Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Guardian: Οι γερμανικές αποζημιώσεις και η κόντρα με το Βερολίνο

Από τον Λ.Δ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ''ΕΠΙΚΑΙΡΑ''(http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=11947&category_id=87)


Τη στιγμή που η χώρα μας προσβλέπει στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Στήριξης και στην επιμήκυνση....
 
Guardian: Οι γερμανικές αποζημιώσεις και η κόντρα με το Βερολίνο
της αποπληρωμής του χρέους, με τις «ευλογίες» του Βερολίνου, η βρετανική εφημερίδα Guardian επαναφέρει στο προσκήνιο των θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι δημιουργεί νέες ελληνο- γερμανικές τριβές.  «Η ναζιστική σφαγή, που για τους Έλληνες είναι μία από τις χειρότερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, απειλεί να κλονίσει εκ νέου της ελληνογερμανικές σχέσεις εν μέσω έντονης κριτικής για τη μη καταβολή αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος», αναφέρει ο Guardian.
 Ο διπλωματικός «καυγάς» ξεκίνησε τον περασμένο μήνα αφότου ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει τη δυνατότητα παρέμβασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υποστηρίζοντας το αίτημα των επιζώντων και συγγενών αυτών  της σφαγής στο Δίστομο τον Ιούνιο του 1944, όπου σκοτώθηκαν 218 άνθρωποι.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε επιχειρήσει να στηρίξει αυτό το αίτημα υπό το φόβο έντασης στις σχέσεις με την Γερμανία.
 «Πρόκειται για την ιστορία. Δεν είναι αντι- γερμανική ρητορική», είπε ο Γ. Παπανδρέου στον Observer, το κυριακάτικο φύλλο του Guardian.
Σε μία περίοδο που η Αθήνα εξαρτάται τόσο από τη γερμανική «γενναιοδωρία», η κίνηση αυτή έκανε πολλούς να απορούν, τονίζεται στο δημοσίευμα.
Η Γερμανία είναι η χώρα που συμβάλλει περισσότερο στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Επίσης η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους βασίζεται κατά πολύ στις γερμανικές διαθέσεις.
«Δεν κατανοώ την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης (για τις αποζημιώσεις)», είχε πει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου.
Η Γερμανία έχει από καιρό υποστηρίξει ότι έχει ήδη διευθετήσει το θέμα με διμερή συμφωνία τον Μάρτιο του 1960. Ωστόσο οι κάτοικοι του Διστόμου υποστηρίζουν ότι δεν αποζημιώθηκαν ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: