Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Μέχρι τις αρχές του 2012 η απόφαση της Χάγης για το Δίστομο

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η προφορική διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα με την παρουσίαση της δευτερολογίας από την ιταλική αντιπροσωπεία. Χθες, η γερμανική πλευρά δευτερολόγησε και παρουσίασε τις παρατηρήσεις της επί της ελληνικής παρέμβασης.
Η υπόθεση αφορά σε αποφάσεις ιταλικών δικαστηρίων, τα οποία, παρά τη δικαστική ασυλία της Γερμανίας, αναγνώρισαν και επιδίκασαν αποζημιώσεις σε θύματα σοβαρών παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου, που τελέσθηκαν την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Μία από τις υποθέσεις αφορούσε την εκτέλεση, επί ιταλικού εδάφους, της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, η οποία είχε επιδικάσει αποζημιώσεις στα θύματα της σφαγής του Διστόμου. Το εν λόγω σημείο αποτέλεσε και το έναυσμα της ελληνικής παρέμβασης στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τις θέσεις της την περασμένη Τετάρτη, εκπροσωπούμενη από τον καθηγητή Στέλιο Περράκη ως πληρεξούσιο, τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Ολλανδία, Ιωάννη Οικονομίδη, ως αναπληρωτή πληρεξούσιο, τον καθηγητή Αντώνη Μπρεδήμα ως σύμβουλο και δικηγόρο και τη λέκτορα Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα, ως σύμβουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: