Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Συγκλονιστικό και σπάνιο ντοκουμέντο - Το Δίστομο λίγους μήνες μετά την Σφαγή ( Οκτώβριος 1944 )

Ευχαριστώ τον συμπατριώτη μας, Πάνο Ασημάκη για την παραχώρηση του αρχειακού υλικού
Τμήμα της κατεστραμμένης και καμένης κάτω Πλατείας ( Σημερινή Πλατεία Δανιήλ Γαμβρίλη με 10ης Ιουνίου ). Διακρίνεται το καμένο σπίτι του Παπανικολάου ή Χρηστιά που υπάρχει ακόμη και σήμερα, και η οδός Σκλαβούνου. Μπροστά, εκεί που είναι τα παιδάκια, είναι τα Πετρακέϊκα, το πρατήριο των αδελφών Πετράκου

Σπάνιες Φωτγραφιές του διάσημου φωτογράφου Dmitri Kessel.
Ένας Γερμανός, ο Dieter Begemann, αγόρασε αυτό το σπάνιο αρχειακό υλικό από το περιοδικό life, το οποίο τις είχε αδημοσίευτες.
Γνωρίζετε όλοι βέβαια, όπως όλος ο κόσμος πλέον, την φωτογραφία της Μαρίας Παντίσκα που είχε δημοσιευτεί την ίδια περίοδο, κι απ' τον ίδιο φωτογράφο.
Εκείνη λοιπόν την περίοδο, είχε τραβήξει και αυτές τις φωτογραφίες που δημοσιεύω εγώ τώρα. Οι φωτογραφίες αυτές παρέμειναν στο αρχείο του περιοδικού life απ' όπου τις αγόρασε ο Dieter Begemann.
Για να μπείτε όμως καλά στο πνεύμα, ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ, για να συνδεθείτε με το προηγούμενο σπάνιο άρθρο της ιστοσελίδας μας.

Υποθετικά, χωρίς να είναι σίγουρο, πρέπει να είναι η γειτονιά που είναι σήμερα τα Σφουντουρέϊκα. Η γειτονιά στα βορειοδυτικά του Διστόμου, προς τον λόφο Κούλια.

Η  ανηφόρα προς  Άη - Λια ( Στο βάθος το σπίτι του Ν.Λίτσου ). Διακρίνεται ένα παιδάκι μπροστά, καθώς κι ένας πιο μεγάλος άνθρωπος δίπλα σε μία βρύση στο πρώτο σπίτι δεξιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: