Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Πέθανε ο διάσημος τραγουδιστής Ζωρζ Μουστακί

 
Πηγή/Αναδημοσίευση: In.gr
Παρίσι, Γαλλία
Πέθανε το πρωί της Πέμπτης στη Νίκαια της Γαλλίας, σε ηλικία 79 ετών, ο διάσημος τραγουδιστής Ζωρζ Μουστακί.
Ο Ζωρζ Μουστακί γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 3 Μαΐου 1934. Οι γονείς του ονομάζονταν Νεσίμ και Σάρα και κατάγονταν από την Κέρκυρα.
Οι γονείς του έδωσαν στον μικρό Μουστακί και στις αδερφές του γαλλική παιδεία, εγγράφοντάς τον σε γαλλικό σχολείο. Ο ίδιος όμως δεν απαρνήθηκε τις ελληνικές ρίζες του αν και δεν έμαθε τη γλώσσα.
Το 1951 πήγε στο Παρίσι και εντυπωσιάστηκε σε τέτοιο βαθμό από τον τραγουδοποιό Ζωρζ Μπρασσένσε ώστε άλλαξε το όνομά του από «Γιουσέφ» σε «Ζωρζ».
Ο Ζωρζ Μουστακί τραγούδησε σε πολλές γλώσσες (γαλλικά, ιταλικά, ελληνικά, πορτογαλικά, ισπανικά, αγγλικά και αραβικά) και τα τραγούδια του αγαπήθηκαν από το κοινό χάρη στο ρομαντικό τους ύφος και τους ποιητικούς στοίχους τους.
Τη δεκαετία του '60 μετέφρασε στα γαλλικά και τραγούδησε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη, ενώ το 1966 επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά. Αργότερα ερμήνευσε πολλά τραγούδια του Χατζιδάκη, μεταξύ άλλων την «Πορνογραφία».
Το 1970 πρωταγωνίστησε με το Μίκη Θεοδωράκη στην ταινία μικρού μήκους του Ροβήρου Μανθούλη «Είμαστε δυο» στην οποία τραγουδά στα γαλλικά τα τραγούδια που είχε γράψει στη φυλακή ο Μίκης Θεοδωράκης.
Στην Ελλάδα έγιναν μεγάλες επιτυχίες τα τραγούδια του «Ο Μέτοικος» και η «Μεσόγειος».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: