Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

«Democracia real» και στην Ελλάδα Στις 6 μ.μ. οι καθιστικές διαμαρτυρίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Ένας παγκόσμιος χάρτης γεμάτος κατασκηνώσεις «αγανακτισμένων». Κάθε μπλε κουκίδα αντιπροσωπεύει έναν ακόμα πυρήνα αντίδρασης ενάντια στην παρούσα οικονομική και πολιτική κατάσταση.
Έστειλε ο συμπατριώτης μας Crazy butcher

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Αθήνα
Υπάρχουν καλά και κακά νέα για όσους ονειρεύονται κινητοποιήσεις «αγανακτισμένων» και στην Ελλάδα. Τα καλά νέα είναι ότι το μικρόβιο των «los indignados» μεταδίδεται σταδιακά και στην ελληνική νεολαία, όπως αποδεικνύουν τα ιδιαίτερα δημοφιλή γκρουπ στο Facebook που καλούν τους Ελληνες να συμμετάσχουν σε ειρηνικές καθιστικές διαμαρτυρίες, στα πρότυπα του ισπανικού κινήματος «15 - Μ». 
Τα κακά νέα είναι ότι – προς στιγμήν τουλάχιστον – η ελληνική αγανάκτηση δεν έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τα όρια… του Facebook. Τη στιγμή που οι Ισπανοί κατασκηνώνουν κατά χιλιάδες στις πλατείες των πόλεών τους, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική και πολιτική κατάσταση, οι Ελληνες περιορίζονται στο να επιδεικνύουν τη «διαδικτυακή» τους δυσαρέσκεια, κάνοντας χιλιάδες κλικ στις αντίστοιχες σελίδες των social media, χωρίς όμως να εμφανίζονται στις διαμαρτυρίες με σάρκα και οστά!

Ένας χάρτης γεμάτος… κατασκηνώσειςΤο κίνημα των κατασκηνώσεων δυσαρέσκειας σε διεθνές επίπεδο καταγράφεται με την πιο χαρακτηριστική μορφή στην ιστοσελίδα www.thetechnoant.info/campmap. Η απεικόνιση του παγκόσμιου χάρτη γεμάτου μπλε κουκίδες – όπου κάθε κουκκίδα αντιστοιχεί σε μία κατασκήνωση διαμαρτυρίας, όμοια με αυτή που ξεκίνησε από την Πούερτα δελ Σολ της Μαδρίτης – είναι σίγουρα ελπιδοφόρα για τη δυνατότητα της νεολαίας να εκφράσει την αντίδρασή της με ειρηνικά μέσα.
Αλλωστε, η φράση «Yes, we camp» («ναι, κατασκηνώνουμε») που αποτελεί παράφραση του διάσημου «Yes, we can» («ναι, μπορούμε»), του βασικού μότο της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου των ΗΠΑ, κ. Μπαράκ Ομπάμα, διαδίδεται ταχύτατα μέσα από ιστοσελίδες και social media, και μετατρέπεται σε παγκόσμια έκκληση για αντίδραση.
Ο χάρτης «χρωματίζεται» ευχάριστα πάνω από την Ελλάδα, με τις διαφορετικές μπλε κουκίδες να αποτελούν τις πόλεις όπου οι «αγανακτισμένοι» κατασκηνώνουν, ζητώντας «πραγματική δημοκρατία» – μετάφραση του «democracia real», του βασικού αιτήματος των «indignados» της Ισπανίας. Στο Σύνταγμα, στο Θησείο, στην πλατεία Νέας Σμύρνης, στο Λευκό Πύργο, στα Τρίκαλα, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στη Σάμο, τα μπλε σημάδια φανερώνουν την εξάπλωση της «αγανάκτησης», η οποία δεν εκδηλώνεται με τη βία αλλά με την καθιστική διαμαρτυρία κάτω από τέντες και μέσα σε σκηνές. 
Πού είναι οι αγανακτισμένοι;
Δυστυχώς, όμως, οι μπλε κουκίδες δεν έχουν μεταφραστεί ακόμα σε πραγματικούς ανθρώπους που ζητούν… πραγματική δημοκρατία. Στη σελίδα στο Facebook με τίτλο «Πραγματική δημοκρατία τώρα! Democracia real ya, Grecia», 2.300 χρήστες έχουν δηλώσει τη διαδικτυακή τους συμπαράσταση. Ωστόσο, η διοργάνωση της διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος και στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μπροστά στην ισπανική πρεσβεία, δεν συγκέντρωσε παρά μερικές δεκάδες άτομα. Στο ίδιο πνεύμα, η συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τρίτης στο Θησείο. είχε πενιχρή συμμετοχή, γεγονός που οδήγησε ορισμένους από τους παραβρεθέντες να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την ελλιπή υποστήριξη από τους πολίτες. Αλλωστε, και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας, η συμμετοχή παρέμεινε αποσπασματική και ελλιπής.

Ημέρα αγανακτισμένων η Τετάρτη
Τα βλέμματα όλων συγκεντρώνονται στις συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων» που έχουν προγραμματισθεί για την Τετάρτη, ταυτόχρονα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Μέσω των αντίστοιχων σελίδων του Facebook, οι διοργανωτές έχουν μεταδώσει το μήνυμά τους και οι χρήστες κατά χιλιάδες δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν. Ωστόσο, η ξαφνική εξαφάνιση της σελίδας της αθηναϊκής διαμαρτυρίας το απόγευμα της Τετάρτης, δημιούργησε ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητα της ίδιας της διοργάνωσης.
«Κάντε ησυχία μην ξυπνήσουμε τους Ελληνες», ήταν ένα από τα συνθήματα που κυκλοφορούσε στην Πουέρτα δελ Σολ. Αντίστοιχα, ένα από τα πανό που αναρτήθηκε την περασμένη Κυριακή έξω από την ισπανική πρεσβεία στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου έγραφε: «Οι Ισπανοί είναι εδώ. Οι Ελληνες πού είναι;»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: