Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Νέα Γενιά Επενδύσεων - Νέος επενδυτικός νόμος



Από Έναν Αναγνώστη

Το κειμενο που ακολουθει το εστειλε αναγνωστης μας σε μια προσπαθεια, οπως μας γραφει, να ενημερωθουν οσοι ενδιαφερονται για το νεο νομο με τις επιδοτησεις, φοροαπαλλαγες κλπ που θα ισχυσουν για νεες επενδυσεις. Σε μια εποχη εξαιρετικα δυσκολη οπως η σημερινη, δεν χρειαζονται πολλα πολλα και καλο ειναι να διαβασουμε τα επισημα κειμενα στα οποια παραπεμπει ή να ρωτησουμε στα Γραφεια της Γ.Γρ.Περιφερειας στη Λαμια.Στο τελος παραπεμπει και σε ενα σχετικο αποσπασμα ρεπορταζ απο την εφημεριδα Εθνος.
Ιδου το κειμενο του αναγνωστη μας:
 Ευκαιριες για ολους - και τους νεους που θελουν να τολμησουν μια μικρη ή μεσαια επιχειρηματικη δραση τη φιλοσοφία μιας νέας προσπάθειας επανεκινησης της οικονομιας της χωρας, καθως εκφράζει:
  •        την κρίσιμη στροφή που παίρνει η εθνική μας οικονομία, που προσπαθει να
επανεκκινησει την υγιή επιχειρηματικότητα και να επιβραβεύεται την παραγωγή, τη νκαινοτομία, την εξωστρέφεια, την πράσινη ανάπτυξη.
  •        το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, καθώς έχει προϋπολογισμό συγκεκριμένο, πλαφόν για κάθε καθεστώς, αξιοκρατική αξιολόγηση, τακτικούς και
έκτακτους ελέγχους, διαφάνεια σε κάθε βήμα.
  •        τη νέα αντίληψη για το ρόλο του κράτους στην αναπτυξιακή διαδικασία.Με ένα κράτος φερέγγυο, με ξεκάθαρες διαδικασίες και κανόνες που σέβεται τα δικαιώματα του πολίτη, τον προγραμματισμό του, το ρίσκο του, τους πόρους του, την αγωνία του.
  •        ενα κράτος που θα είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του, ένα υπουργείο που πια αποκεντρώνει τις υπηρεσίες του, εκχωρεί αρμοδιότητες στην περιφέρεια και με μοναδική του αποστολή να είναι ο σχεδιασμός αναπτυξιακών πολιτικών και όχι η συντήρηση <<μικρομάγαζων>>.

 
Ταυτόχρονα, λενε οι αρμοδιοι, ενεργοποιειται το νέο Εθνικό Ταμείο  για την
Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ)
μέσα από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, που πρόκειται να συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη των επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις Μικρο-μεσαιες Επιχειρησεις, στις εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις με μερικα δις ευρω  χαμηλότοκα δάνεια.
Προσεξτε λοιπον μερικα πραγματακια που καλο ειναι να αποτελεσουν απλη αφετηρια - τα υπολοιπα θα τα βρειτε στα επισημα σαιτ ή τα γραφεια της περιφεριας, σε μελετητικα γραφεια κλπ Η διάρκεια των δανείων είναι μακροπρόθεσμη έως 10 χρόνια με περίοδο χάριτος που μπορεί να φτάνει έως 2 χρόνια με σκοπό την υποβοήθηση του επενδυτή κατά τα πρώτα χρόνια υλοποίησης του επενδυτικού του σχεδίου.Οι ενδιαφερομενοι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και να υποβάλλουν  τα επενδυτικά τους σχέδια στις ιστοσελίδες:
Οπως θα εχετε διαβασει σε εφημεριδες ή ακουσει απο την τηλεοραση πριν λιγες ημερες βγηκε νέος επενδυτικός νόμος απο το  υπουργειο Αναπτυξης. Οι υποστηρικτες του λενε οτι ενσωματώνει όλες τις αξίες, τους κανόνες και
ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ!
Επισης και στα γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών που λειτουργούν στη πρωτεύουσα κάθε Περιφέρειας - για μας στη ΛΑΜΙΑ και συγκεκριμενα οδος Υψηλαντη 11, Τ.Κ. 35100, ΤΗΛ 22310 25360, 22310 29303  και ΦΑΞ 22310 42289. 
Σκοπος ,οπως ειπαμε, δεν ειναι η πληρης ενημερωση. Σας δωσαμε μια ιδεα και τα ''κλειδια'' να προχωρησετε στην αναζητηση πληροφοριων απευθειας.Η κριση,λενε, δινει ευκαιριες.
Υστερογραφο:
 ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΗ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ  ΣΥΣΤΗΝΩ ΕΝΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ'' ΕΘΝΟΣ '' ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22727&subid=2&pubid=62304950#

ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Ιδου,εδω, ενα αποσπασμα απο το αρθρο για να παρετε μια γευση:  Τα Γενικά Επενδυτικά Σχέδια διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

1. Γενικής Επιχειρηματικότητας, η οποία αφορά κάθε επιχειρηματία και προβλέπει φοροαπαλλαγές κλιμακούμενες έως και 10 χρόνια, μέχρι το 100% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης. Το συνολικό ποσό των φοροαπαλλαγών ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.
2. Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Στην κατηγορία της τεχνολογικής ανάπτυξης υπάγονται επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να επενδύσουν στην καινοτομία και να εκσυγχρονίσουν τεχνολογικά την επιχείρησή τους. Για τους κλάδους αυτούς προβλέπονται όλα τα είδη των ενισχύσεων. Το ποσοστό επιχορήγησης και επιδότησης leasing μπορεί να φτάσει μέχρι και το 80% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης. Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης είναι 100 εκατ. ευρώ. Οι φοροαπαλλαγές είναι στα 40 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά τα επενδυτικά σχέδια που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι στους κλάδους της μεταποίησης:
  • Βιομηχανία τροφίμων.
  • Ποτοποιία.
  • Παραγωγή προϊόντων καπνού.
  • Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών.
  • Κατασκευή ειδών ένδυσης.
  • Βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών.
  • Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής.
  • Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων.
  • Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων.
  • Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.
  • Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων.
  • Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων.
  • Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες.
  • Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων.
  • Παραγωγή βασικών μετάλλων.
  • Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού.
  • Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων.
  • Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.
  • Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού Π.Δ.Κ.Α.
  • Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων.
  • Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.
  • Κατασκευή επίπλων.
  • Αλλες μεταποιητικές δραστηριότητες.
Κλάδοι παροχής νερού - επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και δραστηριοτήτων εξυγίανσης:
  • Υπηρεσίες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού.
  • Υπηρεσίες βιολογικού καθαρισμού λυμάτων.
Και κλάδοι επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων.
3. Περιφερειακής Συνοχής, στην οποία περιλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια σε παραγωγικές δραστηριότητες που αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες και περιφερειακά προβλήματα με περιβαλλοντικά βιώσιμες τεχνολογικές εφαρμογές, εισάγουν τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης υδάτινων πόρων και συμβάλλουν στη φιλική προς το περιβάλλον ανασυγκρότηση, ανάπλαση και ανάπτυξη περιοχών οικονομικής δραστηριότητας. Προβλέπονται όλα τα είδη των ενισχύσεων. Το ποσοστό επιχορήγησης και επιδότησης leasing μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης. Για τις νέες επιχειρήσεις, το παραπάνω ποσοστό προσαυξάνεται κατά 10%.
Στα 500 εκατ. ευρώ είναι η επιχορήγηση και η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και στα 200 εκατ. ευρώ οι φοροαπαλλαγές.
Τι προβλέπεται
Τέσσερις κατηγορίες ενισχύσεων
Τέσσερις είναι οι κατηγορίες των ενισχύσεων που προβλέπονται μέσα από τον επενδυτικό νόμο. Πρόκειται για τις φοροαπαλλαγές, τις επιχορηγήσεις, την επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και τα ευνοϊκά δάνεια μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.
Φορολογική απαλλαγή
Απαλλαγή έως και 10 χρόνια από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής συνιστά ισόποσο αφορολόγητο αποθεματικό.
Επιχορήγηση
Δωρεάν παροχή χρηματικού ποσού από το Δημόσιο για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.
Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing)
Κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση νέου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
Ευνοϊκά δάνεια μέσω του ΕΤΕΑΝ
Χρηματοδότηση του ποσού που προβλέπεται να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό με δάνεια χαμηλού κόστους, από τις τράπεζες που συνεργάζονται με το ΕΤΕΑΝ.
Τον Μάιο η προκήρυξη για τα Ειδικά Σχέδια
Ποιες δαπάνες καλύπτονται
Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να προκηρυχθούν τα κίνητρα για τα λεγόμενα Ειδικά Επενδυτικά Σχέδια ή Ειδικά Καθεστώτα. Αυτά είναι:
Νεανική Επιχειρηματικότητα
Αφορά σε επιχειρήσεις νέων, 20 μέχρι 40 ετών. Προβλέπεται ενίσχυση για το σύνολο σχεδόν των δαπανών (και των λειτουργικών) για 5 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας.
Η ενίσχυση θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, Σε κάθε άλλη περίπτωση, παρέχεται επιχορήγηση, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ συνολικά. Το κατ' έτος χορηγούμενο ποσό δεν δύναται να υπερβαίνει το 33% του συνόλου της χορηγούμενης ενίσχυσης.
Η ενίσχυση αυτή παρέχεται για δαπάνες που αφορούν αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης, καθώς και δαπάνες που πραγματοποιούνται κατά τα πρώτα πέντε έτη μετά την ίδρυση της επιχείρησης και αφορούν:
1. Τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης με επιτόκιο που δεν υπερβαίνει το επιτόκιο αναφοράς.
2. Δαπάνες για μίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής και δαπάνες χρησιμοποίησης τεχνολογικών υποδομών που δημιουργούνται με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση.
3. Δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση, καθώς και διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους (εκτός του Φ.Π.Α. και των εταιρικών φόρων).
4. Δαπάνες για χρηματοδοτική μίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής.
5. Δαπάνες για μισθοδοσία, όπου περιλαμβάνονται και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, με την προϋπόθεση ότι γι' αυτές δεν έχουν δοθεί άλλου είδους ενισχύσεις.
Η συνολική ενίσχυση στην κατηγορία αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι 1.000.000 ευρώ και τα 150 εκατ. ευρώ επιχορήγηση και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Μεγάλα Επενδυτικά Σχέδια
Αφορά σε επενδυτές με σχέδια ύψους τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ και προβλέπονται όλα τα είδη των ενισχύσεων μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Το ύψος της ενίσχυσης μειώνεται όσο αυξάνει το ύψος της επένδυσης.
Η επιχορήγηση-επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά το 60% της συνολικής ενίσχυσης. 1 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγές.
Ολοκληρωμένα Πολυετή Επενδυτικά Σχέδια
Αφορά σε επιχειρηματίες με σχέδια υλοποίησης ολοκληρωμένων πολυετών (2-5 έτη) σχεδίων επιχειρήσεων, για τις οποίες έχει παρέλθει τουλάχιστον πενταετία από τη σύστασή τους, άνω των 2.000.000 ευρώ.
Στόχος είναι ο τεχνολογικός, διοικητικός, οργανωτικός και επιχειρησιακός εκσυγχρονισμός. Το κίνητρο γι' αυτήν την κατηγορία είναι οι φοροαπαλλαγές μέχρι το 100% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης.
Σχέδια Συνέργειας και Δικτύωσης (Clustering)
Ενισχύονται επιχειρηματικά σχήματα συνέργειας και δικτύωσης 10 τουλάχιστον επιχειρήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πέντε στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπό μορφή κοινοπραξίας.
Δίνεται η δυνατότητα παροχής κάθε είδους ενίσχυσης. 50 εκατ. ευρώ επιχορήγηση και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης
Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά για τα επενδυτικά σχέδια των γενικών καθεστώτων, δηλαδή της γενικής επιχειρηματικότητας, της τεχνολογικής ανάπτυξης, της περιφερειακής συνοχής καθώς και των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, μεταξύ άλλων είναι:
  • Αίτηση υπαγωγής και ειδικό ερωτηματολόγιο.
  • Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86.
  • Οικονομοτεχνική μελέτη.
  • Στοιχεία τεκμηρίωσης του κόστους.
  • Στοιχεία τεκμηρίωσης της βαθμολογίας.
  • Δήλωση που αφορά το μέγεθος της επιχείρησης
  • Δήλωση για τον χαρακτηρισμό μίας επιχείρησης ως πολύ μικρής, μικρής ή μεσαίας.
  • Δήλωση για τον χαρακτήρα κινήτρου σε περίπτωση μεγάλων επιχειρήσεων.
  • Αποδεικτικό ΔΟΥ περί καταβολής του χρηματικού ποσού (παραβόλου), που καθορίζεται με την απόφαση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του Ν. 3908/2011.
  • Στοιχεία τεκμηρίωσης της δυνατότητας κάλυψης από τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου της ιδίας συμμετοχής και των πέραν αυτής ιδίων κεφαλαίων στο κόστος της επένδυσης.
  • Στοιχεία τεκμηρίωσης δαπανών αγοράς παγίων στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται άμεσα με παραγωγική μονάδα που έχει παύσει τη λειτουργία της.
  • Εγκριση δανείου για τη χρηματοδότηση του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
  • Σχέδιο σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης για την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
  • Στοιχεία για τη νόμιμη υπόσταση και λειτουργία υφιστάμενων επιχειρήσεων.
  • Στοιχεία φερεγγυότητας υφιστάμενου φορέα.
  • Στοιχεία τεκμηρίωσης των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης.
  • Στοιχεία τεκμηρίωσης της διαθεσιμότητας του τόπου εγκατάστασης για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν σε νέο ιδιόκτητο ή σε μισθωμένο χώρο (γήπεδο ή ακίνητο).
  • Αδεια λειτουργίας υφιστάμενης μονάδας και τυχόν συμπληρωματικές εγκρίσεις που αποτελούν προϋπόθεση της ισχύος αυτής, προκειμένου για επενδυτικό σχέδιο επέκτασης ή εκσυγχρονισμού της.
Στην κατηγορία της Γενικής Επιχειρηματικότητας μπορεί να ενταχθεί κάθε επιχειρηματίας και προβλέπονται φοροαπαλλαγές κλιμακούμενες έως και 10 χρόνια μέχρι το 100% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: