Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

SOS - Μήπως είναι καιρός να κοιτάξει κανείς και το περιβάλλον; Αυτή είναι η λάσπη που η Αλουμίνα ρίχνει στον Κορινθιακό...

Πηγή : Εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ''







Τεράστια οικολογική καταστροφή
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένα μωρό τριών μηνών, και 120 έχουν τραυματισθεί, έπειτα από τη διαρροή κόκκινης τοξικής λάσπης από δεξαμενή εργοστασίου αλουμινίου, η οποία πλημμύρισε χωριά τις δυτικής Ουγγαρίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Ακόμα έξι άτομα αγνοούνται, ενώ το τοξικό υλικό απειλεί να φτάσει μέχρι τον Δούναβη.
Σύμφωνα με πληροφορίες Ούγγρων δημοσιογράφων, περίπου ένα εκατομμύριο λίτρα τοξικής κόκκινης λάσπης πλημμύρισαν επτά χωριά σε έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μεταξύ των τραυματιών, έξι άτομα έχουν υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού και βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, διευκρίνισε ο Κάρολι Τίλι, δήμαρχος του Κολοντάρ, του ενός από τα χωριά.
Το δυστύχημα συνέβη χθες το απόγευμα στο εργοστάσιο αλουμινίου του Αζκα, σε απόσταση 165 χιλιομέτρων δυτικά της Βουδαπέστης.
Η διαρροή συνιστά «τεράστια οικολογική καταστροφή», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Ζόλταν Ιλές επισκεπτόμενος το Κολοντάρ.
«Η λάσπη εξακολουθεί να διαρρέει από τις δεξαμενές 9 και 10 του εργοστασίου αλουμινίου του Αζκα, απειλώντας όχι μόνον τους κατοίκους του Ντεβετσέρ, του Κολοντάρ και του Σομλοβασάρχελι, αλλά και την πανίδα και τη χλωρίδα μιας έκτασης 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων», δήλωσε ο Ζόλταν Ιλές.
Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η τοξική λάσπη φθάνει σε ύψος 10 εκατοστών στο Ντεβετσέρ, όπου το ένα τρίτο των κατοικιών έχει πληγεί, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου.
Το εργοστάσιο ανήκει στην ουγγρική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας αλουμινίου (MATK). Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ διεξάγεται έρευνα.
Η κόκκινη λάσπη είναι ένα τοξικό κατάλοιπο που προέρχεται από την παραγωγή του αλουμινίου, και αποτελείται από εξαιρετικά διαβρωτικές ουσίες, όπως ο μόλυβδος. 
Η παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου προκαλεί την παραγωγή τριών τόνων κόκκινης τοξικής λάσπης. 



Να δούμε ποιός Δήμαρχος απ' τους υποψηφίους θα έχει τα κότσια να τα βάλει με τους μεγάλους της περιοχής, για το θέμα της λάσπης του αλουμινίου στον Άγιο Νικόλαο Διστόμου ( και όχι μόνο ), που έχει βλάψει ανεπανόρθωτα τον Κορινθιακό.
Αυτά είναι σοβαρά θέματα.............!!!!!!!!!

Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλα τα σημαντικά άρθρα για το περιβάλλον στην περιοχή μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: