Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Τρόικα, Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης: Κρύβουν νέα μέτρα πίσω από το μαύρο της ΕΡΤ




Πηγή/Αναδημοσίευση: Η Αυγή

 * Δημοσιονομικό κενό 4 δισ. για το 2013-14, λόγω τρύπας 2,5 δισ. στον ΕΟΠΥΥ και εκτροχιασμού στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, διαπίστωσε χθες η τρόικα και ζητάει νέα μέτρα
Άμεσος είναι ο κίνδυνος λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ, αφενός λόγω του δημοσιονομικού κενού 2013 - 2014 που δημιουργούν τα ασφαλιστικά ταμεία (το ύψος και η προέλευση του οποίου βρίσκεται στο μικροσκόπιο των τροϊκανών) αφετέρου λόγω του "ναυαγίου" του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Ήδη η Moody's έχει προσδιορίσει χρηματοδοτικό κενό 1,5 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, μόνο από το φιάσκο των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί με επιπρόσθετα μέτρα. Το ενδεχόμενο να επιβληθούν αυτά τα μέτρα για τη διετία 2013 - 2014 βαραίνει και άλλο το κλίμα σε κοινωνία και αγορές και μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία αναζωπυρώνονται τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες..

Το οικονομικό επιτελείο και οι επικεφαλής της τρόικας εξέτασαν χθες το πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού ώς το 2014 και ειδικά για το τμήμα εκείνο που θα μπορεί να προκύψει λόγω του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζονται προς το παρόν ισοδύναμα μέτρα από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας για τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να καλυφθούν οι «τρύπες» σε ΕΟΠΥΥ και ταμεία. Ειδικά όσον αφορά στον ΕΟΠΥΥ, το συσσωρευμένο χρέος ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ και μάλιστα με ανοδική τάση, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ έχει σχηματισθεί από την αρχή του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: