Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

''Ομάδα Αιγαίου'': εξορμά με 11 φουσκωτά σε ακριτικά νησιά!



Πηγή/Αναδημοσίευση: On Alert

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ


Ξεκινά αύριο η δράση της ''ΟΜΑΔΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ'', των εθελοντών - φίλων των ακριτικών νησιών με τα φουσκωτά  που έχουν ως αποστολή τον διάπλου του Αιγαίου για την προσφορά ανθρωπιστικού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα έργου στους ακρίτες κατοίκους τους.
Φέτος έχει σχεδιαστεί ο 19ος Διάπλους  και η Ομάδα Αιγαίου με 11 φουσκωτά σκάφη και το ασθενοφόρο σκάφος «Μηνάς Ε» που είναι πλέον εξοπλισμένο και με ιατρικά μηχανήματα προληπτικής ιατρικής, θα επισκεφθεί - από αύριο - τα νησιά:
ΣΙΚΙΝΟ, ΘΗΡΑΣΙΑ, ΑΝΑΦΗ, ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ, ΑΜΟΡΓΟ, ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ και ΔΟΝΟΥΣΑ, σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:
·                                 -Πέμπτη 16 Μαΐου 2013: Σίκινο,
·                                 -Παρασκευή 17 Μαΐου 2013: Θηρασιά,
·                                 -Σάββατο 18 Μαΐου 2013: Ανάφη,
·                                 -Κυριακή και Δευτέρα 19 & 20 Μαΐου 2013: Αστυπάλαια,
·                                 -Τρίτη και Τετάρτη 21 & 22 Μαΐου 2013: Αμοργό,
·                                 -Πέμπτη 23 Μαΐου 2013: Κουφονήσι,
·                                 -Παρασκευή και Σάββατο 24 & 25 Μαΐου 2013: Δονούσα  και
                          -Κυριακή 26 Μαΐου 2013: επιστροφή στο Λαγονήσι.
 Εκπαιδευτικό υλικό
Όπως αναφέρουν σε ενημερωτικό σημείωμα, κατά τη διάρκεια του διάπλου:

1.     Θα προσφέρουμε στα νηπιαγωγεία και στα σχολεία των νησιών παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό υλικό, διαδραστικούς πίνακες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κλπ.
 Ιατρικές εξετάσεις και εξοπλισμός
2.     Θα παραδώσουμε στη Σίκινο εξοπλισμό για τηλεϊατρική στο πλαίσιο συνεργασίας του νησιού με το Νοσοκομείο του Πολεμικού Ναυτικού.
3.     Το ιατρικό τμήμα της Ομάδας θα διενεργήσει ιατρικές εξετάσεις πολλών ειδικοτήτων. Θα λειτουργήσουν ιατρεία προληπτικής διάγνωσης και αντιμετώπισης καρκίνου του δέρματος και γυναικολογικού καρκίνου, καθώς και ιατρείο ελέγχου παθήσεων θυρεοειδούς και ιατρείο υπερήχων. Σε όλους τους κατοίκους των νησιών, θα διενεργηθούν πλήρεις αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις. Στα παιδιά των νησιών θα πραγματοποιηθούν: α) προληπτικός έλεγχος σκολίωσης – κύφωσης, β) καρδιολογικός έλεγχος γ) οδοντιατρικός έλεγχος δ) ΩΡΛ έλεγχος ε) οφθαλμολογικός έλεγχος και στ) παιδοορθοπεδική εξέταση. Όλοι οι κατάκοιτοι ασθενείς θα εξετασθούν και θα υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις κατ’ οίκον.
4.     Θα γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις


Πως γεννήθηκε η Ομάδα

Όλα ξεκίνησαν  στα τέλη Απριλίου του '95, όταν οι πρώτοι εθελοντές αποφάσισαν να ενώσουν την πρόθεση προσφοράς και να την μετατρέψουν σε έργο : Η αγάπη για την θάλασσα και το κοινό ενδιαφέρον για τα φουσκωτά σκάφη, έδωσαν σε μια παρέα συνταξιδιωτών, την ευκαιρία να περιπλεύσουν το μεγαλύτερο μήκος της Ελληνικής ακτογραμμής. Επισκέφτηκαν τα περισσότερα ακριτικά νησιά και γνώρισαν από κοντά τα προβλήματα τους.Σ’ αυτά τα νησιά, σ’ αυτούς τους άγιους τόπους, αποφάσισαν να προσφέρουν την βοήθεια τους με αποτέλεσμα να ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό, να κάνουν καλύτερη τη ζωή των κατοίκων.
Έτσι γεννήθηκε η ομάδα Αιγαίου.

<<Η δράση της ΟΜΑΔΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ, αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της Ομάδας, έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τον «αποκλεισμένο» ακρίτα νησιώτη, που στις μέρες μας έχει ανάγκη από τη στήριξή μας. Έχει επιλέξει λοιπόν συνειδητά, να στηρίξει τα «ξεχασμένα» ακριτικά νησιά, τα νησιά εκείνα που  αντιμετωπίζουν μόνιμες φυσικές αντιξοότητες λόγω της γεωγραφικής τους θέσης.
Η ομάδα Αιγαίου λειτουργεί αμιγώς εθελοντικά, μέσα από την αυτοδιάθεση των μελών και φίλων της και το πνεύμα συλλογικότητας που την διέπει. Οι δραστηριότητές της διακρίνονται σε αποστολές ανθρωπιστικού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Κάθε χρόνο πραγματοποιείται ο διάπλους της ομάδας στα ακριτικά νησιά, και παρέχει ιατρικές και αιματολογικές εξετάσεις σε όλους τους κατοίκους των νησιών, ενώ παράλληλα γίνεται προληπτικός ιατρικός έλεγχος σε όλα τα παιδιά από εξειδικευμένους γιατρούς.
Το πλωτό ασθενοφόρο
Βασικός συνταξιδιώτης της ομάδας Αιγαίου είναι ο «Μηνάς Ε’», το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο στην Ελλάδα άρτια εξοπλισμένο, το οποίο προσφέρει και αυτό τις υπηρεσίες του.
Τα έργα υποδομής που έχει προσφέρει η ομάδα είναι: γήπεδα 5x5, χώροι άθλησης (κλειστά γυμναστήρια), παιδικές χαρές και φυσικά ιδιαίτερης ουσίας έργο είναι η μονάδα αφαλάτωσης που εγκαταστάθηκε στη Σίκινο το 2011>>.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα της ομάδας Αιγαίου στο: www.omadaaigaiou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: