Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ)

Γραφείο Τύπου Κ.Α.Π.-Σπίθα

 

Συνεχίζοντας τη προσπάθεια για ενημέρωση του ελληνικού λαού σε ότι αφορά στον Εθνικό του πλούτο, παραθέτουμε τα τελευταία δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου (εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ), σχετικά με τη περίπτωση του κυπριακού φυσικού αερίου, τη διαχείρισή του και τα οικονομικά οφέλη.


Στις 07/11/2012, στο Ίδρυμα Κακογιάννης, ο Μίκης Θεοδωράκης και το Κ.Α.Π.-Σπίθα, κατά τη διοργάνωση εκδήλωσης/ομιλίας με θέμα ο «Εθνικός μας πλούτος και η πολιτική του διαχείριση», προχώρησαν στην ανάδειξη/αποκάλυψη του θέματος του Φυσικού Αερίου στη περιοχή της ελληνικής –ακήρυχτης μέχρι στιγμής- ΑΟΖ, με συνεργαζόμενους επιστήμονες (Α. Φώσκολος, Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός) να καταδεικνύουν ότι υπάρχει λύση για την έξοδο της χώρας μας από το χρέος! Έκτοτε, ακολούθησε η έκθεση της Deutsche Bank που κάνει λόγο για κοιτάσματα Νοτίως της Κρήτης και δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές αφιερωμένες στο Φυσικό Αέριο της χώρας και άλλα δημοσιεύματα και αναφορές του ελληνικού και διεθνούς Τύπου.

Η περίπτωση της Κύπρου ωστόσο είναι η «κοντινότερη» προς μελέτη και διερεύνηση, σε ότι αφορά το θέμα του Φυσικού Αερίου.

Στα παρακάτω δημοσιεύματα, μας δίδεται η δυνατότητα να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα, έχοντας πάντα στο μυαλό μας πως η Κύπρος δέχεται σκληρές πιέσεις για να λάβει «πακέτο» βοήθειας από Ε.Ε. και ΔΝΤ!

Χθες (11/02/2013), υπογράφηκε η συμφωνία συνεργασίας της Κύπρου με το Ισραήλ (μεταβίβαση δικαιωμάτων από τη Noble σε ισραηλινές εταιρείες) με τους Κυπρίους ιθύνοντες να κάνουν λόγο για «νέα εποχή με οικονομικές και πολιτικές πτυχές», ενώ παράλληλα το κυπριακό ρεπορτάζ της Deutsche Welle κάνει λόγο για «σωτήρια αποθέματα φυσικού αερίου»! Αυτό έρχεται να προστεθεί στο ρεπορτάζ της 17/01/2013, όταν η εφημερίδα Απογευματινή δημοσιεύει έκθεση της Royal Bank of Scotland (RBS) όπου αναφέρεται πως τα οικονομικά οφέλη από την εξόρυξη Φυσικού Αερίου όχι μόνο επαρκούν για «απεμπλοκή» της Κύπρου από το «μαγγανοπήγαδο» του χρέους, αλλά και για να καταστεί ως «η ισχυρότερη πιστώτρια κυβέρνηση στην ευρωζώνη εξαιτίας των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου που αξίζουν τουλάχιστον 200% του ΑΕΠ.»

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας (25/01/2013), διαβάζουμε πως εισέρευσαν άμεσα 150 εκ. ευρώ από την υπογραφή συμβολαίου μεταξύ κυβέρνησης και της κοινοπραξίας Ιταλών και Νοτιοκορεατών, ΕΝΙ ΚΟΓΚΑΣ, για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων σε οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καθυστέρηση που ανήγγειλε η εταιρεία Noble Energy στην επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ με επίσημη αιτία της αναβολής «το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία δεν διαθέτει ελεύθερο γεωτρύπανο και το προκαθορισμένο για μετακίνηση έχει καθυστερήσει και θα καθυστερήσει κι άλλο για ολοκλήρωση γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ», όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα (21/01/2013).

Από τα παραπάνω είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς πως η πρόταση/πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη και του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών-Σπίθα για έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση μέσω της οδού της συμφωνίας κοινοπραξιών για την εξόρυξη του υποθαλάσσιου πλούτου και εκμετάλλευση των υπολοίπων λοιπών τομέων που αποτελούν τον Εθνικό Πλούτο της χώρας (Τουρισμός, Αγροτική Ανάπτυξη, κ.α.) αποτελεί όχι μόνο μία ρεαλιστική πρόταση, αλλά ίσως τη μοναδική και περισσότερο άμεση! Σε ό,τι αφορά όμως και τη πολιτική/πολιτισμική κρίση που βιώνουμε, απάντηση είναι και θα πρέπει να είναι η Αντίσταση του ενωμένου Ελληνικού Λαού, ώστε να επιτευχθεί η Απαλλαγή από το σαπισμένο Σύστημα Εξουσίας, η πολυπόθητη Ανεξαρτησία και η Ανάπτυξη!


Γραφείο Τύπου
Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών-Σπιθα



http://www.spitha-kap.gr/el/articles/recent/?nid=4010




Δεν υπάρχουν σχόλια: