Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012

Έκλεισε ως άγονη η υπόθεση της σφαγής 560 Ιταλών στην Τοσκάνη το 1944

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Την οργή και την απογοήτευσή τους, εκφράζουν οι Ιταλοί σχολιαστές, αλλά και οι επιζήσαντες της ναζιστικής σφαγής της Σαντ' 'Αννα Ντι Στατσέμα, μετά την απόφαση της εισαγγελίας της Στουτγάρδης, να αρχειοθετήσει την υπόθεση.
Πρόκειται για μια από τις πιο βάρβαρες ομαδικές εκτελέσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που έχει πολλά κοινά σημεία με την τραγωδία του Διστόμου.
Στις δώδεκα Αυγούστου του 1944, δυνάμεις των ες ες μπήκαν στο χωριό Σαντ' 'Αννα Ντι Στατσέμα, κοντά στην πόλη Λούκα, στην περιφέρεια της Τοσκάνης, και άρχισαν να εκτελούν αδιάκριτα, όλο τον άμαχο πληθυσμό που εντόπιζαν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, αφού μεγάλο μέρος των ενήλικων ανδρών είχε κρυφτεί στα κοντινά δάση.
Οι νεκροί έφτασαν τον φρικιαστικό αριθμό των πεντακοσίων εξήντα, εκατό, εκ των οποίων, ήταν παιδιά. Η ναζιστική θηριωδία, δεν ελαττώθηκε ούτε για μια στιγμή, ούτε όταν ήρθε αντιμέτωπη με καθολικούς ιερείς, με έγκυες γυναίκες, με οκτώ αδελφάκια και την μητέρα τους. Πριν εγκαταλείψουν το χωριό, οι γερμανικές δυνάμεις αποφάσισαν να κάψουν όλα τα πτώματα.

Χθες το απόγευμα, η εισαγγελία της Στουτγάρδης αποφάνθηκε ότι τα άτομα που η ιταλική δικαιοσύνη θεωρεί υπεύθυνα για τη σφαγή αυτή (δεκαεπτά, συνολικά, εκ των οποίων οκτώ πρώην ες ες, ακόμη εν ζωή) δεν μπορούν να κριθούν από γερμανικό δικαστήριο.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς της γερμανικής αυτής πόλης, δεν υπάρχει η απόλυτη βεβαιότητα ότι οι εν λόγω πρώην στρατιωτικοί, συμμετείχαν στην σφαγή, δεν έχει εξακριβωθεί αν πρόκειται για αντίποινα και ούτε ο ακριβής αριθμός των θυμάτων.
Η ετυμηγορία της ιταλικής δικαιοσύνης, όμως, ήταν εντελώς διαφορετική. Η στρατιωτική εισαγγελία της Λα Σπέτσια (κοντά στην Γένοβα) το 2005 καταδίκασε σε ισόβια τα εν λόγω πρώην ες ες, ζητώντας και την έκδοσή τους από την Γερμανία.
Αίτημα που δεν έγινε δεκτό, ενώ δεν δόθηκε απάντηση ούτε στο ιταλικό αίτημα να εκτίσουν την συγκεκριμένη ποινή οι υπεύθυνοι, σε γερμανικό σωφρονιστικό ίδρυμα. Η απόφαση της εισαγγελίας της Λα Σπέτσια επικυρώθηκε και από τον 'Αρειο Πάγο της Ρώμης. Σύμφωνα με την ιταλική δικαιοσύνη «η σφαγή της Σαντ' 'Αννα Ντι Στατσέμα, ήταν μια καθαρή πράξη τρομοκρατίας, με στόχο τη διακοπή κάθε επαφής του πληθυσμού με τις ομάδες ανταρτών -Παρτιτζάνι- που βρίσκονταν στην περιοχή.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Rai, χθες βράδυ, ένας από τους επιζήσαντες, έκανε γνωστό ότι «θα επιστρέψει το μετάλλιο τιμής που του έχει δοθεί από την Γερμανία, διότι, μετά από αυτή την απόφαση, δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την χώρα αυτή».
Ο δήμαρχος της Σαντ΄ 'Αννα Ντι Στατσέμα, Μικέλε Σιλικάνι, δήλωσε ότι « έχει μείνει άναυδος, από την στιγμή, μάλιστα, που ένας από τους οκτώ πρώην ες ες, δεν δίστασε να παραδεχθεί τις τρομερές ευθύνες του, προσθέτοντας ότι εξετέλεσε τις γυναίκες και τα παιδιά, σαν να επρόκειτο για μεγάλους άνδρες».
Ο ιταλικός τύπος, σήμερα, κάνει λόγο για «κατάφορη αδικία».
Σειρά βουλευτών και γερουσιαστών του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» τόνισε, τέλος, ότι «με τον τρόπο αυτό, προσβάλλεται η συλλογική μνήμη του ιταλικού λαού» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, να απευθυνθεί απευθείας στην καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκλελ, για να «ξανανοίξει» άμεσα η όλη υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: