Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Φωτογραφικό άλμπουμ 11 - Εικόνες του παρελθόντος από το Δίστομο


                                     
                                    
                                   

                                                                              
                                          

Συνεχίζεται το φωτογραφικό αφιέρωμα απ' το παρελθόν του Διστόμου, και σας υπόσχομαι αργότερα ότι θα έχουμε πολύ πιο σπάνιες και συγκλονιστικές φωτογραφίες.
Στην φωτογραφία 1, ένα πλάνο από την γειτονία που είναι χτισμένη στους πρόποδες του μικρού και ιστορικού μας βουνού, του Κούκκου, είναι η οδός Λουκά Μπάρλου ( όχι όλη βέβαια ).
Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί το 1986 περίπου. Σήμερα η γειτονιά αυτή ,όπου βρίσκεται και το ''Μπάρλειο Νηπιαγωγείο Διστόμου'', είναι αγνώριστη, και δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια.
Η φωτογραφία 2, είναι μετά το πέρας της λαμπαδηδρομίας και στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Σφαγή του Διστόμου, το 2005.
218 Διστομίτες και Διστομόπουλα ,όσοι ήταν και οι σφαγιασθέντες Διστομίτες, κρατούν δάδες δίνοντας μια ανατριχιαστική ατμόσφαιρα τις νύχτες των εκδηλώσεων.
Στον αύλειο χώρο μεταξύ του Πολιτιστικού Κέντρου Διστόμου ( Πρώην Δημοτικού Σχολείου Διστόμου ), και Αρχαιολογικού Μουσείου Διστόμου ( Πρώην Δημοτικού Σχολείου, ιδρυθέν το 1901 από τον Διστομίτη Ιωάσαφ Καστρίτη* ).
Η φωτογραφία 3 από τις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα. Μαθήτρια με την ποδιά σχολάει και επισκέπτεται την Θεία της ή οποία την φωτογραφίζει.
Και η τελευταία, φωτογραφία 4, είναι από την συγκλονιστική μέρα της μεταφοράς των οστών των Σφαγιασθέντων Διστομιτών από το νεκροταφείο, στο Μαυσωλείο, που εκείνη την μέρα ( Ιούνιος 1979 ), εγκαινιάστηκε ( Δείτε εκτενές αφιέρωμα φωτογραφικό κι όχι μόνο, εδώ ), από τον Διστομίτη επιχειρηματία Γεώργιο Λουκά Μπάρλο.

* Θα συλλέξω στοιχεία γι' αυτόν τον μεγάλο Διστομίτη και ευεργέτη, και θα κάνω αφιέρωμα.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλα τα μέχρι στιγμής Άλμπουμ.

Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες από το Δίστομο στα παρακάτω mail

2 σχόλια:

Λουκάς Σ. είπε...

Η οδός στην πρώτη φωτογραφία που λες ότι τώρα εκεί βρίσκεται το νηπειαγωγείο λέγεται Λουκά Μπάρλου και όχι Ιωάννου Μπάρλου όπως αναφέρεις, εκτός και αν σε κάποιο σημείο εκεί αλάζει η διεύθυνση και γίνεται από Λουκά σε Ιωάννου Μπάρλου.

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Όχι δεν αλλάζει...Έκαν λάθος..Το διορθώνω αμέσως....Σε ευχαριστώ πολύ, φίλε μου