Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Επιχείρηση Αισιοδοξία. - Του Γιώργου Ανδρέου


(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Το Πρώτο Θέμα στο φύλλο της 15/6/2013)
του Γιώργου Δ. Ανδρέου

Οι έμπειροι και τίμιοι γιατροί συμβουλεύουν τους απαιτητικούς φαρμακοεξαρτημένους  ασθενείς,  πως η υπερφαρμακία μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά από την ίδια την αρρώστια. Άλλοι βέβαια   γράφουν ακατάπαυστα συνταγές, για τους γνωστούς λόγους.
Έτσι και οι ασθενείς Έλληνες πολίτες αναζητούν εναγωνίως  ενέσεις αισιοδοξίας. Φάρμακο στην κατάθλιψη που φέρνει  η ανασφάλεια, οι ανατροπές και η ανέχεια. Και το πολιτικό σύστημα,  συμπολίτευση και αντιπολίτευση, το πήρε το μήνυμα και εγεννήθη   «Επιχείρηση Αισιοδοξία». Τη  βιώνουμε τις τελευταίες μέρες. Στο παιχνίδι και η Ευρώπη, για τον φόβο της κοινωνικής έκρηξης, που είναι αρρώστια κολλητική και μεταδοτική. Από κοντά και  τα  υπό κυβερνητική ομηρία, λόγω χρεών, ΜΜΕ.  Μπαράζ ευχάριστων, εκ πρώτης πάντα όψεως ειδήσεων τον τελευταίο καιρό. Οργανωμένο SHOW   στην Ολυμπία Οδό, ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, ταξίδια του πρωθυπουργού ανά την υφήλιο σε αναζήτηση ενθουσιασμένων με την Ελλάδα επενδυτών, προεκταμίευση   δόσεων από το  EURΟGROUP, αναβάθμιση της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους  και άλλα αισιόδοξα παυσίπονα. Όλοι στο παιχνίδι.
  Και ο απλός πολίτης σε καθημερινό σκωτζέζικο ντούζ. Μία ζεστό και μία κρύο. Άλλα ζει στην καθημερινότητά του, βιώνοντας το τέλμα της ύφεσης, άλλα ακούει το βράδυ και βραχυκυκλώνει. Κοντεύουμε να γίνουμε διπολικοί.
Η πραγματικότητα όμως αποδεικνύεται  αλλιώτικη. Κάθε μέρα.  Στην Ολυμπία οδό η έναρξη ήταν SHOW και αν δεν δοθούν  χρήματα, που δεν φαίνεται να υπάρχουν,  δεν θα αρχίσει τίποτα. Τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης είναι λογιστικά και χρηματοδότηση της οικονομίας από τις  τράπεζες δεν διαφαίνεται. Οι δόσεις που προεκταμιεύθηκαν, συνοδευόμενες από εύσημα για την κοσμιωτάτη διαγωγή μας  ως χώρα, θα πάνε για κεφάλαιο  και τόκους του εθνικού χρέους. Σε έξη  μήνες πρέπει να βρούμε κάποια δις για να καλύψουμε την αγνώστου ακόμα βάθους τρύπα, ιδίως στο ασφαλιστικό που καίει. Έρχονται οι φόροι το δεύτερο εξάμηνο. Η ανεργία καλπάζει  από την ύφεση ασυγκράτητη και ανεξέλεγκτη. Οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν βαλτώσει στη μικροπολιτική κλπ, κλπ…
 Δε λέω. Χρειάζεται  αισιοδοξία.  Στη σωστή όμως δόση. Έστω λίγα μιλιγκράμ παραπάνω λόγω  συγκυρίας Με μέτρο όμως και σε συνδυασμό με την αλήθεια και κυρίως με πράξεις . Γιατί οι διαψεύσεις των καλλιεργούμενων υψηλών προσδοκιών έρχονται   αλλεπάλληλες. Κάθε μέρα. Και τα αισιόδοξα μηνύματα μεταφράζονται σε πολιτικά ψέματα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Η προσγείωση  ανώμαλη  και η ζημιά μεγαλύτερη. Το έχουμε ζήσει αρκετές φορές.
Ας το καταλάβει ειδικά ο πρωθυπουργός, που έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη πολλών, που δεν τον είχαν στηρίξει. Τον βλάπτει η καλλιεργούμενη υπεραισιοδοξία.   
Ένας λόγος θα μου πείτε  είναι το μέτρο. Απ’ τη μια οι  αρλούμπες και οι  ενσυνείδητα ψεύτικες κορώνες της αντιπολίτευσης για παλινόρθωση του σπάταλου και αναποτελεσματικού κράτους, για επαναφορά των κατώτατων μισθών και συντάξεων, στα προ κρίσεως επίπεδα  και  άλλα πολλά. Και από την άλλη το κομματικό συμφέρον, που εμποδίζει τις αλλαγές και  καλλιεργεί την εικόνα της ορατής  γης της επαγγελίας.  Μιας λοιπόν που το μέτρο δεν μπορεί να κρατηθεί από τους κρατούντες, ας οπλιστούμε εμείς, ο απλός λαός, με σωφροσύνη και κρίση. Κι  απ’ όσα ακούμε να διαλέγουμε ποια θα ρίξουμε στο ποτάμι και ποια θα αφήνουμε να επηρεάζουν τις προθέσεις και τη διάθεσή μας. Να παίρνουμε τις σωστές δόσεις των ενέσεων αισιοδοξίας, που μας χορηγούν  αφειδώς οι γιατροί της κρίσης. Να κλείνουμε τα αυτιά στα ψέματα για παλινόρθωση των μεγαλείων που ζήσαμε. Να ψάχνουμε  την αλήθεια πίσω από τις υποσχέσεις. Να κρατάμε το μυαλό μας καθαρό, ακουμπώντας αε αυτά που πρέπει και όχι σε αυτά που κολακεύουν την ματαιοδοξία μας και φουντώνουν αδικαιολόγητες και φρούδες ελπίδες. Τα έχουμε  δει όλα πλέον και δεν θα έχουμε δικαιολογία.  
(το άρθρο είχε γραφτεί πριν από τα τελευταία γεγονότα, που δυστυχώς  επαλήθευσαν κάποιες προβλέψεις)    

Ο Γιώργος Ανδρέου (www.andreou-giorgos.gr) είναι Δικηγόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: