Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Τοξική βόμβα στην Αλίαρτο

Αναδημοσίευση: Βοιωτικά
Πηγή: zougla.gr
*ΟΤΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ, ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ - ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΑ;
 *Παρέμβαση του διαχειριστή της παρούσης ιστοσελίδας

απο zougla.gr
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Περιβαλλοντικό σκάνδαλο με τοξικά υγρά πνίγει την Αλίαρτο Βοιωτίας. Δημιουργεί, δε, ανησυχία και τρόμο στους κατοίκους οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για άμεσες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Ο φάκελος που ανοίγει σήμερα η zougla.gr έχει αρκετά κοινά στοιχεία με την υπόθεση της «τοξικής βόμβας» στον Ασπρόπυργο.
Κοινός παρονομαστής η δυσεξήγητη αδιαφορία των αρμόδιων φορέων οι οποίοι εμφανίζονται να κλείνουν τα μάτια αγνοώντας επιδεικτικά ακόμα και την ύπαρξη των τοξικών υγρών.
Η ανακάλυψη του περιβαλλοντικού σκανδάλου
 Ας αρχίσουμε όμως να «ξετυλίγουμε» το κουβάρι της υπόθεσης. Η ιστορία ξεκινά στις 10 Αυγούστου όταν ξεσπάει πυρκαγιά στην περιοχή και μετά την επέμβαση της Πυροσβεστικής, ο δήμαρχος Αλιάρτου, Γιώργος Ντασιώτης, επισκέφθηκε την περιοχή προκειμένου να διαπιστώσει την αιτία ανάφλεξης.
Όταν ο δήμαρχος έφτασε στο σημείο δεν πίστευε στα μάτια του με αυτά που ανακάλυψε. Αιτία της πυρκαγιάς αποτελούσαν κάτι «περίεργα» υγρά τα οποία είχαν σχηματίσει μια λίμνη μέσα σε μια απόκρυφη χαράδρα και τα οποία φλέγονταν ακόμα.
«Σε αυτή τη χαράδρα βρεθήκαμε σε μία λίμνη με περίεργα υγρά από τα οποία ξεκίνησε και η φωτιά και τα οποία φλέγονταν ακόμα και όσο νερό έριχνε η πυροσβεστική άλλο τόσο φούντωνε η φωτιά» μας καταγγέλλει ο κ. Ντασιώτης.

Στη συνέχεια, όπως λέει, έδωσε εντολή να επιχωματωθεί η περιοχή αφήνοντας όμως ένα σημείο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αυτοψίες και να παρθούν δείγματα προς ανάλυση.

Δείτε τις φωτογραφίες







Οι εκπλήξεις συνεχίζονται

 Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Μετά από λίγες μέρες ο κ. Ντασιώτης δέχεται ένα ανώνυμο τηλεφώνημα το οποίο καταγγέλλει ότι ο χώρος που βρισκόταν παλιά το αμμορυχείο της Αλίαρτου είναι και αυτός «πνιγμένος» στις τοξικές ουσίες.
Κατά τους ισχυρισμούς του μαζί με τους αντιδημάρχους επισκέφτηκε την περιοχή η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που είχε ξεκινήσει η πυρκαγιά για να ανακαλύψει ότι ένας από τους κρατήρες αμμοληψίας έχει μεταμορφωθεί σε «αφρώδη θάλασσα» θειικού οξέος.
«Η έκταση ήταν τουλάχιστον μισό στρέμμα. Μας τρομοκράτησε το γεγονός αυτό. Πάλι ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Έχει δοθεί εντολή στον νομικό προϊστάμενο του δήμου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες» αναφέρει ο κ. Ντασιώτης.

«Στο σημείο έχει πρόσβαση ο καθένας»
Εγκληματική ενέργεια χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Αλίαρτου το άδειασμα των συγκεκριμένων τοξικών ουσιών στην περιοχή, ενώ εκφράζει την εκτίμηση πως τα λύματα τα ξεφορτώνονται βιομηχανίες για να αποφύγουν το κόστος της κατάλληλης επεξεργασίας. Παράλληλα δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η μολυσμένη περιοχή δεν φυλάσσεται δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον καθένα -ακόμα και σε παιδιά- να έχει πρόσβαση  σε αυτή.
«Η περιοχή δεν φυλάσσεται, μπορεί να πάει οποιοσδήποτε. Είναι εκτεθειμένα. Είναι σίγουρα μια εγκληματική δραστηριότητα» τονίζει ο κ. Ντασιώτης ενώ συμπληρώνει πως ο δήμος δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση καθώς υπάρχει σχεδόν ανύπαρκτη αστυνόμευση. Σοκ προκαλεί το γεγονός πως η Αλίαρτος, η οποία αποτελείται από 12.500 μόνιμους κατοίκους, διαθέτει μόνο ένα αστυνομικό τμήμα και –κρατηθείτε- δυο αστυνομικούς.
«Είμαι τρομοκρατημένος»
 Ο δήμαρχος παραδέχεται πως είναι η πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια που νιώθει τρομοκρατημένος –πρωτίστως- για την υγεία των κατοίκων της περιοχής. «Γνωρίζω ότι αυτού του είδους οι περιβαλλοντολογικές παρεμβάσεις ακολουθούν τις γενεές και δεν εξαλείφονται», ενώ προσθέτει πως «θα είναι εκεί η μόλυνση για 50 ή 100 χρόνια. Η μόλυνση ενός υδροφόρου ορίζοντα είναι μη αναστρέψιμη και είναι κάτι που με τρομοκρατεί για το μέλλον της περιοχής, το μέλλον των παιδιών, των κατοίκων όλων εδώ πέρα. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία και φόβος».

Τι έδειξε η ανάλυση
 Αποκαλυπτική όμως είναι και η ανάλυση που διενεργήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους σχετικά με τις τοξικές ουσίες που λυμαίνονται την περιοχή.
Η ανάλυση αναφέρει ότι πρόκειται για πετρελαιοειδές απόβλητο το οποίο έχει υποστεί κατεργασία με θειικό οξύ.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι λόγω της αυξημένης οξύτητας το απόβλητο χαρακτηρίζεται επικίνδυνο για το περιβάλλον και καυστικό σε επαφή με το δέρμα και τα μάτια.
Δείτε την ανάλυση


 Πηγή:zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια: