Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

«Ελληνικά Ολοκαυτώματα» Η Μαύρη Βίβλος των Ναζιστικών σφαγών στην Ελλάδα μέσα από τις αφηγήσεις δημάρχων των «ματωμένων περιοχών».

Αναδημοσίευση από Αράχωβας blog

Τη Μαύρη Βίβλο των ναζιστικών σφαγών της περιόδου 1940-1945 σε 90 πόλεις και χωριά της Ελλάδας παραδίδει στο ελληνικό και παγκόσμιο αντιφασιστικό κοινό το «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών». Πρόκειται για έκδοση -λεύκωμα 414 σελίδων γεμάτες με στοιχεία για τα φρικιαστικά αντίποινα που διέπραξαν Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι κατακτητές εναντίον αμάχων. Εναντίον παιδιών, εναντίον γυναικών , εναντίον γερόντων. Εναντίον κτιρίων, χωραφιών και υποδομών. Τίτλος : “Ελληνικά Ολοκαυτώματα, 1940-1945″ (Εκδόσεις: ΛΙΒΑΝΗΣ).
 Στον ογκώδη αυτό τόμο ο κάθε δήμαρχος του ματωμένου τόπου απευθύνει ένα χαιρετισμό μνήμης για εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που παραμένουν ουσιαστικά ατιμώρητα, απαιτώντας αποζημίωση για ψυχική οδύνη. Ακολουθεί μία τεκμηριωμένη αφήγηση της απάνθρωπης δράσης των κατοχικών στρατευμάτων με ονόματα, χρονολογίες, τοπωνύμια. Διαβάζεις και ανατριχιάζεις:
Οι Γερμανοί οδήγησαν σε ένα ρέμα 118 χωρικούς στη Δράκεια Μαγνησίας και τους εκτέλεσαν εξ΄ επαφής, από το πίσω μέρος του κεφαλιού τους, αφήνοντας ένα σωρό από πτώματα που έβαψε κόκκινο το νερό του ποταμού .
Στη Νέα Αγχίαλο οι Ιταλοί στρατιώτες μέθυσαν και πυρπόλησαν το χωριό , μετατρέποντας σε στάχτη 650 σπίτια με κυνηγημένους κατοίκους. Στα Ανώγεια ο στρατιωτικός διοικητής Κρήτης διέταξε “την εκτέλεση παντός άρρενος όστις ήθελε βρεθεί εντός χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου”, ενώ οι γερμανοί λεηλατούσαν επί 24 μέρες την περιοχή ,αφήνοντας πίσω τους ένα ισοπεδωμένο χωριό μέσα σε καπνούς και αποκαΐδια και τους κατοίκους αλλόφρονες να αναζητούν καταφύγιο σε άλλα μέρη. 
Στην Κοκκινιά, βαριά οπλισμένοι Γερμανοί ,μαζί με Έλληνες ταγματασφαλίτες, κύκλωσαν τις γειτονιές, συγκέντρωσαν στην πλατεία της Οσίας Ξένης 2.500 άτομα , τα έβαλαν να γονατίσουν με ψηλά τα χέρια, οι προδότες με κουκούλα υποδείκνυαν τους αγωνιστές , οι κατακτητές τους άρπαζαν, τους βασάνιζαν και τους πήγαιναν στην κοντινή μάνδρα ενός ταπητουργείου όπου τους εκτελούσαν ουρλιάζοντας “οι κομμουνιστές θα πεθάνουν όλοι”. 
Η ίδια βαρβαρότητα στην Καισαριανή, στο Δίστομο Βοιωτίας, στα Καλάβρυτα Αχαΐας, στην Κάνδανο Χανίων , στο Κομμένο Άρτας και σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

 
Η έκδοση αυτή αποτελεί το τραγικό πανόραμα των ανήκουστων εγκλημάτων του ναζισμού στη χώρα μας. Είναι ο χάρτης με τα ανοσιουργήματα του εθνικοσοσιαλισμού. Μελετώντας τα κείμενα και παρατηρώντας τις φωτογραφίες, του τότε και του σήμερα, διαπιστώνεις πως όμορφα χωριά μετεβλήθησαν σε τόπους θυσίας και μαρτυρίου. Πως πλατείες, δρόμοι, σπίτια, σχολεία, γεφύρια, πεζούλια, καλντερίμια, μονοπάτια και γιδόστρατες έγιναν τόποι σφαγείου. Και όλα αυτά … εις το όνομα του Τρίτου Ράϊχ. Πως ένα πολιτισμένος λαός-ο Γερμανικός- έφθασε να διαπράττει, “υπό τας διαταγάς” του Χίτλερ , βαρβαρότητες που δεν έχουν διαπράξει ούτε τα πλέον άγρια ζώα της ζούγκλας!
“Ήταν η στρατιωτική φιλοσοφία ενός ολοκληρωτικού και απάνθρωπου καθεστώτος που τιμωρούσε έναν κατακτημένο λαό επειδή τόλμησε να υπερασπισθεί την εθνική και την προσωπική αξιοπρέπεια. Η φρίκη αυτή θα σημαδεύει δια βίου όλους τους επιζήσαντες και θα χαράξει για πάντα τη φυσιογνωμία του τόπου μας” τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στον πρόλογο της έκδοσης.
Μιλάμε για ένα λεύκωμα-μνημόσυνο διαρκές. Για ένα ντοκουμέντο θηριωδίας . Για ένα μάθημα Ιστορίας με θέμα το αποκρουστικό πρόσωπο του Χιτλερισμού.
Το δίκτυο των μαρτυρικών πόλεων και χωριών : Άγιος Δημήτριος Ιωαννίνων, Αγριά Μαγνησίας, Νέα Αγχίαλος Μαγνησίας, Αετός Μαγνησίας, Αίγιο Αχαΐας, Αμφίπολις Σερρών, Άμφισσα Φωκίδας, Ανατολικό Σελίνου Χανίων, Ανώγεια Ρεθύμνου, Βέρμιο Κοζάνης, Βιάννος Ηρακλείου, Βουκόλια Χανίων, Γαλαξίδι Φωκίδας, Γραβιά Φωκίδας, Δίστομο Βοιωτίας, Δοξάτο Δράμας, Δράμα, Έλειο Προνών Κεφαλλονιάς, Ζάρος Ηρακλείου, Θεραπνά Λακωνίας, Ιεράπετρα Λασιθίου, Καλάβρυτα Αχαΐας, Κάνδανος Χανίων, Κάρλα Μαγνησίας, Κεντρικό Ζαγόρι Ιωαννίνων, Κλεισούρα Καστοριάς, Κομμένο Άρτας, Κουρήτες Ρεθύμνου, Κρούσωνας Ηρακλείου, Λάμπη Ρεθύμνου, Λεβίδιο Αρκαδίας, Λέχοβο Φλώρινας, Λιδωρίκιο Φωκίδας, Μουσούρων Χανίων, Μήθυμνα Χανίων, Νίκαια Αττικής, Παραμυθιά Θεσπρωτίας, Παρνασσός Φωκίδας, Πέραμα Ιωαννίνων, Πέρασμα Φλώρινας, Ποταμιά Λάρισας, Σέρβια Κοζάνης, Συβρίτος Ρεθύμνου, Τριταία Αχαΐας, Τσαριτσάνη Λάρισας, Τυλισός Ηρακλείου, Τυμπάκι Ηρακλείου, Τυμφηστός Φθιώτιδας ,Υπάτη Φθιώτιδας ,Χορτιάτης Θεσσαλονίκης.
 Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε την Τετάρτη 9 Μαρτίου στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στις 19:00 το απόγευμα απο τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και τον Μανόλη Γλέζο.
Κώστας Μαρδάς
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: