Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Επιστολή Ομοσπ. Ενώσεων Θυμάτων ναζιστικής κατοχής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: lehouri.blogspot

Προς
Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
κ. Κάρολο Παπούλια

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε, Αθήνα 24 Φεβρουαρίου 2011
 
H Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Θυμάτων ναζιστικής κατοχής ιδρύθηκε, με σκοπό μεταξύ άλλων, την συσπείρωση και δραστηριοποίηση των μελών της, προκειμένου να ικανοποιηθούν ηθικά και υλικά τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας κατά τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα τη χρονική περίοδο 1941– 44 και την διαφύλαξη άσβεστης της μνήμης των εγκλημάτων που διεπράχθησαν από τους γερμανούς κατά την διάρκεια της κατοχής.
Ο βαθύτερος ηθικός στόχος αυτής της κίνησης δεν είναι βέβαια η διαιώνιση των παθών του πολέμου, ούτε η αυστηρά οικονομική απαίτηση απέναντι στην οδύνη της απώλειας της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας. Πρόκειται σαφώς για την υπέρτατη ανάγκη ικανοποίησης του αισθήματος δικαίου και την διάθεση αποκατάστασης της Εθνικής αξιοπρέπειας που πλήττεται κατάφωρα, όταν αδικούνται αθώα θύματα και όχι στρατιώτες ταγμένοι στη μάχη.
Με δεδομένη λοιπόν την ευαισθησία σας στο πανεθνικό αυτό ζήτημα, αλλά και την εθνική ψυχή που εκφράζετε εκ του αξιώματός σας και καταξιώνετε εκ της προσωπικότητάς σας στο θεσμικό σας ρόλο, βρισκόμαστε στην επιβεβλημένη συνειδησιακά θέση να στραφούμε για ένα τέτοιο σοβαρό αίτημα στο πρόσωπό σας:
Σημειώνουμε την θεσμοθετημένη από το Ελληνικό Κράτος ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στις 27 Ιανουαρίου, ως ημέρα σεβασμού και παγκόσμιας οδύνης και προσυπογράφουμε την αναγκαιότητα ύπαρξής της, δεν μπορούμε όμως να μην αισθανθούμε την απόλυτη θλίψη και απογοήτευση όταν δεν υπάρχει αντίστοιχα θεσμοθετημένη ημέρα μνήμης και τιμής στα απανταχού Ολοκαυτώματα στην Ελλάδα.
Το ελληνικό αθώο αίμα που χύθηκε βοά, οι χιλιάδες θάνατοι άμαχου πληθυσμού στα εκατοντάδες ελληνικά μαρτυρικά χωριά ή σε πόλεις μένουν αμνημόνευτοι σε πανελλήνια κλίμακα, και η ιστορία σε πολλές περιπτώσεις μένει στο σκοτάδι. Οι κατά τόπους εκδηλώσεις δεν δηλώνουν ούτε την βαρύτητα ούτε την τραγικότητα των γεγονότων , συχνά μένουν στη σφαίρα των τοπικών δρωμένων και δεν ενισχύουν τις εθνικές διεκδικήσεις ούτε διατρανώνουν την πανελλήνια φωνή.
Για όλους αυτούς τους λόγους, εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, σας παρακαλούμε να εισηγηθείτε στο Νομοθετικό Σώμα τη θεσμοθέτηση ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ των ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΩΝ που έλαβαν χώρα σε όλες τις πόλεις, τις συνοικίες και τα χωριά της πατρίδας, σε συγκεκριμένη ημερομηνία και με συγκεκριμένο τυπικό, υπό την αιγίδα σας.
Απευθυνόμαστε σε εσάς, αναλογιζόμενοι την αναμφίβολη αγάπη σας για το Έθνος και την βεβαιωμένη και αδιαμφισβήτητη προσήλωσή σας στη διεκδίκηση των Εθνικών Δικαίων.
Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις των συγγενών-θυμάτων και προκειμένου να σας εκθέσουμε τις ανησυχίες μας και να διατυπώσουμε τις απόψεις της Ομοσπονδίας για την εξέλιξη των διεκδικήσεων, είμαστε στη διάθεσή σας, σε συνάντηση που θα ορίσετε μαζί μας.
Αναμένοντας τις ενέργειες και την πρόσκλησή σας, αποδίδουμε στο πρόσωπό σας τον σεβασμό, την αγάπη και την αμέριστη εκτίμησή μας.

Μετά τιμής,

Ο Πρόεδρος  Δρ. Βασίλειος Καρκούλιας    Ο Γραμματεύς Ιωάννης Μπαλατσούρας




Δεν υπάρχουν σχόλια: