Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Τι είπε ο μεγάλος Έλληνας Μανώλης Γλέζος για τις πολεμικές αποζημιώσεις, με αφορμή τον ''ψεκασμό'' του από μπάτσους

Ο Μεγάλος Έλληνας και ήρωας εν ζωή, Μανώλης Γλέζος, ο οποίος μας έχει επισκεφθεί πολλές φορές εδώ στο Δίστομο, αθόρυβα και διακριτικά ( μεγάλη μας τιμή ), είπε κάτι πολύ ωραίο στην εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία'' της τρίτης 9 Μαρτίου 2010.
Αναδημοσιεύω ξανά και υπογραμμίζω την επίμαχη παράγραφο.
Να είστε πάντα καλά, Κύριε Γλέζο. Σας χρειαζόμαστε!!!!

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Μανώλης Γλέζος: Δεν το έκανα ποτέ στη ζωή μου, ούτε όταν μου έσπασαν το πόδι

«Δεν ζητώ να τιμωρηθεί ο αστυνομικός που με ψέκασε»

«Δεν ζητώ σε καμία περίπτωση να τιμωρηθεί ο αστυνομικός που με ψέκασε με χημικά στο πρόσωπο, από τα 30 εκατοστά. Δεν το έκανα ποτέ στη ζωή μου, ούτε όταν μου έσπασαν το πόδι, γιατί πιστεύω ότι δεν επιλύονται έτσι τα ζητήματα. Θα ήθελα όμως να συναντηθώ μαζί του απλώς για να τον ρωτήσω, γιατί το έκανε. Θέλω να καταλάβω τη ψυχολογία του. Δεν είναι ζήτημα συγγνώμης».
«"Συγχαρητήρια για τα κατορθώματά σας", του φώναξα. Μας απώθησαν βίαια. Τότε τους λέω "Ντροπή σας". Και η απάντηση ήταν ο ψεκασμός στο πρόσωπο», λέει για την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, ο Μανώλης Γλέζος. (φωτογρ. από Indymedia) Ο Μανώλης Γλέζος, ο αγωνιστής της εθνικής αντίστασης και της Δημοκρατίας, έπειτα από διήμερη νοσηλεία, αναπαύεται ήδη στο σπίτι του. Την περασμένη Παρασκευή δέχτηκε (μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) απρόκλητη επίθεση από διμοιρία των ΜΑΤ, στον χώρο του Αγνωστου Στρατιώτη. Κάποιος αστυνομικός τον απώθησε βίαια και τον ψέκασε στο πρόσωπο, εξ επαφής. Σήμερα χρησιμοποιεί ακόμη τρία κολύρια για τις πληγές που του προκάλεσαν τα χημικά στον κερατοειδή των ματιών του.
«Μέχρι τώρα, ούτε ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης, ούτε η επίσημη ΕΛ.ΑΣ. μού ζήτησε συγγνώμη. Μόνο η ΠΟΑΣΥ, η ομοσπονδία των αστυνομικών υπαλλήλων, το έκανε. Η δήλωση ότι ήταν ατυχές γεγονός, μπορεί δυστυχώς να έχει και διπλή ανάγνωση», λέει με νόημα.
Ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν πως χτυπούσαν και βουλευτές.
«Εγινε μια πρώτη αψιμαχία με αστυνομικούς στην είσοδο της Βουλής, αλλά δεν τους αφήσαμε να πάρουν το πανό. Περάσαμε από μια άλλη ομάδα αστυνομικών και δεν μας πείραξαν. Στη συνέχεια, κατεβήκαμε στον Αγνωστο Στρατιώτη να διαμαρτυρηθούμε, γιατί γινόταν έντονη χρήση των χειροβομβίδων κρότου προς τους διαδηλωτές, οι οποίοι δεν ασκούσαν καμιά απολύτως βία», μας λέει ο κ. Γλέζος, περιγράφοντας τα γεγονότα.
Και συνεχίζει: «Υπήρξε ένας διάλογος με τους αστυνομικούς. Είδαμε κάποιον διαδηλωτή, που είχαν συλλάβει, να τον έχουν, σύμφωνα με τις καινούργιες μεθόδους της αστυνομίας, ρίξει στο έδαφος με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα. Είναι στάση αυτή; Ούτε σ' έναν αιχμάλωτο πολέμου, δεν συμπεριφέρεσαι έτσι. Αφήστε που και η χρήση των χημικών αυτών έχει απαγορευτεί μεταξύ εμπολέμων. "Συγχαρητήρια για τα κατορθώματά σας", τους φώναξα. Μας απώθησαν βίαια. Τότε τους λέω "Ντροπή σας". Και η απάντηση ήταν ο ψεκασμός στο πρόσωπο. Ευτυχώς που πρόλαβα να βάλω το χέρι μου και δεν εισέπνευσα μεγάλη ποσότητα, σε σχέση με τους υπόλοιπους. Επιτρέπεται να χτυπούν βουλευτές; Αυτά διδάσκονται στις σχολές; Ετσι τους διαπαιδαγωγούν, να χτυπούν όποιο πολίτη βρουν μπροστά τους; Και πολύ περισσότεροι ηλικιωμένους και συνταξιούχους;», αναρωτιέται με έμφαση.
Ο κ. Γλέζος επανέλαβε τη θέση του, ότι πρέπει να ξεσηκωθεί αγώνας για να καταργηθούν τα χημικά. «Αν ο κ. Βούγιας και ο κ. Χρυσοχοΐδης έχουν τη γνώμη ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται δακρυγόνα για καταστολή διαδηλώσεων, όπως λένε, τότε γιατί δεν τα καταργούν αμέσως;», ρωτάει.
Καταδικάζετε ασφαλώς τη χρήση βίας κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ; τον ρωτάμε.
«Αλίμονο, απαντά, είμαστε κατά της βίας και υπέρ των κοινωνικών αγώνων. Δεν είμαστε κουκουλοφόροι, ούτε της πολιτικής, ούτε της ιδεολογίας ούτε της μεθοδολογίας. Αλλωστε και η ίδια η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ το καταδίκασε. Δεν είχε σχέση. Κάποιοι το χρησιμοποίησαν για να συκοφαντήσουν...».
Είστε το σύμβολο της Αντίστασης και της αξιοπρέπειας. Πώς σχολιάζετε τα κυβερνητικά μέτρα, το ταξίδι του πρωθυπουργού; Τι λέτε για τις γερμανικές αποζημιώσεις;
Ο Μανώλης Γλέζος σήμερα χρησιμοποιεί ακόμη τρία κολλύρια για τις πληγές που προκάλεσαν τα χημικά στον κερατοειδή των ματιών του «Λέει η κυβέρνηση ότι η ιδεολογία μας είναι αντίθετη με τα μέτρα, αλλά τα πήραμε. Ακριβώς το αντίθετο έπρεπε να υπάρχει. Εχουμε πλήρη διαστροφή των εννοιών. Και ασφαλώς να περιμένουν την αντίδραση του κόσμου.
Πού βρήκαν τα 28 δισ. για να σώσουν τις τράπεζες; Οσον αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις, δεν πρέπει να συνδεθούν με το έλλειμμα. Αυτά είναι ιερά χρήματα, ανήκουν στα θύματα και την αποκατάσταση των ολοκαυτωμάτων και όσα περισσέψουν πρέπει να γίνουν έργα πολιτισμού, όχι να καλύψουν τρύπες του προϋπολογισμού. Ολα τα άλλα, όμως, είναι ένα στημένο παιχνίδι, για να δικαιολογηθούν τα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού. Μη μου πείτε ότι θα άφηναν ένα τμήμα της ευρωζώνης να καταρρεύσει;»

4 σχόλια:

Αλέξανδρος Ζήβας είπε...

‘’Τι ξεφτίλα’’…., που…., μια ‘’χώστρα’’…., τους χαλά την πλάνα ‘’μόστρα’’….!

…..Αχ και να ‘σασταν μια Τζούλια….,
η με τα καβ,β,άλ καπούλια….,
ω φτυμένα –τους λαούλια….,
θα σας φύλαγαν ‘’αράδα’’
τα ‘’μπατσούδια’’ –τους στη Γ.Α.Δ.Α….,
μα και σε όλη την τρ Ελλάδα….!

Νααααα…., σας έχουνε ‘’γραμμένους’’
( …..ελλιπώς, βρε, φυλαγμένους….,
ως κάθε ψυχο’’σκυμμένους’’….! )
στο αιδοίο μίας ‘’τέτοιας’’….,
/ …..κι ας τους γελοιοποιεί….,
όλους, τους μουνοσυρμένους….,
τεριρέμ ραμτιριρί….! /
πού ‘στε…., για την Εξουσία….,
ή ως…., ‘κει…., αιδοιοφθείρες…..
ή ως αιδοιοξέσματα….,
ε, ως λένε, μουνοψείρες…..
ή, ψψψψψιτ, μουνογδάρματα….!

…..‘’Τ’ άπλυτά –τους στην απλώστρα’’….,
‘’τι ξεφτίλα’’…., που…., μια ‘’χώστρα’’….,
τους χαλά την πλάνα ‘’μόστρα’’….,…..
μα…., για τους της….. ‘’διπλωπίας’’….,
---- …..άθελά –της….. ---- είν’….. ’’αντίας’’….:
‘’σύμβολο’’ αντιεξουσίας….!.....


‘’Γειά’’ –σας…., ωρέ….. «’’περήφανα’’….. ‘’όργανα’’»….:
Αλέξανδρος Ζήβας,
URL : www.alexandros-zivas.gr
….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

( .....Θέμη...., συγγνώμη για το ύφος του ως άνω στιχουργήματος....,
αλλά..... είναι αντάξιο των....! )
μα

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Ίσα - ίσα που είναι τόσο όμορφα, και τόσο όμορφα πάιζεις με τον λόγο, που με την άδεια σου, θα ήθελα να δημοσιεύσω ένα.
Και παλι σε ΥΠΕΡΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ είπε...

Η συγγνώμη του Βούγια
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ/ Μικροπολιτικος/10 Μαρτίου 2010

Ο αστυνομικός των ΜΑΤ που έριξε το δακρυγόνο (φωτογραφία) θα πάει να δει μαζί με τον προϊστάμενο του τον Μανώλη Γλέζο αύριο ή μεθαύριο σε μια πρωτοφανή συνάντηση συγγνώμης ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ στο σπίτι του από το νοσοκομείο ο Μανώλης Γλέζος. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς είχε δεχθεί δακρυγόνο από κοντινή απόσταση στις διαδηλώσεις της περασμένης Παρασκευής. Ο Γλέζος δέχθηκε επίσης ένα τηλεφώνημα. Στην άλλη άκρη της γραμμής ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας.

Παλιά οικογενειακή σχέση
ΗΣΥΝΔΙΑΛΕΞΗ έχει μια μικρή προϊστορία. Ο Γλέζος, όπως θύμισε ο ίδιος στον Βούγια, είχε ενισχύσει την υποψηφιότητα του Σπύρου για τον Δήμο Θεσσαλονίκης το 1998.

Ήταν μια καλή προσπάθεια, με τα χρώματα του ΣΥΝ, που έβαλε τον Βούγια στον εθνικό πολιτικό χάρτη. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η σχέση Γλέζου και Βούγια είναι παλαιότερη και οικογενειακή. Κι αυτό γιατί ο Γλέζος είχε πάει εξορία με τον πατέρα του Σπύρου.

Ήθελε να τον συναντήσει
ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ αυτό πήρε ο Βούγιας τον Γλέζο που αναρωτήθηκε γιατί συνέβη αυτόνα δεχθεί δηλαδή απρόκλητα χημικό από την Αστυνομία. Ο Σπύρος απάντησε ότι δεν αρκεί η συγγνώμη και πως η Κατεχάκη έχει στόχο να γίνει καλύτερη εκπαίδευση των αστυνομικών για τη συμπεριφορά τους σε ανάλογες περιπτώσεις. Είπε επίσης ότι στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να μειωθεί κατά το δυνατόν η ρίψη δακρυγόνων.

Και ανέπτυξε τη γραμμή Χρυσοχοΐδη για ήπια αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, αφού η κοινωνία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με καταστολή. Και επικαλέστηκε τον χειρισμό των συνταξιούχων, στους οποίους επετράπη να φτάσουν ώς το Μαξίμου, αλλά και την αποχή της Αστυνομίας από την κατάληψη του Γενικού Λογιστηρίου από τους απολυμένους της Ολυμπιακής.

Γύρος τηλεφωνημάτων
ΩΣΤΟΣΟ, ο Γλέζος επέμενε να μάθει γιατί ο αστυνομικός τού ΄ριξε το δακρυγόνο. Οπότε ο Βούγιας, σε μια παρόρμηση της στιγμής, είπε ότι θα τηλεφωνήσει στον αρχηγό της Αστυνομίας να δει αν μπορεί να κανονίσει μια συνάντηση!

Τηλεφώνησε πράγματι στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόμου, αυτός έκανε πρώτα μια διερεύνηση και ύστερα από έναν γύρο τηλεφωνημάτων, ο Βούγιας ξαναπήρε τον Γλέζο και του είπε ότι η συνάντηση μπορεί να γίνει. Ο αστυνομικός των ΜΑΤ- μαζί με τον προϊστάμενό του- θα πάνε να δουν τον Γλέζο αύριο ή μεθαύριο σε μια πρωτοφανή συνάντηση.

Δεν έχει προσκληθεί ποτέ
ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ, πάντως, και έτερο αίτημα του Γλέζου. Ο Μανώλης παραπονέθηκε- σωστά- στον Βούγια ότι έχει προσκληθεί να μιλήσει παντού για την Εθνική Αντίσταση, με μόνη εξαίρεση την Αστυνομία. Το φρόντισαν και αυτό. Την 25η Μαρτίου ο Γλέζος θα πάει στην Ακαδημία της Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα να μιλήσει σε εξακόσιους δόκιμους αστυνομικούς και αστυνομικίνες.

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον. Σε ευχαριστούμε πολύ.
Πράγματι κατατοπιστικό.