Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Η λέξη της εβδομάδας: το Σάντουιτς - Από τα 24grammata

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός (24grammata.com)

Τι είναι το Σάντουιτς;
Μη βιαστείτε να απαντήσετε ότι πρόκειται, μόνο, για ένα είδος πρόχειρου φαγητού. Εδώ και αιώνες το Sandwich είναι μια πανέμορφη ιστορική πόλη στη ΝΑ Αγγλία (Κεντ) με πληθυσμό 6800 πολίτες. Ο τέταρτος κόμης του Σάντουιτς, ο Τζον Μόνταγκιου (1718-1792) είχε διατελέσει ως υπουργός Ναυτικών και έμεινε στην Ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος, που “επινόησε” και έδωσε το όνομα του στο συγκεκριμένο είδος φαγητού.

Ο Κόμης δεν έχει χρόνο για να φάει...
Η ιστορία της λέξης ξεκινά, από τη στιγμή που ο κόμης του Σάντουιτς δεν ήθελε να λερώσει τα χέρια του και έδωσε εντολή στον υπηρέτη του να βάλει ένα κομμάτι κρέας ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί. Οι “κακεντρεχείς” υποστηρίζουν ότι ο Κόμης ήταν μανιώδης χαρτοπαίκτης και δεν άφηνε ούτε στιγμή την τράπουλα ακόμα και για το φαγητό.
Αρχικά, οι συμπαίκτες του ζήτησαν και αυτοί να τρώνε “ το ίδιο με τον σάντουιτς” και στη συνέχεια καθιερώθηκε ως μόδα όχι μόνο μέσα στις χαρτοπαιχτικές λέσχες, αλλά και έξω από αυτές. Πάντως, κατά μία άλλη εκδοχή αρκετά πιο “σεμνότυφη” ο Κόμης του Σάντουιτς δεν ήταν χαρτοπαίχτης, αλλά εργασιομανής και έτρωγε έτσι, γιατί δεν ήθελε να χάνει χρόνο από την εργασία του. για περισσότερα, διαβάστε στο 24grammata.com Α2, από τη ζωή των λέξεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: