Τρίτη 11 Μαΐου 2010

''Αγροτικός δρόμος'' της Δ.Ε.Η στο Δίστομο. Ένας πολύ επικίνδυνος δρόμος.



Μιά και μιλάμε για τροχαία και οδήγηση.
( Δημοσιευμένο πριν ένα χρόνο περίπου )

Αναδημοσίευση και επιμέλεια από τον συμπατριώτη μας Θανάση Δημάκα.
Πηγή: Βοιωτία

Το σταυροδρόμι της ''Αρετής και της Κακίας" στο Δίστομο


Σε δρόμο - καρμανιόλα για αγρότες, περιπατητές και κατοίκους του Διστόμου κινδυνεύει να μετατραπεί ένας αγροτικός δρόμος λόγω του ότι είναι... ίσιος!

Πριν παρουσιάσουμε το θέμα -που μας έστειλαν από κοινού ένας Διστομίτης και ένας επί 2μηνο φιλοξενούμενος στη μαρτυρική κωμόπολη -να τονίσουμε ευθύς εξαρχής ότι ΠΡΕΠΕΙ να το δουν ΑΜΕΣΩΣ ο Γενικός Γραμματέας κ. Παντελής Σκλιάς, ο νομάρχης Κλ. Περγαντάς, η 3η ΔΕΚΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ, η Εισαγγελεύς Λιβαδειάς, ο δήμαρχος Διστόμου κ. Α. Πανουργιάς, ο Διοικητής της Τροχαίας Βοιωτίας και ο Διοικητής του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος.

Ιδού το θέμα:

Στην έξοδο του Διστόμου προς Λιβαδειά υπάρχουν δύο δρόμοι:

* Ο πρώτος είναι η «εθνική οδός». Φαρδύς δρόμος, καινούργιος, με διαγραμμίσεις, άνετα πεζοδρόμια, φώτα και τεχνικά άρτιες συνδέσεις με παρακαμπτήριες κ.λπ . Ειναι ο δρομος που από εκεί πάει επίσης για Αράχοβα και Δαύλεια.

* Ο δεύτερος είναι ένας αγροτικός δρόμος πολύ στενός, χωρίς φώτα, χωρίς πεζοδρόμια, με τα χόρτα να περιορίζουν την ορατότητα. Ο δρόμος αυτός είναι γνωστός ως «της ΔΕΗ». Πιο γνωστός όμως είναι στους οδηγούς των Ι.Χ. και των φορτηγών από Αντίκυρα, Δεσφίνα, Άμφισσα και υπόλοιπη Φωκίδα, Ναύπακτο, Αντίρριο, Ηγουμενίτσα ακομα και Αλβανία (!) επειδή έχει ένα πλεονέκτημα: είναι ευθεία (ίσιος) για 1,5 χλμ. και δίνει την ψευδαίσθηση ότι αν προτιμηθεί, «κόβεις δρόμο» προς Λιβαδειά! Στην πράξη όμως το «κέρδος» είναι μετρημένο-μόλις 150 - 200 μέτρα!

"Γκαζώνουν"!

Τα επικίνδυνα αρχίζουν εδώ. Επειδή είναι ευθύς, τα Ι.Χ. (ακόμα και κάποια φυσικά από Δίστομο - Στείρι - Παραλία Διστόμου ) αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα, ακόμα και 150 - 180 χιλιόμετρα ανά ώρα. Έτσι, δεν προσέχουν τα αργά κινούμενα αυτοκίνητα των αγροτών ( αμπελοκαλλιεργητών κ.λπ),των παιδιών με ποδήλατα και των περιπατητών που χρησιμοποιούν τον δρόμο είτε για εργασία (είναι άλλωστε αγροτικός) είτε για ψυχαγωγία και αναψυχή.

Πολλές φορές, όπως μας είπαν κάτοικοι του Διστόμου (που έχουν σπίτια εκεί κοντά ή πάνε στα χωράφια τους αμέριμνοι), έχουν γίνει συγκρούσεις Ι.Χ. Ακόμη περισσότερες φορές έχουν αναγκαστεί γυναίκες και παιδιά να πηδήσουν μέσα στους θάμνους για να αποφύγουν τα Ι.Χ., ιδίως όταν αυτα διασταυρώνονται! Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν βάλει πινακίδα που απαγορεύει π.χ. τη διέλευση φορτηγών άνω των 5 τόνων, αλλά την αγνοούν όλοι.

Τους μεγαλους κινδύνους για σοβαρό ατύχημα ή δυστύχημα είχε εντοπίσει ο νυν δήμαρχος κ. Αθ. Πανουργιάς, γι' αυτό και στο πρόγραμμά του ειχε προβλέψει την ελεγχόμενη κυκλοφορία (με πεζοδρόμηση κ.λπ.) σε αυτόν τον δρόμο, όπως λένε οι κάτοικοι. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κατι επ αυτού, αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο δικό του. Ας μη γελιόμαστε! Είναι και της Τροχαίας (που ίσως δεν το ξέρει), όπως και του ΥΠΕΧΩΔΕ ή της Νομαρχίας.
Έπειτα από ρεπορτάζ στην περιοχή, οι -αγανακτισμένοι-κάτοικοι είχαν μερικές σοβαρές ιδέες για το πώς μπορεί να ρυθμιστεί το θέμα οριστικά.

Ιδού μερικές:

* Να μπουν πολλές και μεγάλες πινακίδες από την πλευρά του περιφερειακού δρομου που έρχεται απο Παραλία και Ιτέα-Δεσφίνα (πριν από τη διασταύρωση) που να δείχνουν ΚΑΘΑΡΑ ότι ο ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ δρόμος είναι ο μεγάλος, η «εθνική οδός». Το ίδιο να γίνει και με διαγράμμιση επί του οδοστρώματος.

* Να μπει πινακίδα στον αγροτικό («της ΔΕΗ») που να προειδοποιεί ότι πρόκειται για «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟ». Να μπουν πινακίδες με πολύ μικρό όριο ταχύτητας (π.χ. 40 χλμ.) και χαμηλό όριο τονάζ, ακόμη και "σαμαράκια", ώστε να λειτουργούν όλα μαζί αποτρεπτικά στην είσοδο ΙΧ και φορτηγων και στην ανάπτυξη ταχύτητας. Αυτό βεβαίως να συνδυαστει με ΣΥΧΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ απο τους αστυνομικούς.

"Δεν πάει άλλο"

Οι άνθρωποι που μας έγραψαν τονίζουν ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Ότι από τύχη δεν υπάρχουν θύματα. Ζητούν από τον Δήμαρχο (που άλλωστε το είχε σκεφτεί μόνος του) να ζητήσει συντονισμό όλων των αρμοδίων φορέων πριν πιάσει για τα καλα η άνοιξη και να δρομολογηθεί η λύση. Και αυτή δεν κοστίζει καθόλου. Μόνο 3-4 πινακίδες, διαγραμμίσεις, 2-3 σαμαράκια και κάποια μπλόκα με "τσουχτερά" πρόστιμα της ΕΛ.ΑΣ σε όσους παρανομούν. Ετσι οι κάτοικοι του Διστόμου θα πηγαίνουν άνετα και με ασφάλεια στα χωράφια τους η για περίπατο.

Ειδάλλως, λένε, ας επέμβει η κ. Εισαγγελέας προς την οποία απευθύνουν αυτή την Ανοιχτή Επιστολή.

9 σχόλια:

Αλέξανδρος Ζήβας είπε...

.....την καλησπέρα μου στο φίλο μου Θέμη...., που δεν τον ξεχνώ και, σαφώς, θα συνεχίσουμε, όπως, τη ''συνεργασία'' -μας...., ιδίως, αν ''ανοίξει'' λίγο περισσότερο την ''περιορισμένη'' και ''δεσμευτική'' -μου θεματολογία -του....:
Αλέξανδρος Ζήβας.....

ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ (ΕΞ ΑΘΗΝΩΝ) είπε...

Πολυ καλα κανατε και ανασυρατε το δημοσιευμα αυτο του ''Βοιωτια Μπλογκ''. Ως ενεργος πολιτης, Θεμη, θα πρεπει να το εκτυπωσεις και να το παραδωσεις:
Α)στο Γραφειο του Εισαγγελεα Λειβαδιας
Β)στο Γραφειο του Νομαρχη Βοιωτιας - καταγομενου απο το Διστομο - Κλ. Περγαντα, ανεξαρτητα αν παει να βγαλει απεξω την ουρα του, λεγοντας οτι ειναι αρμοδιοτητα του Δημαρχου Διστομου.
Γ) στο Γραφειο του Δημαρχου Διστομου Θ Πανουργια ανεξαρτητα αν παει και αυτος να βγαλει απεξω την ουρα του, λεγοντας οτι ειναι αρμοδιοτητα του Νομαρχη.
Δ)στο Γραφειο του Διοικητη του Αστ. Τμηματος Διστομου ''για τα περαιτερω" ανεξαρτητα αν παει και αυτος να βγαλει απεξω την ουρα του, λεγοντας οτι ειναι αρμοδιοτητα του Νομαρχη και του Δημαρχου...
Ε) στο Γραφειο του Προεδρου της ΤΕΔΚ Βοιωτιας και Δημαρχου Χαιρωνειας κ. Παπαγγελη - επεισης καταγομενου εκ Διστομου - μηπως αυτος απο καθηκον και φιλοτιμο δραστηριοποιηθει ως ΤΥΔΚ
Τελικα, Θεμη και Θαναση, η μονη λυση ισως να ειναι η πρωτη,δηλαδη ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ. Αλλα τοτε πρεπει να ντρεπομαστε που ολοι οι αλλοι ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να κανουν το στοιχειωδες καθηκον τους και περιμενουμε ΤΟ ΕΣΧΑΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Κανε κατι Θεμη απο ολα αυτα, ΜΠΟΡΕΙΣ. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥ διοτι κινδυνευει κοσμος...

Ανώνυμος είπε...

http://viotia.blogspot.com/2009/03/blog-post_17.html

εδω εχει αναλυτικο ρεπορταζ στη βοιωτια πριν ενα χρονο παλι
thanks θαναση για την επαναφορα στην επικαιροτητα
Λ.Σ

ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ (ΕΞ ΑΘΗΝΩΝ) είπε...

Θεμη,ξεχασα να προσθεσω στους παραληπτες του αρθρου την νεα Περιφερειαρχη Στερεας Ελλαδας κ. Κτερινα Διαμαντοπουλου. Φαινεται δραστηρια, κανει εργο και το σπουδαιοτερο, ειναι νεα και με ορεξη για δουλεια. Να βρεις τροπο να της το στειλεις . Και την θεσεις και αυτη προ των ευθυνων της.
ΥΓ.Θεμη, θα ηθελα το δυο σχολια μου να τα ενοποιησεις και να τα δημοσιευσεις , αν γινεται, ως ξεχωριστο θεμα.

SOS είπε...

Μπραβο για την αναρτηση αυτη. Ειμαι Λειβαδιτης και περνω και εγω απο εκει διοτι δουλευω στο Αλουμινιο .Τωρα σταματω διοτι καταλαβα ποσο επικινδυνο ειναι και για μενα και τους περιπατητες.
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.

ΜΝΗΜΗ είπε...

Επειδη εχω μετρησει την αποσταση ειναι ΜΟΝΟ 200 μετρα λιγοτερο Ομως οι κινδυνοι για ολους αμετρητοι.
ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ, χωρις το Δημαρχο που ΞΕΧΑΣΕ τι ελεγε προεκλογικα.

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Σας ευχαριστώ όλους.
Εγώ θα κάνω αυτό που μου είπες, και ό,τι άλλο χρειαστεί και σας υπερευχαριστώ όλους ειλικρινά.
Ωστόσο εγώ είμαι ένας απλός πολίτης που δεν ανήκω σε κάνενα κόμμα ή φορέα, παρά στον εαυτό μου.
Αγαπώ τον τόπο μου απλά, και επειδή ζω εδώ, θέλω η ποιότητα ζωής μας να βελτιωθεί.
Με λυπεί το γεγονός όμως ότι οι φορείς και οι άλλοι που είναι πολλοί μαζί, αδιαφορούν.
Κι αν ο Δήμος τώρα με τον Καλλικρατη δεν λειτουργησει υπέρ μας, ξεχάστε όλα.
Ήδη δεχόμαστε πόλεμο άνανδρο ένας εναντιών δέκα. Μιλάμε για πολύ μίσος προς το Δίστομο.
Αλλά θα τα πούμε από κοντά, εάν και εφόσον μάθω ποιός είσαι, για να σε ενημερώσω, αν δεν γνωρίσεις.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και πάλι θερμά και θα κάνω ο,τι μπορώ.
Αν και η δύναμη των blog's είναι αρκετά μεγάλη.

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Ευχαριστώ πολύ και τον φίλο Λειβαδίτη.
Θα εντοπίσουμε μαζί όλους τους επικίνδυνους δρόμους.
Δείτε και εδώ
http://distomo.blogspot.com/2010/03/sos.html

ΧΡ. Μ. είπε...

Θεμη , μα πας αντιγραφο στον Εισαγγελεα του κομματιου του Βοιωτια Μπλογκ και του δικου σου. και ο,τι αλλο γινεται, καντο! ΣΗΜΕΡΑ! ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ!