα ακούτε αυτά;.. Ε, καιρός ήταν τότε κάποιος να μιλήσει γι' αυτά,..

Ανώνυμος είπε...

Όχι περιμέναμε να έρθεις εσύ να μας τα υποδείξεις...

yannis είπε...

Αν δεν δέχεστε τον διάλογο, την κριτική και την άλλη άποψη, να το πείτε καθαρά και επώνυμα,..