Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Κίνδυνος να μείνουμε χωρίς συντάξεις και δώρο Χριστουγέννων

Πηγή/Αναδημοσίευση: News247

 Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της έκτης δόσης προκαλεί σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Κινδυνεύει η σύνταξη Δεκεμβρίου και το δώρο Χριστουγέννων. Διαβάστε στο NEWS 247 τα εναλλακτικά σενάρια που επεξεργάζονται σε περίπτωση καθυστέρησης της καταβολής

Προβληματισμός υπάρχει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς η καθυστέρηση στην εκταμίευση της 6ης δόσης προκαλεί πρόβλημα ρευστότητας και ανησυχίες για την ομαλή καταβολή στο τέλος του μήνα, της σύνταξης Δεκεμβρίου και του επιδόματος των γιορτών.
Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στο ΙΚΑ και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ενώ το θέμα εξετάσθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας υπό την προεδρία του υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσης είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της οικονομικής επάρκειας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ δεν αποκλείεται η συνδρομή εναλλακτικών λύσεων,
όπως η μετατροπή ομολόγων σε ρέπος ή ο εσωτερικός δανεισμός μεταξύ των Ταμείων.
Μία άλλη εναλλακτική είναι ο δανεισμός για 14 ημέρες από το ΤΑΠ – ΔΕΗ και από το ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ.
Ωστόσο, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, το πρωί ο διοικητής του Ταμείου Γεράσιμος Βουδούρης διαβεβαίωσε πως θα καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις Δεκεμβρίου και το δώρο Χριστουγέννων του ταμείου ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).
Όπως είπε, ο ΟΑΕΕ θα λύσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει με δανεισμό από το ταμείο Βενζινοπωλών.
"Εάν δεν εκταμιευτεί η έκτη δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου, τα ασφαλιστικά ταμεία θα αντιμετωπίσουν προβλήματα" προειδοποίησε ωστόσο η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα, αφήνοντας να εννοηθεί πως χωρίς τη νέα δόση θα υπάρξει πρόβλημα καταβολής των συντάξεων.
Εν τω μεταξύ, στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου το έλλειμμα υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ.
Ο μέσος χρόνος αναμονής για την καταβολή του εφάπαξ έχει φθάσει τα 2 χρόνια ενώ εκκρεμούν περίπου 43.000 αιτήσεις για την έκδοση εφάπαξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: