Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Η λαμπαδηδρομία και η συναυλία της 9 Ιουνίου - Φωτορεπορτάζ και σχόλια

Η έλευση της φλόγας

Η καθιερωμένη πιά λαμπαδηδρομία του Αριστείδη Τζιτζώκου, ιδρυτή της Πολιτιστικής Εταιρείας ''Το μαρτυρικό Δίστομο και οι 218 σφαγιασθέντες'', είχε μεγάλη συμμετοχή και φέτος.
Κόσμος όλων των ηλικιών συμμετείχε καρατώντας αναμμένες δάδες, όχι μόνο από το Δίστομο, αλλά και από τα γύρω Χωριά. Η πομπή ξεκίνησε από το Μαυσωλείο, και κατέληξε στον αύλειο χώρο μεταξύ Αρχαιολογικού Μουσείο και Πολιτιστικού κέντρου, συνοδεία τυμπανοκρουσιών από παίχτες Αραχωβίτες που ήρθαν και φέτος να προσφέρουν.

Προσκεκλημένος της πολιτιστικής Εταιρείας ήταν και φέτος ο Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος απήγγειλε ποιήματα του Αριστείδη Τζιτζώκου,  αφού είχαν προηγηθεί απαγγελίες από τα κορίτσια της Εταιρείας
Τα κορίτσια της Πολιτιστικής Εταιρείας


Ο Αλεξης Κωστάλας απαγγέλει

Μας συνεπήρε ένας ιδιαίτερα έξυπνος και επαναστατικός λόγος του συμπατριώτη μας λόγιου, Στάθη Σταθά, ο οποίος αναφέρφθηκε στα δεινά του πολέμου, στις συνέπειες του χρήματος και της αλαζονείας που φέρνει στους ανθρώπους, και που έχει ως συνέπεια τους πολέμους και τις καταστροφές, μέσα από μωροφιλοδοξίες και βρώμικα συμφέροντα.
Αναφέρθηκε στις βιομηχανίες, στους ψεύτικους και κακούς πολιτικούς μας, και στην έλλειψη παιδείας που διέπει εμάς τους νεοέλληνες.
Θα προσπαθήσω να αναρτήσω αυτην την ομιλία γιατί αξίζει πολλά.
Να πούμε εδώ ότι πριν την λαμπαδηδρομία και την συναυλία, έγινε στο ανανεωμένο και τεχνολογικά εξοπλισμένο Μουσείο θυμάτων Ναζισμού, ενημέρωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, από την ομάδα Α.Κ Δίστομο - Αμβούργο.
Ο Στάθης Σταθάς
Ο Στάθης Σταθάς στην υπέροχη ομιλία του
 Η συναυλία

Η συναυλία ήταν εξαιρετική με πρόγραμμα που άρμοζε στην ημέρα και στην περίσταση, και σεβάστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον τόπο και την μνήμη, αν εξαιρέσουμε τα τρία γερμανικά τραγούδια, που μπορεί να ήταν τέλεια και καλά ερμηνευμένα, ωστόσο κατά την γνώμη μου, δεν θα ήταν καλό να ακουστεί στο σημείο εκείνο των εκτελεσμένων ( παλαιό Δημοτικό σχολείο ), γερμανική γλώσσα.
Το πρόγραμμα που ερμήνευσε υπέροχα η Λειβαδίτισσα Ασπασία Φραγκούλη, αποτελείτο από Χατζιδάκι και Θεοδωράκη.
Δείτε και το παρακάτω βίντεο με την ομιλία του Δημάρχου κ Ιωάννη Πατσαντάρα και του Αλέξη Κωστάλα


Τι μας χάλασε και αποχώρησαν πολλά άτομα

Κάποιες μωροφιλοδοξίες, καθώς και ιδέες κακές και μη προσιτές, ήταν εκείνα τα πράγματα που χάλασαν την βραδιά μας, όπως πχ η ιδέα, την οποία προσφώνησε ο Αλέξης Κωστάλας και ήταν της Πολιτιστικής Εταιρείας ''Το μαρτυρικό Δίστομο και οι 218 σφαγιασθέντες'', να γίνει του χρόνου αναπαράσταση της Σφαγής στο προαύλιο του Παλιού Δημοτικού σχολείου.
Δηλαδή τι εννοείτε; Να τρέχουμε και να αλαλάζουμε αλειμμένοι με κόκκινες μπογιές για αίματα; 
Θα ήθελαν να μάθουν πολλοί τι σημαίνει αυτό, γιατί είναι λίγο ακατανόητο. Συνεχώς με ρωτούν κάποιοι και απορούν. Απορώ κι εγώ βέβαια. 
Λίγο σιωπή θα την προτιμούσαμε από δω και στο εξής αυτές τις άγιες και εύθραυστες μέρες.
Θα κλείσω με ένα μικρό απόσπασμα από το ποίημα του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που τα λέει όλα, με τίτλο ''και να αδερφέ μου'':

''Γιατί εμείς, δεν τραγουδάμε, αδερφέ μου για να ξεχωρίσουμε απ' τον κόσμο/
εμείς τραγουδάμε, για να σμίξουμε τον κόσμο''

Δεν υπάρχουν σχόλια: