Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Με το ευρωπαϊκό δικαστήριο μας απειλεί τώρα η Μέρκελ


Αναδημοσίευση : antinews
Πηγή: Το έθνος

Απορρίπτοντας την χθεσινή πρόταση της γερμανίδας υπουργού Εργασίας φον Ντερ Λάιεν για παροχή δανείων προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης μόνο έναντι καταβολής εγγυήσεων, η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι η πρόταση ακούγεται καλή, πλην όμως “Δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν γίνονται έτσι οι συμφωνίες”, είπε.
Αρνητικός στην παροχή δανείων έναντι εγγυήσεων ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος υπογράμμισε, σύμφωνα με συμμετέχοντες, ότι η συμφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας θα πρέπει να εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα απάντησε σε ορισμένους βουλευτές που θα προτιμούσαν να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η ζημία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη για την ευρωζώνη από ό,τι τα σχεδιαζόμενα πακέτα βοήθειας.
Παραδέχθηκε πάντως ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της από ότι είχε αρχικώς εκτιμηθεί.
Οι τοποθετήσεις Μέρκελ (και Σόιμπλε) έγιναν κατά τη διάρκεια ειδικής σύσκεψης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος με το βαυαρικό “αδελφό” κόμμα, της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης. Θέμα της συνάντησης, τα ευρωπαϊκά σχέδια διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών.
Σιδηρά πειθαρχία και μέσω ευρω – δικαστηρίου
Σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών στο Reuters, η Μέρκελ πρότεινε επίσης, σε περίπτωση παρέκκλισης από τους κανόνες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να μπορεί να απαιτήσει από τα κράτη να επανεξετάσουν τα προγράμματά τους για να συμμορφωθούν προς το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Σταθερά κατα ευρωομολόγου
Η γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε επίσης κατά της “κολεκτιβοποίησης του χρέους στην ευρωζώνη” μέσω ευρωομολόγου. Σε δηλώσεις της στο γερμανικό κοινοβούλιο, η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε “χονδροειδή αμέλεια” τα αιτήματα δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης για την έκδοση ευρωομολόγων.
“Είναι χονδροειδής αμέλεια του SPD (Σοδιαλδημοκράτες) και των Πρασίνων να ζητούν αυτή την μορφή της κολεκτιβοποίησης του χρέους στην ευρωζώνη”, φέρεται να είπε η κ. Μέρκελ σύμφωνα με όσα μετέφεραν βουλευτές που μίλησαν στο Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια: