Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Κοινό Δελτίο τύπου για την διαχείριση απορριμμάτων



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από πρόσκληση των σωματείων εργαζόμενων στους ΟΤΑ των νομών Βοιωτίας και Ευβοίας ,πραγματοποιήθηκε στη Θήβα εκδήλωση - συζήτηση με ομιλητές τη Δέσποινα Σπανούδη και το Θανάση Παντελόγλου, σκοπός της παραπάνω εκδήλωσης ήταν να αναδειχθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στην Περ. Στερεάς Ελλάδας καθώς και να προταθούν λύσεις.  Στην συνάντηση παρευρέθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και αρκετοί πολίτες που εξέφρασαν τις απόψεις τους.

Τα γενικά συμπεράσματα – προτάσεις από τη συνάντηση αυτή ήταν:

Α) Ότι θα πρέπει ο σχεδιασμός της κοινωνικής αλλά και οικονομικής ζωής να είναι τέτοιος ώστε να μειώνεται συνεχώς ο όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων.  Θα πρέπει π.χ. να υπάρχει πίεση στους παραγωγούς (βιομηχανία – Μεταποίηση – Μεταφορά κλπ) να διαμορφώνεται έτσι η παραγωγική διαδικασία ώστε να ελαχιστοποιείται η παραγωγή παραπροϊόντων και αυτά να είναι πλήρως ανακυκλώσιμα και να επιστρέφουν στον παραγωγικό κύκλο.

Β) Η διαλογή των απορριμμάτων να γίνεται στην πηγή (νοικοκυριά – καταστήματα – υπηρεσίες) ώστε να παράγονται καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά με χαμηλό κόστος ανακύκλωσης και κυρίως υψηλό ποσοστό ανάκτησης πρώτων υλών.  Έτσι το προϊόν προς διαχείριση να μην είναι ένα «σύμμεικτο υλικό» (ένας όρος παραπλανητικός) αλλά καθαρό ανακυκλώσιμο ή βιοαποικοδομήσιμο υλικό.  Με αυτό τον τρόπο κάθε προσπάθεια υπόδειξης ως μοναδική λύση, έργα τεράστια και πανάκριβα («Φαραωνικού τύπου ) που υποκρύπτουν συμμετοχή ιδιωτών ως λυτρωτές και εργοστάσια καύσης ,θα πέσουν στο κενό.

Γ) Να προχωρήσει «η χωροθέτηση των διαφόρων δράσεων και οι χρήσεις γης » και όλες οι δράσεις ( πολεοδομικός ιστός – βιομηχανικές περιοχές – χώροι διάθεσης απορριμμάτων ) να γίνονται  με βάση αυτό . Το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων να γίνει πράξη και γνώμονας για οποιαδήποτε απόφαση.

Δ) Η υπηρεσία διαχείρισης απορριμμάτων όπως η παιδεία και η υγεία να είναι δράση άκρως κοινωνικού χαρακτήρα που θα πρέπει να διασφαλιστεί πάση θυσία και να κρατήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ώστε οι όποιες αποφάσεις να υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο και προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και όχι του οποιουδήποτε τυχοδιώκτη επιχειρηματία που προσπαθεί να κερδίσει ακόμη και από την δημόσια υγεία.

Παρακαλούμε τα Δ.Σ. των Δήμων της Περιφέρειας όταν κληθούν να αποφασίσουν σχετικά να λάβουν υπόψη τους τα παραπάνω συμπεράσματα – προτάσεις.
Είμαστε στην διάθεση κάθε φορέα που παλεύει για το κοινό συμφέρον να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο.

ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ – ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
1.      Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Θήβας
2.      Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Λιβαδειάς
3.      Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Βοιωτίας
4.      Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χαλκιδέων
5.      Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κύμης- Αλιβερίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: