Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες - Το αριστούργημα του Γιάννη Ρίτσου μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Εργατική Πρωτομαγιά, είναι μια μέρα που έχει συνδεθεί με τους αγώνες των εργαζομένων και της εργατιάς, καθώς και με πολύ αίμα που έχυσαν κάποιοι για να έχουμε σήμερα δικαιώματα στην εργασία, αυτά που τώρα πάνε να μας τα ξαναστερήσουν.
Οπότε είναι πολύ επίκαιρο το πολύ μικρό αφιέρωμα, γιατί κάπως έτσι θα ξαναγίνουμε τώρα με το Δ.Ν.Τ και με την άθλια παγκοσμιοποίηση που μας πάσαραν. Θα βγαίνουμε δηλαδή στους δρόμους για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.
Το θέμα είναι ότι τώρα ξέρουμε να βγούμε στους δρόμους όπως άλλοτε; Θα δείξει. Εγώ πιστεύω ότι ''ψήνεται'' η λαϊκή εξέγερση, και ότι δυστυχώς θα βαφτεί και με αίμα.
Απολαύστε αυτό το μεγάλο τραγούδι λοιπόν, που όσες φορές κι αν το ακούμε ανατριχιάζουμε και προβληματιζόμαστε
Γράφτηκε από τον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή την δολοφονία ενός αγωνιστή νεαρού από φασιστικά στοιχεία, σε μια εξέγερση του Μαΐου στην Θεσσαλονίκη το 1936, όταν μια μάνα θρηνούσε και μοιρολογούσε πάνω στον νεκρό γιό της. ( Φωτογραφία άρθρου ).
Έτσι λοιπόν ο μεγάλος μας ποιητής το έγραψε στο έργο του ''Επιτάφιος'', όπου μελοποιήθηκε από τον απέραντο μουσικό και αγωνιστή, Μίκη Θεοδωράκη.

ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΠΟΙΗΣΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ





ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. Ειδικά εμείς οι Διστομίτες που έχουμε γευτεί στο πετσί μας τα δεινά του φασισμού

ΥΓ: Την περιπετειώδη ιστορία του ''Επιταφίου'' όσον αφορά τις εκτελέσεις και την ηχογράφηση των δίσκων, θα σας την περιγράψω σε άλλο άρθρο βασισμένος στο προσωπικό αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον δεν θα αργήσει η ημέρα που ο λαός θα μιλήσει και πάλι.....

Δεν είναι κατάσταση αυτή έλεος.....

Η φυλακές είναι γεμάτες με λάθος άτομα.....

Τα άτομα που πρέπει να μπούν μέσα είναι 300 και γνωστά σε όλους......



Ε.D