Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Μια άποψη - Από τον Ανδρέα Παντίσκα



Από τον Ανδρέα Παντίσκα


Για την γκρίνια των Λειβαδιτών και των Αραχωβιτών....


Ορισμένοι εκ Λεβαδείας όψιμοι υποστηρικτές σωβινιστικής αντίληψης και κληρονόμοι ψήφων απ' το τίποτε, αντιδρούν στο σχέδιο για την δημιουργία του νέου Δήμου που ανακοινώθηκε, με έδρα το Δίστομο. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι κληρονομικό τους δικαίωμα η δημιουργία Δήμου με έδρα την Λειβαδιά. Αν και προσωπικά διαφωνώ με τα κριτήρια του "Καλλικράτη", και θα υποστήριζα την δημιουργία ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΥΠΕΡΔΗΜΩΝ στην Βοιωτία, δηλ. του Δήμου Λεβαδέων και του Δήμου Θηβών, (πλήρως ολοκληρωμένοι δήμοι με υποδομές, νοσοκομεία, βιομηχανικές ζώνες, τουρισμό κλπ), θα πρέπει να σταματήσει η λάθος κριτική για τον Δήμο Διστόμου.

Επειδή λέγεται συνεχώς για τον Δήμο Αράχωβας, ότι είναι τουριστικός κλπ, κοιτάξτε λίγο και τι έχει προσφέρει ο Δήμος Διστόμου και οι κάτοικοί του στην περιοχή από το 1955 και μετά, με θέσεις απασχόλησης στους Βωξίτες, στην παραγωγή Αλουμινίου και σε όλο το κύκλωμα εργασιών που προκύπτει από τις Δραστηριότητες αυτές οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στα όρια του Δήμου αλλά διευρύνονται μέχρι την βιομηχανική ζώνη Σχηματαρίου και Οινοφύτων αλλά και με εξαγωγές στο εξωτερικό, παλαιότερα σε βωξίτες και αλουμίνιο και σήμερα σε αλουμίνιο. Επιτέλους με την μονομανία των τουριστικών Δήμων και τις λάθος νοοτροπίες των τοπικών "παραγόντων" που έχουν και αυτοί μερίδιο στην σημερινή μας κατάσταση. Κανένας λόγος για πραγματική παραγωγή και καμία σκέψη για το πόσα σπίτια μόνο στην Λειβαδιά ενοικιάζονται ή αγοράζονται από ανθρώπους που εργάζονται εκεί...Αυτά για αρχή και για αποκατάσταση της πραγματικής διάστασης των γεγονότων...



Υ.Γ. Ο Δήμος Διστόμου είναι πλεονασματικός....

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η πραγματικη διάσταση των πραγμάτων είναι αλλού. Μάθε λοιπόν καλύτερα ποιός πίεσε για τη δημιουργία του μικρού Δήμου Διστόμου,(εννοώ βέβαια πλυθησμιακά), συνεκτιμώντας βέβαια και την υπάρχουσα κατάσταση στις γύρω κοινότητες και Δήμους, αλλά και τις αυξημένες αρμοδιότητες των νέων Δήμων.
Ποιός έχει άμεσο συμφέρον για μικρό , άρα και ευκόλως διαχειρίσιμο Δήμο;
Ποός μπορει πολύ εύκολα να εξαγοράσει συνειδήσεις;
Ποιός μπορεί πολύ εύκολα να εκβιάσει;
Ποιός μπορεί πολύ εύκολα να χειραγωγήσει, τάζοντας και φοβερίζοντας;
Αυτό δεν συμβαίνει και τώρα στη περιοχή;
Δεν είναι περίεργο άλωστε που από τώρα γνωρίζουμε τον Δήμαρχο του Καλικράτειου Δήμπου Διστόμου και πρώην Νομαρχιακό Σύμβουλο;
ΤΑ υπόλοιπα περί Τουρισμού και οικονομικής αναβάθμισης, συγχωρήστε με αλλά είναι αρλούμπες.

Κ - Δαύλεια είπε...

Και η μελέτη των Ι.Τ.Α που ήταν υπερκομματική, γιατί ήταν υπέρ του Διστόμου;

Ανώνυμος είπε...

Καμμιά αντίρρηση. Το Ι.Τ.Α. όμως είναι ιδιωτικό Ινστιτούτο, δεν είναι δημόσιος οργανισμός. Απλά κάντε μια έρευνα για την πρόσφατη μελέτη ανάπτυξης του Δήμου Διστόμου,που ανατέθηκε σε ανεξάρτητη εταιρία και ψάξτε τις αποικιοκρατικές αντιλήψεις - αντιρρήσεις των λυμαινόντων του τόπου.Στόχος των αναγραφομένων δεν είναι σε καμμιά περίπτωση η αντίθεση μου στην δημιουργία του Δήμου Διστόμου, αλλά η αγωνία μου για το ποιοί θα διαχειρίζονται τις τύχες των ανθρώπων του διευρυμένου Δήμου.
Δεν υπάρχει άλλωστε σε καμμιά περίπτωση η έξωθεν καλή μαρτυρία μέχρι τώρα _ Έτσι δεν είναι; _. Σίγουρα τέλος δεν αναφέρομαι σε κοματικές υποσχέσεις ή πρακτικές.
Ευχαριστώ.

Ανδρέας είπε...

Αγαπητέ "ανώνυμε",
Είμαι μαζί σου σε όσα γράφεις και ισχυρίζεσαι σχετικά περί του τουρισμού και της οικονομικής αναβάθμισης. Επίσης διαφωνώ με τις κομματικές υποσχέσεις και πρακτικές.
Όπως είπα, η άποψή μου είναι η δημιουργία δύο "υπερδήμων", εφόσον πάρθηκε η απόφαση από τους κυβερνώντες να υλοποιηθεί ο¨"Καλλικράτης" και δεν κατάλαβα που διαφωνείς σε αυτά που λέω, γι΄αυτό και δεν καταλαβαίνω γιατί με εγκαλείς.
Και τονίζω το "εφόσον πάρθηκε η απόφαση...", διότι νομίζω ότι στις σημερινές συμθήκες, δεν θα έπρεπε να προχωρήσει καν το πρόγραμμα αυτό τώρα, παρά στα επόμενα χρόνια. Αυτό για έναν πολύ απλό λόγο. Διότι, ενώ η χώρα με τον έναν ή άλλο τρόπο θα πρέπει να βρεί το φώς στο τούνελ και αντί να δώσουν όλοι τις δυνάμεις τους σε αυτό, εμείς θα ψάχνουμε για τους χάρτες, τις αρμοδιότητες, τις μετατάξεις των υπαλλήλων κλπ. Επίσης ενώ εξοικονομείται δήθεν 1 δισ ευρώ κάθε χρόνο, θα χρειασθούν 4 δισ ευρώ κατ' ελάχιστο, για να υλοποιηθεί ο "Καλλικράτης", για τα επόμενα 4 χρόνια, δηλ. "μηδέν εις το πηλίκιον" (γνώστη φράση). Άρα είναι δευτερεύον θέμα προς το παρόν ποιός και γιατί τοπικά πιέζει για την δημιουργία και ποιού δήμου, διότι μπορώ να σου αναφέρω δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις.
Αυτά που έγραψα ιστορικά δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Όπως δεν αμφισβητείται και το γεγονός ότι το δήμο Διστόμου, τον επηρέαζαν εμμέσως διάφοροι, αλλά να ξέρεις ότι από την δεκαετία του 80 και μετά, (με μικρά διαλλείματα), ο Δήμος Διστόμου προσδιορίζεται "εξ Αθηνών" και "εκ δεξιών και εξ ευωνύμων...."
Ευχαριστώ για το σχόλιό σου.
Ανδρέας Ι. Παντίσκας

Ανώνυμος είπε...

Αν ηταν ο δικό σου δήμος θα τα έλεγες αυτά?

Μάλλον δεν σας άρεσε που το δίστομο επιτέλους έγινε κάτι.....

Και αυτός που ολοι λέτε οτι έβαλε το χέρι του για αυτό, να σας θυμήσω οτι είναι απο την λιβαδειά.......

Σταματήστε επιτέλους της επιθέσεις κατά του διστόμου.

Ας κάνουμε κάτι όλοι για όλους!!!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΛΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

ΕΝΤΕΛΩΣ ΦΙΛΙΚΑ!!

Ε.D

Μπάμπης είπε...

Το λογικά σωστό, κατά την άποψή μας, ήταν αυτό που χωρίς σκοπιμότητες είπαν στην αρχή: δυο μεγάλοι δήμοι στην Βοιωτία.
Τώρα για το αν ένας δήμος είναι πλεονασματικός, πρέπει να το δει κάνεις σε συνάρτησή με τα έργα που έκανε (π.χ. αν δεν κάνεις τίποτα δεν μπαίνεις μέσα)

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Παιδιά να ξεκαθαρίσω κάτι.
( Όχι για σας, Ανδρέα και ED ).
Δεν είναι κακό να διαφωνούμε κάτω από πολιτισμένες συνθήκες όπως τώρα.
Απευθύνομαι σε κάποιους που μου στέλνουν υβριστικά σχόλια, λες κι είμαι πολιτικός ή κατεβαίνω στην πολιτική.
Τους λέω λοιπόν ότι είμαι ένας απλός πολίτης Διστόμου, που ζω στο Δίστομο και που έφτιαξα αυτό το blog από χόμπυ και μεράκι.
ΟΧΙ για πολιτικά τερτίπια. Σκοπός μου είναι να συγκεντρώσω σπάνιο υλικό από την ΙΣΤΟΡΙΑ του Διστόμου.
Ωστόσο ο Καλλικράτης ήταν σημαντικό θέμα, και χάρηκα για τον τόπο μου, κι είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι σ' αυτόν.
Τα άλλα μέρη που μου στέλνουν υβριστικά μηνύματα, δεν πρόκειται να φτωχεύσουν, ούτε να πάψουν να ζουν από τον τουρισμό.
Και δεν θα τα βάλω με κανέναν. Σέβομαι και εκτιμω τους γείτονες μου.
Αν πηγαίναν Λιβαδεία όμως, έχω την αίσθηση, δεν θα τους ένοιαζε για το όνομα και την έδρα. Τώρα μάλλον έχουν πρόβλημα με το Δίστομο.
Επίσης συμφωνώ με τον E.D. Δεν θα ήθελα με κανένα τρόπο να είναι 2 Δήμοι στην Βοιωτία, για πολλούς και διάφορους λόγους.
Παρακαλώ λοιπόν μην βριζουν από τα γυρω χωριά. Δεν έχω τίποτα μαζί τους.
Κι αν μελετήσετε όλο το σχέδιο Καλλικράτης, όλα τα μαρτυρικά μέρη και τα ιστορικά, ακόμη κι αυτά που χάνουν Δήμο και έδρα, έχουν γίνει ιστορικές έδρες.
Πχ αν ήμασταν στην Λιβαδειά, θα ήμασταν ''Δήμος Λεβαδέων'' με έδρα Λιβαδειά, και με ιστορική έδρα το Δίστομο.
E.D θέλω να έιμαι αισιόδοξος, παρά την κρίση και το Δ.Ν.Τ.
Άλλωστε δεν είμαστε σίγουροι αν θα ψηφιστεί ο Καλλικράτης, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν λεφτά

ΥΓ. Υβριστικά σχόλια δεν βάζω. '
'οσοι νομίζετε οτι αδικηθήκατε πάρακαλώ ΄βρίστε έξω από το
υπουργείο Εσωτερικών. Εγώ τι έιμαι; Στελεχος της κυβερνησης;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανδρέα. Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω στην οικονομική ανάλυση που έκανες ως προς το άκαιρο του Καλικράτη. Θα διαφωνήσω όμως ως προς του δύο "υπερδήμους". Πιστεύω ότι η δημιουργία Μητροπολιτικών δήμων σε μεγάλες πληθυσμιακά περιοχές (Αθήνα, Θσαλλονίκη, Πάτρα κλπ) και ευκολότερα μπορούν να εφαρμοσθούν , και οικονομικά να συμφέρουν αλλά και ως μοντέλα για το μέλλον να χρησιμεύσουν. Η δημιουργία μικρών και ανίσχυρων στην πραγματικότητας Δήμων, είναι ατυχής γιατί εξυπηρετούν άλλους στόχους. Τιμώ το Δίστομο για τα όσα υπέστη αλλά και έχει προσφέρει στη Πατρίδα. Το ζήτημα όμως δεν είναι αυτό. Είναι οι Δημότες και η καθημερινότητά τους.
Ποιός αφελής θεωρεί ότι ο πιθανός μελλοντικός δήμαρχος Διστόμου θα αντισταθεί στα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται και λυμαίνονται την περιοχή σε βάρος όλων μας;
Για αυτό λέω τα μικροσυμφέροντα μικροκομματικά, οικονομικά και προσωπικά θα επικρατήσουν ξανά σε βάρος των πολλών. Ο Δήμος δεν είναι το Δίστομο, η Αράχωβα ή η Αντίκυρα αλλά εμείς οι κάτοικοι.
Και εμείς θα υποφέρουμε...
Ίσως η αυτοδιάθεση στις περιοχές μας τελικά να είναι καλύτερη λύση...

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία: Ο 1ος & 3ος ανώνυμος.

Αλμπανης Χαρης είπε...

Διαβασα το κειμενο και την αποψη του κ.Ανδρεα Παντισκα (δεν γνωριζω τον ανθρωπο ουτε στην οψη) και θα ηθελα να μου απαντησει , αν θελει, σε μια ερωτηση , που ισως κατα την γνωμη μου , βαλει τα πραγματα στην πραγματικη τους σειρα και οχι στη σειρα που μας υποβαλει η καταγωγη μας......... Γραφεις στο κειμενο σου: Επιτελους με την μονομανια των τουριστικων Δημων... Κανενας λογος για πραγματικη παραγωγη και καμια σκεψη για το ποσα σπιτια μονο στη Λιβαδεια ενοικιαζονται ή αγοραζονται απο ανθρωπους που εργαζονται εκει......... Αν εχω καταλαβει καλα κ. Παντισκα μιλας για τον πλουτο που παραγει ο Δημος Διστομου και πηγαινει στη Λιβαδεια με μορφη ενοικιων και αγορων........ Η ερωτηση που θελω να κανω και θα ηθελα πραγματικα να μου απαντησεις ειναι: Γιατι το χρηματα σας τα στελνετε στη Λιβαδεια και δεν κανετε επενδυσεις στο τοπο σας ωστε να μπορειτε να αναπαραγεται τον πλουτο που προερχεται απο τον δικο σας κοπο και ιδρωτα......... Εγω εχω μια απαντηση στο μυαλο μου , αλλα θα ηθελα τη δικια σας........ Και αν δεν ξερετε πως γινεται αυτο , μπορειτε πολυ απλα να εφαρμοσετε το παραδειγμα της Αραχωβας........ Περιμενω απαντηση... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ........

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Σας είπα ότι δεν έχω όρεξη για τοπικιστικές κόντρες.
Αν εκτυπώσω τα υβριστικά σχόλια και ειδικά αυτά που αναφερονται στην Σφαγή του Διστόμου, θα φτιαξω τρεις κουτες.
Το θεμα εχει φτασει απο καποιους στον Προεδρο της Δημοκρατίας που μας έχει τιμησει με την παρουσία του.
Ειπα και παραπανω. Ο λόγος του παρόντος blog είναι η συγκέντρωση της ιστορίας του τόπου μου.
Δεν πρόκειται να ξαναβάλω άλλα τέτοια σχόλια.
Τόσα άρθρα βάζω. Γράψτε πχ σχόλια για τα ιστορικά μου άρθρα, όπως πχ αυτό με που έχω αναρτήσει με τους ''πολιτισμένους Γερμανόυς''
ΥΓ. Αν αυτοί που βρίζουν τους νεκρούς μας, και κατ επεκταση τους νεκρους των Καλαβρύτων, της Κανδάνου, κομμένου κλπ, είχαν λίγο φαντασία και ανθρωπιά, και έβαζαν στο νου τους τις εικόνες της φρίκης, τώρα θα έρχονταν για προσκύνημα.
Το θέμα το κλέινω εδώ και θα μιλήσω όταν χρειαστεί.
Ο λόγος που ανάρτησα το σχόλιο σας είναι η επωνυμία του.

Ser είπε...

Ο Κ Παντίσκας ζει στην Λιβαδειά εδώ και χρόνια.

Συγγενής θυμάτων είπε...

Πως γίνεται να μιλάει από καταγωγή ο Παντίσκας και να μιλάτε εσεις;
Κι εσείς από καταγωγή δεν μιλατε;
Ο Παντισκας εννοεί πόσοι παίρνουν συνταξη από το αλουμινιο ( Δημος Διστόμου 1962 επι Καρα - αμαν -Αλη του Ά), και φευγοντας πηγαινουν Λιβαδεια και μενουν.
Τωρα γιατι δεν ερχονται Διστομο, ειναι δικο τους και δικο μας θεμα.
Επιτελους σιχαθηκα να κουω αυτες τις μερες για Αραχωβες. Λιβαδειες και τετοια.
ΕΛΕΟΣ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΤΟ ΧΑΒΑ ΣΑΣ;

Αντιμάζας είπε...

Δεν είναι τυχαίο που ο Παντίσκας και ο Μπάμπης ( Ευθυμίου ), ζουν στην Λιβαδειά.
Εκεί έχουν τις οικογένειες τους. Αποδυναμώνουν το Δίστομο από παιδιά που χρειαζόμαστε.
Ειναι και υπερμαχοι Δύο Δήμων; Παίζουν το παιχνίδι των αχάριστων Λιβαδειτών;
ΕΥΓΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ