Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο τύπου ΣΥΡΙΖΑ για εισφορές ΟΕΚ -ΟΕΕ, και ερωτήσεις του Γιάννη Σταθά, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Βοιωτία, για τους Ρομά στο Πυρί Θηβών



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

«Η κυβέρνηση κάτω από την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ απέσυρε για δεύτερη φορά τροπολογία της για την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών σε ΟΕΚ-ΟΕΕ»

«Για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναγκάστηκε κάτω από την πίεση της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και την πρόταση 21 βουλευτών του για ονομαστική ψηφοφορία να αποσύρει την τροπολογία-προσθήκη του για κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών σε Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και Οργανισμό Εργατικής Εστίας στο νομοσχέδιο για την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Η κυβέρνηση με την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών σε ΟΕΚ και ΟΕΕ, θέλει να βάλλει οριστικά ταφόπετρα στους δυο αυτούς οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής σε εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου παρʼ ότι δεν επιβαρύνουν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό.


Εάν καταργηθούν οι εργοδοτικές εισφορές στον ΟΕΚ και ΟΕΕ θα επωφεληθούν 247 εκατ. ευρώ ετησίως οι μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις. Θα χάσουν ,όμως, τη δυνατότητά τους για διακοπές 300.000 εργαζόμενοι που επωφελούνταν από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι την επιδότηση ενοικίου τους και στεγαστικών δανείων τους ή τη δυνατότητα ένταξης σε στεγαστικά προγράμματα. Επίσης θα χάσουν έσοδα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουρισμού, ψυχαγωγίας και κατασκευών, που επωφελούνταν από τα κοινωνικά προγράμματα αυτών των Οργανισμών, με κίνδυνο ακόμα μεγαλύτερης αύξησης της ανεργίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συνεχίζει τον αγώνα και τις πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες του για να ανατραπεί και επί της ουσίας η μνημονιακή κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, για την επανασύσταση, αναβάθμιση και τριμερή χρηματοδότηση των δυο αυτών Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής και εκκρεμεί η συζήτηση στη Βουλή της σχετικής πρότασης νόμου μας, που έχουμε καταθέσει πριν 3 μήνες στη Βουλή».

10/10/2012                                                                                        Το Γραφείο Τύπου




Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-        Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
-         Εσωτερικών


Θέμα : Επιτακτική ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων των Ρομά στο Πυρί Θηβών.

Στην περιοχή Πυρί Θηβών εδώ και μία 15ετία περίπου έχει πραγματοποιηθεί η μόνιμη εγκατάσταση οικογενειών Ρομά και η δημιουργία καταυλισμού στη θέση Καζί.  Η συνύπαρξη της κοινωνίας των Ρομά με την τοπική κοινότητα του Πυρίου υπήρξε αρμονική και χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Τα τελευταία όμως δύο χρόνια, η πρωτοφανής κρίση στην οποία έχει εισέλθει η Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον μαρασμό παραδοσιακών επαγγελμάτων με τα οποία ασχολούνταν οι Ρομά, έχει  βυθίσει την συγκεκριμένη κοινότητα στην φτώχεια και την εξαθλίωση, με αποτέλεσμα την σταδιακή περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό της από την παραγωγική διαδικασία, προκαλώντας την δημιουργία εντάσεων στην περιοχή. Ταυτόχρονα, το συνεχώς αυξανόμενο επίπεδο της ανέχειας αναγκάζει τους Ρομά να υιοθετήσουν παραβατική συμπεριφορά (κλοπές, ληστείες, καταστροφές ιδιοκτησιών, ναρκωτικά) ώστε να επιβιώσουν, γεγονός που συνεπάγεται αυτόματα και αύξηση της εγκληματικότητας. Όλα αυτά γεννούν την ανάγκη για καλύτερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση στην περιοχή.
Με βάση τα ανωτέρω :


Ερωτάται οι κ.κ. Υπουργοί


Α) Ποια μέτρα ανακούφισης και συνδρομής της κοινότητας των Ρομά προτίθενται να υιοθετήσουν ώστε να αντιμετωπισθεί η κοινωνική ένταση που οφείλεται στην ολοένα αυξανόμενη  ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά ;
Β) Προτίθενται να μεριμνήσουν για την υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης των Ρομά στην τοπική κοινωνία, όπως επί παραδείγματι την προώθησή τους σε εποχικές ή άλλες εργασίες καθώς και την ενθάρρυνση παρακολούθησης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ;
Γ) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβούν για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή ;



Ο ερωτών βουλευτής


ΣΤΑΘΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: